Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca fototoestel

Lieve Tosca, ik vind m’n hartsvriendin bloedirritant op Instagram

Lieve Tosca,

mijn hartsvriendin is een geweldige meid en ik vind haar fantastisch. Alleen vind ik haar veel te aanwezig op social media, ze post meerdere keren per dag. En ze lijkt daar zo blij met haar leven en haar looks dat het me verschrikkelijk irriteert. En ik denk dat het anderen ook irriteert. Wat moet ik hiermee?

Liefs,
TooMuch

Lieve TooMuch, 

Ik denk dat we allemaal wel zo’n vriendin hebben. En ik denk dat ik voor sommige van mijn compleet social media-schuwe vriendinnen zelfs zo’n vriendin ben. Het is allemaal een kwestie van perceptie. Wat voor de een ‘te aanwezig’ en ‘irritant’ is, kan voor de ander ‘precies genoeg’ en ‘gezellig contact met online vrienden’ zijn.

Toen ik je vraag maandagavond in onze Instagram-stories deelde, reageerde een aantal volgers met de suggestie om eens uit te zoeken waarom je haar gedrag zo irritant vindt. En dat is natuurlijk nooit een slecht idee.

Ik kan me voorstellen dat social media veel van haar vrije tijd inneemt waardoor ze misschien minder tijd in jullie vriendschap stopt. Of dat ze als jullie samen zijn, veel met haar telefoon bezig is. Als dat zo is, is dat een mooi begin van een gesprek.
Ben je misschien bang dat haar online gedrag haar schaadt? In dat geval zou ik m’n observaties eens uitdenken en proberen te staven met feiten en daarna met haar bespreken.

Sowieso kan een gesprekje over social-mediagebruik denk ik geen kwaad. Het lijkt een groot deel van haar leven te zijn, een deel wat jij niet goed begrijpt. Praat eens over haar online wereld en vraag wat het haar brengt. Misschien leer je iets nieuws (of zij) en krijgen jullie de kans om je vriendschap juist te verdiepen. 

Wat jij zelf kan doen om minder met haar content geconfronteerd te worden is eigenlijk heel simpel: demp of ontvolg haar. Wanneer iemand direct contact met je opneemt via social media, is het wel netjes om te reageren. Maar als iemand content online zet zonder jou direct aan te spreken, ben je echt niet verplicht alles te bekijken of erop te reageren. 

Waarschijnlijk zal ze merken dat je tegenwoordig haar posts niet meer bekijkt of liket. Dan kan je eerlijk zeggen dat haar content een beetje te veel voor je is maar dat je graag via andere kanalen of op andere momenten met haar praat. Op die manier wijs je haar niet af en hou je de opening voor contact, alleen niet via social media.

Succes!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 2 February 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top