Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik wil met mijn vriend trouwen, maar zit ik dan met zijn (studie)schuld?

Lieve Tosca,

Mijn vriend is wat makkelijker met geld dan ik. Hij heeft veel geleend, vooral bij DUO is zijn schuld opgelopen tot meer dan 30.000 euro. Verder heeft-ie nog een aardig bedrag bij zijn ouders geleend voor een auto en staat hij letterlijk altijd rood. Hij had het over trouwen en het commitment durf ik wel aan, maar word ik dan automatisch verantwoordelijk voor zijn schulden? En zou hij zijn hele leven zo makkelijk blijven met geld? We hebben allebei een (best wel goede) bijbaan en goede vooruitzichten, maar toch zit het me niet lekker.

Liefs,
Indemin

Lieve Indemin, 

Wat leuk dat jij en je vriend het zo naar jullie zin hebben samen dat je wel met hem zou willen trouwen. Voordat je deze verbinding aangaat, is het goed om een aantal elementaire dingen te bespreken. Je mening kan natuurlijk door de jaren heen veranderen, maar over sommige dingen wil je wel echt op een lijn zitten zodat je er later niet achterkomt dat je je een aantal goede jaren hebt verspeeld.

Vragen waar je voor het ja-woord een antwoord op wil: Hebben jullie een kinderwens? En zo ja: hoe ziet die er uit? Hoe zien jullie je carrières voor je en zou een van de twee willen stoppen met werken of minderen, bijvoorbeeld om voor de kinderen te zorgen? Zijn jullie religieus en wat voor rol moet religie volgens jou spelen in jullie leven? Hoe belangrijk is familie, gaat die boven alles of niet? Hoe denken jullie over monogamie? Hoe zien jullie de toekomst samen, willen jullie bijvoorbeeld allebei in Nederland blijven wonen en in wat voor omgeving? Hoe breng je je vrije tijd graag door en wat voor rol zie je daarin voor de ander? Vinden jullie reizen belangrijk en doen jullie dat samen of mag dat ook los van elkaar?

En dat zijn alleen nog maar de vragen die níet over geld gaan. Er zijn ook heel veel elementaire vragen die wél over geld gaan en die ook slim zijn om te bespreken wanneer je besluit je levens met elkaar te vervlechten. Het Nibud heeft een uitgebreide site met tips en aandachtspunten voor mensen die hun geldzaken samenvoegen, je vindt ’em hier.

De dingen die ik je zou willen aanraden om te bespreken zijn: Wat is jullie huidige financiële situatie en welke financiële situatie wens je voor de toekomst, persoonlijk en samen? Vind je sparen belangrijk en wat voor bedragen/percentages vind je redelijk? Aan welke dingen wil je geld uitgeven en aan welke dingen juist niet? En hoe zit dat voor jullie samen: willen jullie fulltime werken of minder, in loondienst of als ondernemer aan de slag, een koophuis, een auto, hobby’s, gokken, verre reizen, et cetera?

Wanneer je van elkaar weet wat jullie belangrijk vinden, kan je bekijken of er ruimte is voor een gezamenlijke toekomst. Waar kan je mee leven, wat vind je lastig en waar kan je eigenlijk niet mee leven? Wanneer je daaruit bent en overeenstemming hebt bereikt, kun je door naar de volgende stap: het daadwerkelijke plannen van het huwelijk. 

Sinds 2018 trouw je standaard in ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Dat betekent volgens de Rijksoverheid dat wat je in het huwelijk samen opbouwt, van jullie beiden is. Het betekent ook dat de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van jullie zelf waren, buiten de wettelijke gemeenschap van goederen vallen. Deze hoef je bij een scheiding niet met je aanstaande ex-partner te delen. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die je vóór of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt gekregen.

Ik wil je met klem aanraden ruim voor de geplande trouwdatum een afspraak met een notaris in te plannen om door te nemen of de ‘beperkte gemeenschap van goederen’ bij jullie situatie past of dat het slim is om aangepaste huwelijkse voorwaarden op te stellen. Zo’n notaris weet precies wat voor consequenties verschillende keuzes hebben. Ik vond dit zelf een heel verhelderend gesprek. 

Veel succes met deze belangrijke gesprekken. Ik hoop dat jullie het enorm met elkaar eens zijn en binnenkort een prachtige bruiloft vieren op een manier die helemaal bij jullie past.

Liefs,
Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 2 November 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top