Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, moet ik me tijdens het stappen zorgen maken over needle spiking?

Lieve Tosca, 

Sinds het nieuws over ‘needle spiken’ overal is, passen mijn vriendinnen en ik op tijdens het stappen. We trekken een spijkerbroek aan omdat je daar moeilijk doorheen kan prikken en we zijn alert op types die bij meiden in de buurt hangen. Het haalt de lol wel een beetje van onze stapavonden af als ik eerlijk ben. Hoeveel zorgen moeten we ons eigenlijk maken over mensen die ons proberen te drogeren?

Lfs,
Oppassen

Lieve Oppassen, 

Ik vroeg onze Instagramvolgers of zij ook wel eens bang zijn om tijdens het stappen gedrogeerd te worden. Bijna de helft zei ja. De helft! In iedere kroeg/club is de helft van de bezoekers niet op zijn/haar/hun gemak. Laat dat even tot je doordringen … 

Nu denk ik dat het altijd goed is om alert te zijn, want daardoor komen vrijwel alle stappers ieder weekend weer veilig thuis. Maar wanneer je alertheid de lol van je stapavond haalt, is het tijd om eens naar de feiten te kijken. Dus dat heb ik voor je gedaan.

Ja: needle spiken – geprikt worden met een verdovend middel, zonder dat je dat weet of wil – is de laatste weken veel in het nieuws. En het is een eng verhaal. Want je kan dus nog zo alert zijn op je drankje, maar als iemand iets bij je injecteert ben je alsnog het haasje.

Maar ook: de landelijke eenheid van de politie monitort alle (vermeende) needle spike-zaken in Nederland en de woordvoerder vertelt dat het erop lijkt dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat mensen op deze manier gedrogeerd worden. Er zijn wel mensen die zeggen dat ze gedrogeerd zijn met een prik, maar in vrijwel geen van die gevallen zijn er stoffen in het bloed gevonden die dit bewijzen. Daarnaast heeft de politie geen ‘secundaire misdrijven’ kunnen vaststellen zoals bijvoorbeeld beroving of aanranding/verkrachting bij de personen die zeggen gedrogeerd te zijn. 

Het Trimbos Instituut – onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid – bevestigt het beeld van de politie. Hun onderzoekers zien geen signalen dat drogeren toeneemt. Wel zien ze dat alcohol soms heel anders uitpakt dan mensen verwachten en dat die dan dénken dat ze gedrogeerd zijn. Op hun website schrijven ze: ‘Bijvoorbeeld doordat je ziek, ongesteld, of vermoeid bent. Ook speelt mee of je te weinig (gezond) hebt gegeten of gedronken, of een stressvolle week hebt gehad. Bovendien kunnen medicijngebruik of andere lichamelijke of psychische klachten een rol spelen. Alcohol kan ook zorgen voor een black-out. Geheugenverlies kan ook een effect zijn van een angstreactie van het lichaam. Wanneer mensen bang zijn, voelen ze ineens dingen die ze normaal gesproken niet voelen. Dat kan ook fysieke reacties geven, zoals tintelingen, nog duizeliger worden, een gevoel van onbehagen, buikpijn, trillen, grote pupillen en een verminderd gevoel van controle. Hierdoor krijgen mensen het gevoel gedrogeerd te zijn.’ 

Het is goed dat je tijdens het stappen alert bent. Dat zou iedereen moeten zijn. Let op jezelf en op je vrienden. Als er ‘gespiket’ wordt, is dat nog eerder via je drankje. Laat dat dus niet zomaar ergens staan en proef goed of je drankje niet zoutig smaakt – dat is een teken dat er drugs in zouden kunnen zitten. Luister naar je onderbuikgevoel: als een situatie niet pluis voelt, heeft je onderbewuste waarschijnlijk iets geregistreerd dat daadwerkelijk niet in de haak is. Ga ergens anders staan of naar een andere kroeg/club. En wat je ook doet: probeer niet zo dronken te worden dat je gevaar niet goed meer in kunt schatten of er alert op kunt reageren. Juist dan wordt het gevaarlijk.

Denk je dat je gedrogeerd bent, meld je dan bij de politie en neem eventueel zelf een urinemonster af (plas in een potje en zet dat in de koelkast). Op die manier heb je een sample dat gecheckt kan worden op drugs. Doe aangifte want drogeren is strafbaar en valt volgens de wet onder (zware) mishandeling. Vermoedens van drogeren moeten uiterst serieus worden genomen. 

Let op je vriendinnen, ga naar de EHBO/beveiliging als er iets niet in de haak is en breng elkaar thuis als je te veel hebt gedronken om voor jezelf te zorgen. En dit geldt niet alleen voor jou en je vriendinnen, maar ook voor de mannen. Alleen samen kunnen we stappen veilig houden. 

Ik hoop dat je nu met een iets geruster hart gaat stappen.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 8 June 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top