Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, waarom zou ik gaan protesteren, het lost toch niks op?

Lieve Tosca, De laatste tijd zie ik veel mensen demonstreren: tegen de coronamaatregelen, voor een eerlijkere woningmarkt, tegen racisme en voor leenstelselcompensatie. Sommige zaken vind ik ook belangrijk, maar ik voel me eigenlijk niet geroepen om in de massa te gaan staan. Ik heb nog nooit gelezen dat dingen zijn veranderd door een protest. Heeft het wel zin om te gaan demonstreren?
Liefs, Toetsenbordridder

Lieve Toetsenbordridder,
Ik herken je twijfel. Toen er in juni 2020 demonstraties waren rond Black Lives Matter (BLM) heb ik ook getwijfeld of ik moest gaan. Wat zou mijn aanwezigheid bijdragen? Er waren bovendien veel coronabesmettingen toen, dus ik vond het extra spannend om me in een menigte te begeven.

Een vriend die vaker demonstreert, trok me uit die twijfel: ‘Wat als iedereen Netflix verkiest boven die demonstratie? Wat voor signaal geven we dan af met z’n allen?’, appte hij. En hij had gelijk. Een protest zonder demonstranten straalt uit dat het onderwerp amper de moeite waard is om voor van de bank te komen, terwijl een drukbezochte demonstratie belangenbehartigers vuur geeft, kamervragen over het onderwerp stimuleert en media de mogelijkheid geeft om het onderwerp onder de aandacht te brengen.

De BLM-protesten brachten veel mensen op de been en zorgden dat er even heel veel aandacht was voor de thema’s waartegen we demonstreerden. Het maakte niet meteen een einde aan racisme en politiegeweld, maar de demonstratie liet wél zien dat veel mensen het thema belangrijk genoeg vonden om de straat voor op te gaan.

Zelf vond ik het fijn te merken dat ik niet alleen stond. Dus, Toetsenbordridder: stap uit je comfortzone en ga eens naar zo’n demonstratie. Bekijk het van een afstandje of meng je in de groep en voel hoe het is. Misschien leer je wel iets nieuws over jezelf, over demonstreren, over politiek of media. Het kan geen kwaad.

En als het niet voor je werkt, kun je altijd weer terug naar je toetsenbord.

Meer lezen over de zin en onzin van demonstreren? Ik schreef er voor ons nieuwe themanummer een uitgebreid verhaal over:

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 16 March 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top