Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, wil je de hetero’s uitleggen dat ze naar hun eigen kroeg moeten gaan?

Lieve Tosca,

Wil je die heterovrouwen die voor hun ‘veiligheid’ naar gay-gelegenheden gaan alsjeblieft uitleggen dat dat een slecht idee is? Hun aanwezigheid maakt het daar juist minder veilig voor alle lhbti+’ers, terwijl die gelegenheden juist voor hen zijn bedoeld.

Lfs,
Queer

Lieve Queer,

Je vraag is nogal een statement, maar ik snap waar-ie vandaan komt en ik wil er graag ruimte voor maken. Zo vlak voor de Rotterdam Pride losbarst, lijkt dit me een mooi moment om iets te leren over de lhbti+-gemeenschap.

Pride is een fantastisch inclusief feest én een demonstratie voor gelijke rechten. In 1969 waren de Stonewall-rellen in New York waarbij de lhbti+gemeenschap in opstand kwam tegen de politie die hen al jaren treiterde en vernederde. Een jaar na de rellen werd de eerste Pride March georganiseerd en nog steeds gaan wereldwijd jaarlijks mensen de straat op om te protesteren.

Protesten die nodig blijven omdat de lhbti+-gemeenschap nog steeds bovengemiddeld veel met uitsluiting en geweld te maken krijgt. Wettelijk is er gelijkheid, maar in de praktijk is het anders. Het aantal meldingen en aangiften van discriminatie en geweld tegen lhbti+ steeg in een jaar met meer dan 100 gevallen naar 2.471 in 2021. Dat blijkt uit de Discriminatiecijfers in 2021, een rapport van politie, antidiscriminatiebureaus en het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties.

Lhbti+’ers worden dus lastiggevallen om wie ze zijn, of om met wie ze zijn. Sommigen kiezen ervoor 0m buiten hun eigen veilige bubbel niet hand in hand te lopen omdat ze vrezen te worden lastiggevallen, of erger. En gay-gelegenheden zijn plekken waar deze groep ‘onder elkaar’ kan zijn zonder te worden lastiggevallen door hetero’s die hun levensstijl afkeuren. Laten we zorgen dat deze plek veilig voor hen blijft. En daar gaat de vraag van Queer over.

Aanleiding voor de vraag was de vraag van ‘Oppassen’ die ik vorige week beantwoordde over ‘needle spiken’, een manier van drogeren met een naald. Iets dat de laatste tijd veel in het nieuws is en waar de briefschrijver zich zorgen over maakte. Ze vroeg advies om veilig te kunnen stappen.

Toen ik de vraag van ‘Oppassen’ via Instagram aan onze volgers voorlegde, raadde een aantal volgers de dames aan naar een gay-bar te gaan omdat het daar veiliger zou zijn. Dit advies heb ik niet meegenomen in mijn antwoord omdat ik er ongemakkelijk van werd. Een ongemak dat werd gedeeld, want al snel verscheen deze vraag van ‘Queer’ in m’n direct messages.

Je vraagt of ik mensen wil vertellen dat ze naar ‘hun eigen’ kroeg moeten gaan. Dat heb je bij deze zelf al gedaan, Queer. Toen ik je vroeg uit te leggen waarom je je niet veilig voelt in een gay-gelegenheid waar hetero’s komen schreef je: ‘Omdat ik niet weet of de ander daar ook queer is of niet en het dus eventueel slecht kan opvatten als je met iemand gaat flirten.’ Een antwoord dat ik goed kan begrijpen als je ziet hoeveel lhbti+’ers geweld wordt aangedaan.

Als hetero heb je álle andere plekken al om heen te gaan. Dus als je ervoor kiest om naar een gay-gelegenheid te gaan, is het goed je bewust te zijn van waar je bent en wat je rol is daar. Toen ik m’n gay-vrienden vroeg wat ze vonden van heterodames in de club, waren de antwoorden vrij pittig: ‘Dames uit de provincie die “lekker gek” komen doen dragen voor mij niet bij aan de feestvreugde. Zeker niet als ze dan ook met ons op de foto willen omdat we er zo cute uitzien. Alsof we een attractie zijn waar ze later over op kunnen scheppen. Ze bedoelen het vast goed, maar daar heb ik op “mijn” feestje geen zin in.’ En: ‘Heterodames die als groep komen gedragen zich dominant en verwachten dat elke kerel voor ze opzij gaat (zoals ze gewend zijn). Direct zeuren bij de dj dat hun muziek op moet en verwachten dat “wij” zin hebben om met ze te kletsen. De prinsessencultuur die ze gewend zijn in “straight” bars stoot mij tegen het hoofd.’

De mensen die ik over dit onderwerp sprak, benadrukken allemaal dat ze tegen uitsluiting zijn en het helemaal prima vinden als hetero’s met lhtbi+-vrienden meekomen. Als ze zich maar gedragen. En dat houdt in dit geval in: weet dat je te gast bent op een feestje dat niet per se voor jou wordt georganiseerd en heb respect voor elkaar en de plek waar je bent, dat maakt alles leuker. En ga dus vooral met je vrienden mee naar de gay-bar als je daar zin in hebt of koop kaartjes voor straight-friendly clubavonden waar je meer dan welkom bent.

Ik wens jou, en iedereen die het viert, een fijn Rotterdam Pride weekend!
Mocht je het willen vieren met HR Pride en INCLUDED, dat kan. Op deze Hint-pagina vind je (na inlog) wat deze hogeschoolplatformen hebben georganiseerd en hoe je je aan kan melden.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!



Gepubliceerd: 15 June 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, wil je de hetero’s uitleggen dat ze naar hun eigen kroeg moeten gaan?

  1. Beste Tosca en ‘Queer’,

    Ik denk dat de stelling van ‘Queer’, dat de ‘gay-bar’ van hen is, een totaal verkeerde benadering is. Juist deze gedachtegang zorgt ervoor dat er voorlopig nog wel even in hokjes gedacht blijft worden.

    Hoe fijn is het als je gewoon met je studiegenoten mee op stap kunt. Wanneer ik op sta ga met mijn vrienden proberen we zo nu en dan af te wisselen waar we heen gaan. De ene keer ga ik met hen mee naar een ‘hetero-kroeg’ en probeer (meestal tevergeefs) daar toch een beetje te flirten en de andere keer gaan mijn vrienden mee met mij naar een ‘gay-kroeg’. Op beide plekken hebben we met z’n allen een heerlijke avond en vaak is het zelfs de leukste avond wanneer we in een gay-kroeg zijn geweest! Ook voor hen!

    De tijd dat je bij een gay-bar moest aankloppen om binnen te komen is al even voorbij. Het merendeel van de ‘gay-barren’ wilt zich juist profileren met een open-deur beleid en het feit dat iedereen zich er welkom moet voelen. Dat is ook het hele idee van een pride; dat iedereen kan- en mag zijn wie hij/zij/het wilt zijn.
    En natuurlijk is het wel eens nodig om mensen aan de deur te wijzen op het feit dat ze een ‘gay-bar’ binnen stappen omdat men aanvoelt dat ze wellicht niet in de sfeer mee kunnen gaan. Maar om te zeggen dat alle hetero’s buiten moeten blijven vind ik echt een stap in de verkeerde richting.

    Ik wil kunnen zijn wie ik ben en daar wil ik mijn vrienden in kunnen meenemen. Mijn ‘gay-avontuur’ is niet meer een avontuur waarbij ik in mijn eentje de kroeg in stap omdat de rest niet welkom is in een ‘gay-bar’ (of zich er niet welkom voelt).

    Groet, Bas*

  2. Dank voor je waardevolle bijdrage.
    Ik geloof dat jij, ik en iedereen die ik hier over sprak het eens zijn: van uitsluiting wordt niemand beter.

    Lfs Tosca

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top