Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, zal ik m’n vriendin vertellen dat ik haar vriend met een ander zag zoenen?

Lieve Tosca, 

Mijn vriendinnetje L. ken ik al een hele tijd. We zitten in hetzelfde sportteam en woonden ook een tijdje in hetzelfde huis. Sinds een jaar heeft ze een vriendje waar ze heel gelukkig mee is, ze hebben het zelfs over samenwonen. En ik ben blij voor haar, want ze had voorheen niet veel geluk in de liefde. Tijdens het stappen zag ik afgelopen week iets wat ik liever niet had gezien: haar vriend stond met een ander te zoenen. Nu zit ik in dubio. Moet ik het haar vertellen en mogelijk haar relatie verpesten of me er niet mee bemoeien?

Lfs,
Gezien

Lieve Gezien,

Superruk dat jij dit hebt gezien. Nu zit jij in je maag met de keuzes van de vriend van je vriendinnetje. Het levert jou een moeilijk dilemma op waarvoor ik hulp heb gevraagd aan onze Instagram-volgers. Ik vroeg hen wat ze zouden doen als ze in jouw situatie zaten en het antwoord was heel duidelijk: 93 procent van de stemmers zou wat je gezien hebt aan je vriendinnetje vertellen. 

Het zou natuurlijk heel vervelend zijn als je vriendin veel verdriet krijgt van wat er is gebeurd, maar het is flauw jou daar de schuld van te geven. Jij bent immers niet degene die dit gedoe heeft veroorzaakt. Het zou fijn zijn als die vriend z’n eigen rommel opruimt. Misschien kun je hem bellen, zeggen wat je hebt gezien en vragen het met je vriendin te bespreken. 

Overigens betekent zoenen/seksen met anderen lang niet voor iedereen het einde van een relatie. Er zijn stellen die hier afspraken over hebben gemaakt met elkaar. Het zou goed zijn deze optie in je achterhoofd te houden wanneer je het gesprek aangaat, misschien is dit voor hen een minder groot ding dan voor jou.

Wat hun afspraken ook zijn: ik denk dat het goed is dat ze weet wat je hebt gezien. ‘Eerlijkheid duurt het langst’, schreef iemand op Instagram als reactie op je vraag en ik ben het daar helemaal mee eens. Het is niet tof om te ontdekken dat iedereen een geheimpje over jouw relatie weet, maar niet de moeite heeft genomen het aan jou te vertellen.

Zorg dat wat jij gezien hebt niet jouw probleem blijft, en spreek die vriend erop aan. Of doe – als je dat eng vindt – een anoniem briefje in de bus zoals iemand op Instagram tipte. Blijf er in ieder geval niet zelf mee rondlopen, dat gaat op je vriendschap drukken.

Succes!
Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 1 June 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top