Lieve Tosca, zet de hogeschool de thermostaat ook lager?
Lieve Tosca,
De Rijksoverheid zet in haar gebouwen de thermostaat lager om het klimaat te ontzien en de afhankelijkheid van het Russische gas te verkleinen. Doet de Hogeschool Rotterdam hier ook aan mee? Dat zou ik waarderen.
Liefs, TruiAan
Lieve TruiAan,
Dit gaat het kortste Lieve Tosca-antwoord ooit worden. Het antwoord is namelijk: ja, de hogeschool doet mee. De woordvoerder laat weten: ‘De verwarming gaat van 21 naar 19 graden. Of het al gebeurd is weet ik niet, maar dat is wel het plan.’
De overheid probeert mensen met de campagne ‘Zet ook de knop om’ bewust te maken van hun energieverbruik en geeft tips hoe je kan minderen. De belangrijkste tip is: zet je thermostaat op maximaal 19 graden als je thuis bent. Je bespaart 200 euro per jaar per graad op je energierekening. Als je het koud hebt, trek dan een trui, vest en warme sokken of sloffen aan. Als je het nog steeds comfortabel, kun je natuurlijk ook experimenteren met nog een graadje lager.
Er zijn nog meer manieren om thuis gas te besparen. Je vindt ze op deze overheidswebsite.
Lfs,
Tosca
Hoe hoog denkt de overheid in vredesnaam dat ik mijn thermostaat heb staan? 21 graden??
Wat ik mis in deze tips is fysieke activiteit gedurende je werkdag. Personen die de hele dag relatief stil zitten, verbranden minder calorieën dan mensen die lopen of anderzijds bewegen en dit voel je in je temperatuurservaring. Tips zat over hoe je warmte vasthoudt maar niets over hoe je zelf warmte genereert?
Even bewegen tussendoor is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor je energierekening. Iedereen weet dat je het warmer krijgt als je beweegt dus kom gerust van die bureaustoel, maak dat wandelingetje van 15 minuten tussendoor.
Als je het marginaal sportiever wil aanpakken, ga naar YouTube en volg een warm-up routine van 10-15 minuten. Je stimuleert je stofwisseling en een deel van die energie houdt je lichaamstemperatuur op peil. Natuurlijk koel je geleidelijk weer af maar je kan met minimale effort een paar uur overbruggen zonder te stoken, zeker als je genoeg kleding draagt om die warmte ook bij je te houden.
Als je geen tijd of zin hebt om naar buiten te gaan is zelfs een minuut licht intensief bewegen al genoeg om je een stuk warmer te krijgen. Minuutje jumping jacks of high knees in je woonkamer; misschien lijkt het stom in het begin maar het is echt win-win voor je lichaam en je portemonnee.
Dank voor de aanvulling! <3
Er zijn ook mensen die warmte nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze artrose hebben, een stofwisselingsziekte of niet goed kunnen bewegen omdat ze aan een rolstoel gebonden zijn. Welke oplossingen zijn er voor deze mensen? Een extra trui werkt niet, kan ik uit ervaring delen. Wat wel werkt zijn verwarmde sokken op een accu en dat is weer niet duurzaam, noch praktisch. Wat mij dwars zit is de eenzijdige focus op de thermostaat, een makkelijke maatregel, zonder na te denken over een groep mensen die hier problemen mee krijgt. Verder stel ik voor om dan ook principieel te zijn en als hogeschool alleen nog maar veganistisch eten in de kantines aan te bieden en vliegreizen/buitenlandse excursies te ontmoedigen. Ook kunnen benzine en dieselauto’s van het terrein worden geweerd. Dat zet veel meer zoden aan de dijk dan de thermostaat 2 graden lager. Ook makkelijke maatregelen die goedkoper (en gezonder) zijn.
@Peter, het is jammer dat een goede opmerking voor een groep mensen die ook aandacht behoeft bedolven werd onder een lijst drogredenen. De maatregel van de thermostaat is om een specifieke kwestie aan te pakken: gasverbruik wegens de inkoop van Russisch gas.
Of je andere suggesties ook goede ideeën zijn staat daar volledig los van. Ik mis ook onderbouwing dat de thermostaat 2 graden lager zetten niet “meer zoden aan de dijk zet” dan je andere suggesties, welke gegevens gebruik je hiervoor? Hoe kom je tot de conclusie dat deze maatregelen goedkoper zijn? Waar haal je het idee vandaan dat veganistisch eten gezonder is dan niet-veganistisch eten?