Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister krijgt ruimte om door te gaan met plan instellingsaccreditatie

Gepubliceerd: 30 September 2022 • Leestijd: 2 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een krappe Kamermeerderheid geeft de plannen voor nieuwe kwaliteitskeuringen in het hoger onderwijs het voordeel van de twijfel. Maar dan moet keurmeester NVAO wel kunnen uitrukken als het misgaat.

Elke opleiding in het hoger onderwijs krijgt eens in de zes jaar een panel van deskundigen op bezoek. Dat buigt zich over de kwaliteit: zit het programma goed in elkaar, zijn de faciliteiten in orde, wat is het niveau van de scripties? De deskundigen geven hun verslag aan accreditatieorganisatie NVAO, die het eindoordeel velt.

Accreditatie bepaalt of opleiding blijft bestaan

Er hangt veel vanaf. Zonder accreditatie mogen opleidingen geen erkende diploma’s uitreiken. Critici balen er weleens van. De accreditatie zou een papieren werkelijkheid zijn en weinig bijdragen aan verbetering van de opleidingen. Bovendien hebben bijna alle opleidingen hun zaken op orde, dus waarvoor is het hele circus nodig?

Het alternatief, waar het kabinet ook iets in ziet, is een zogeheten instellingsaccreditatie. De NVAO keurt dan geen opleidingen meer, maar hele instellingen. In dat systeem moet de universiteit of hogeschool zelf de kwaliteit van afzonderlijke opleidingen bewaken.

Alarm vanuit de Onderwijsraad over plan

Maar lang niet iedereen is blij met dat alternatief. Het nieuwe systeem zal minstens zoveel tijd vergen als het oude, dus aan de werkdruk zal weinig veranderen. Wel staat de overheid dan op grotere afstand van de opleidingen: is dat wel een goed idee als het om de erkenning van diploma’s gaat? Onlangs sloeg de Onderwijsraad alarm.

Ook twee specialisten van de Hogeschool Rotterdam, Donald de Groot en Aïda Tunovic, hebben veel vragen over de plannen, zeiden ze voor de zomervakantie in Profielen. Kunnen opleidingen straks nog wel met elkaar vergeleken worden? En kan de NVAO straks echt beslissen om een complete universiteit of hogeschool niet meer te accrediteren? Of zijn de gevolgen van zo’n beslissing zo groot dat hij in de praktijk uiteindelijk nooit genomen zal worden?

Systeem verbeteren in plaats van vervangen

Waarom moet het systeem eigenlijk op de schop, vroeg Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) woensdag aan Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Kun je niet beter het systeem verbeteren dat we nu hebben?

Dat vond GroenLinks goede vragen. Kamerlid Lisa Westerveld noemde ook de medezeggenschap als probleem, want die is volgens haar lang niet overal goed geregeld. Hoe houdt de overheid daar zicht op in een systeem van instellingsaccreditatie?

VVD kritisch, steunt kritische motie niet

Van oudsher is ook de VVD sceptisch over plannen voor instellingsaccreditatie. Kamerlid Hatte van der Woude ziet de problemen met het huidige stelsel. Maar in welk opzicht het nieuwe stelsel daarvoor een verbetering is, bleef haar onduidelijk.

GroenLinks diende twee weken geleden een motie in om helemaal van een stelselwijziging af te zien. Lisa Westerveld vraagt de regering in die motie om de huidige manier van keuren intact te laten en alleen in te zetten op het verbeteren van het huidige stelsel.

Dinsdag werd over deze motie gestemd. De VVD, tot nu toe de meest kritische regeringspartij, stemt er niet mee in. Dat betekent dat de minister voorlopig door kan gaan met de plannen voor een nieuw accreditatiestelsel.

Wel unanieme steun voor steekproeven NVAO

Toch hebben de VVD en ook het CDA nog veel vragen over de nieuwe plannen. Als instellingen zelf de deskundigen gaan inhuren voor het keuren van hun opleidingen, gebeurt het dan wel onafhankelijk genoeg? De NVAO moet dan in elk geval wel gedegen steekproeven kunnen doen bij opleidingen als ze dat nodig vindt. Een motie van VVD en CDA hierover kreeg vrijwel unanieme steun in de Tweede Kamer.

Minister Dijkgraaf zei twee weken geleden tijdens het debat dat hij deze steekproeven een goed idee vindt, maar hij wil door met instellingsaccreditatie. Volgens hem kan het nieuwe systeem de ‘kwaliteitscultuur’ binnen de instellingen versterken.

Hij ging toen niet in op de fundamentele kritiek van de Onderwijsraad dat extern toezicht niet bedoeld is om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, maar om die te bewaken. Daarvoor zou de overheid elke opleiding afzonderlijk moeten blijven keuren.

HOP, Bas Belleman & Hein Cuppen / Profielen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top