Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenbond ISO wil stagemisbruik tegengaan

Gepubliceerd: 8 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ruim een kwart van de stagiairs voelt zich als goedkope werknemer gebruikt en bijna de helft krijgt geen stagevergoeding. Er is sprake van ‘stagemisbruik’, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg.

Bijna vierduizend studenten hebben de enquête over stages ingevuld die onderzoeksbureau ResearchNed heeft verspreid. Dat gebeurde in opdracht van studentenorganisatie ISO.

Voor 99 procent van de hbo’ers is de stage verplicht. Hetzelfde geldt voor 69 procent van de wo-studenten die de vragenlijst hebben ingevuld, met name in studies op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

Een stagevergoeding is niet vanzelfsprekend. In het hbo krijgt 40 procent niets en in het wetenschappelijk onderwijs is dat 51 procent. Als ze wel een vergoeding krijgen, is dat gemiddeld 408 euro per maand (omgerekend naar een 40-urige werkweek). Bij de overheid ontvangen stagiairs overigens 652 euro per maand.

Stage is geen bijbaan

‘Voor veel studenten is de stagevergoeding erg belangrijk’, staat in het rapport. ‘Studenten die stage lopen hebben immers geen of minder tijd voor een bijbaan.’

In het rapport staan korte opmerkingen van studenten over hun stage. Zo vertelt een student verloskunde dat ze geen stagevergoeding krijgt en in heel Nederland geplaatst kan worden, zodat ze een tijdelijk onderkomen moet zoeken en dubbele woonlasten heeft. Ook zouden een rijbewijs en auto verplicht zijn gesteld.

Al met al vindt 27 procent van de ondervraagde studenten dat ze gebruikt worden als goedkope werknemer. Nog eens 19 procent krijgt naar eigen zeggen te veel verantwoordelijkheden.

Toch is het niet alleen kommer en kwel tijdens de stages: 88 procent heeft veel nieuwe dingen geleerd en verreweg de meeste stageplaatsen bieden goede begeleiding. Ook vindt 80 procent de begeleiding vanuit de opleiding voldoende of goed, al zegt bijna 40 procent dat de opleiding meer had kunnen doen.

Werk aan de winkel

Er blijft ‘werk aan de winkel’ om de positie van stagiairs te verbeteren, concludeert het ISO. ‘Een stage is je allereerste ervaring op de arbeidsmarkt’, zegt voorzitter Lisanne de Roos. ‘Daar hoort de persoonlijke groei van de student centraal te staan, en niet het gewin voor de werkgever.’ 

Het ISO wil dat een stagevergoeding verplicht wordt. Ook zouden het aanbod en de kwaliteit van stages beter in de gaten gehouden moeten worden. Verder wil het ISO dat studenten stagemisbruik makkelijker kunnen melden bij hun instelling.

Lees ook:

HOP, Bas Belleman

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Studentenbond ISO wil stagemisbruik tegengaan

  1. Mijn ervaring met stages is dat je vooral een hoop leert in je eerste 3 weken, maar dat je daarna al snel terugvalt in dezelfde werkzaamheden waar zelden nog iets nieuws opkomt. Dat is de bekende Pareto regel waar 80% van de uitkomst voort komt uit 20% van het werk. Veel werk verloopt in cyclussen en van een werkzaamheid met een lange cyclus leer je meer dan werk met een korte. Als je werkt binnen een detacheringsbureau en je dagelijks portfolio’s met werkgevers matcht heb je binnen een week wel het trucje uitgevogeld. Maar als je een project doet in het verbeteren van het portfolio register om uitzender en werkgever beter te matchen duurt dat weken. Je gaat door verschillende fases van onderzoek en leert dus ook meer omdat er vaker nieuwe dingen op je pad komen. Vaak zijn dit soort opdrachten ook meer HBO waardig dan routine werk. Maar routine werk heeft ook zeker zijn plek, vooral in beroepen waarin oefening, secuur werk en minimaal fouten maken van belang zijn. Daarom heeft eigenlijk elke stage wel baat bij lang en kort lopende werkcyclussen. Dit vereist wel meer begeleiding van het stagebedrijf. In lang cyclus werk is alles nieuw en moet je vaak kunnen reflecteren, terwijl in kort cyclus secuur werk iemand met meer ervaring over je schouder moet meekijken om te adviseren en corrigeren.

  2. Wellicht ook interessant: de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft destijds ook een onderzoek gedaan naar stages in het onderwijs en of studenten goede begeleiding krijgen en al dan wel niet betaald krijgen (wat conform CAO wel hoort!) https://www.aob.nl/nieuws/de-stagiair-is-vogelvrij/ In het kort, hieruit kwam naar voren dat op het mbo de meesten wel betaald krijgen (kanttekening dat maar 18 stagiaires van het mbo het invulden), maar op het vo grotendeels niet, of alleen diegenen die tekortvakken geven.

    Te zot voor woorden natuurlijk dat scholen met dit soort ongein wegkomen terwijl het gewoon wettelijk bepaald is dat deze stagiaires betaald horen te krijgen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top