Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Tim Walker, Wonderful Things – een betoverende tentoonstelling

Gepubliceerd: 8 December 2022 • Leestijd: 4 minuten en 7 seconden • UIT&THUIS Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hal 1 van de Kunsthal neemt je dit najaar mee in de fantasierijke droomwereld van de Engelse modefotograaf Tim Walker. In deze tentoonstelling word je overweldigd door absurdistische en surrealistische fotografie in diverse kleurrijke zalen. Dinsdagmiddag 23 november dompelde UIT-verslaggever Lana zich erin onder.

UIT-verslaggever Lana de Koning

Rond het einde van de ochtend wandelde ik in de kou van metrostation Eendrachtsplein, door het natte Museumpark, naar de Kunsthal. Het was rustig en ik kon zonder te wachten in de rij een entreeticket kopen. Op vertoon van mijn studentenpas kreeg ik vijftig procent korting op mijn ticket. Na het afrekenen kreeg ik een toegangsbandje, waarmee ik alle tentoonstellingen kon bezoeken.

Voordat je de tentoonstellingshallen in gaat, kom je langs de toiletten en de garderobe waar je (gratis!) je spullen kunt achterlaten. Grote tassen en jassen (tenzij je hem aanhoudt) zijn namelijk niet toegestaan in de tentoonstellingshallen. Na het opbergen van mijn spullen liep ik richting de ingang van het museum. Ik liet een medewerker mijn toegangsbandje zien en mocht doorlopen, de trap op en direct linksaf naar Hal 1, naar de tentoonstelling Wonderful Things.

Mee in Walker’s droomwereld

Als ik foto’s maak lijkt het alsof ik in een soort droomtoestand ben. Wanneer je rondreist door je eigen fantasie dan wil je het liefst fotograferen wat je daar ziet.’ Dit zijn de eerste twee regels die je leest als introductie bij het binnenkomen van Hal 1. Tim Walker vat daarmee zijn hele tentoonstelling in één keer samen.

Dat deze fototentoonstelling om verwezenlijkte fantasieën en dromen draait ontgaat je niet wanneer de schuifdeur van Hal 1 zich automatisch voor je opent: in bijzonder lettertype hangen letters aan het plafond die de titel ‘Wonderful Things’ spellen. Met bewegend licht in alle kleuren van de regenboog en filmische muziek in de warme ruimte, voelde het ook alsof je zijn droomwereld instapte.

Vervolgens wordt je een uur lang meegenomen door de wereld van Tim Walker, waar mensen en objecten niet langer in verhouding zijn, waar objecten uitgerekt zijn, té groot zijn gemaakt, en zo onwerkelijk en uit hun originele context zijn gehaald dat het gefotoshopt lijkt. Walker heeft fantasielocaties gecreëerd en wezens bedacht.

Taboe rond homo-erotiek verkennen

De eerste zaal is heel licht en open. Op de witte muren hangen surrealistische modeportretten, ook veelal van bekendheden zoals Margot Robbie en Timothée Chalamet.

De tweede zaal is een stuk donkerder, wat zorgt voor een intiemere sfeer. Dat past goed bij de fotoreeks die er hangt. De zaal is namelijk gevuld met naaktportretten. Dit is niet de enige zaal die naaktportretten bevat. Waar deze zaal voornamelijk vrouwen laat zien, spelen in de andere zaal met naaktportretten mannen de hoofdrol. Tim Walker heeft die fotoreeks gemaakt om het taboe rondom homo-erotiek te verkennen.

De zaal die daarna volgt is nóg donkerder en is een doolhof aan enorme glas-in-lood prenten, geïnspireerd op zijn bezoek aan het Victoria & Albert Museum in Londen. Daar ging Tim Walker op zoek naar kunstwerken en objecten die zijn verbeelding prikkelen. Zo vond hij, bijvoorbeeld, een gouden snuifdoos met daarop een afbeelding van een draak. Zijn gedachten dwaalden af en hij zag voor zich hoe de eigenares van de doos ’s avonds ging wandelen met haar draak. Deze fantasie heeft hij vervolgens werkelijkheid gemaakt in de foto getiteld ‘Ling Ling and the Dragon’. Het kleurgebruik (blauw, roze en paars) in combinatie met de wazigheid van de foto zorgt voor een wonderland-achtige sfeer. De duisternis van de zaal waarin deze foto hangt draagt daar ook nog eens aan bij.

De meest roze kamer ooit

Op dit moment ben je nauwelijks halverwege de tentoonstelling. Je komt nog langs de zaal met zijn fotoreeks geïnspireerd op het werk van illustrator Aubrey Beardsley, gevolgd door zijn fotoserie geïnspireerd door Zuidoost-Azië. Je komt nog in de meest roze kamer die je ooit hebt gezien. Er is een woord van dank, met een fotoreeks, aan alle modeontwerpers die hebben gewerkt met Tim Walker. Er staat je nog een volledig groene kamer te wachten, met portretten van Tilda Swinton, één van zijn vele muzen. Ook is er nog een stuk decor van een tuin-setting te bewonderen. Als laatste is een zaal waar verspilling in de mode-industrie aan de orde komt door middel van een fotoshoot met hergebruikte materialen. Genoeg om zelf nog te gaan ervaren, lijkt mij!

Je verlaat de tentoonstelling via de museumshop, waar je eventueel jouw favoriete foto kunt aanschaffen als ansichtkaart of poster. Liever een bakje koffie of een borrel en de tentoonstelling bespreken met je gezelschap? Dan ben je welkom in het Kunsthalcafé. Nog niet uitgekeken? Bezoek een andere tentoonstelling in de Kunsthal. Op dit moment zijn alle 7 hallen open!

In kan je vertellen dat deze tentoonstelling er één is die je moet ervaren door het zelf te beleven, niet door er over te lezen. En gelukkig kan dat, want deze tentoonstelling is nog te zien tot 23 januari 2023.

Beoordeling     

Algemene waardering: 4 sterren

Uitgegeven per persoon: €8,25 aan entree kosten, dankzij 50% studentenkorting op vertoon van studentenpas. Regulier ticketprijs (18+) is €16,50. Entree is gratis voor iedereen onder de 18 of op vertoon van diverse museumkaarten of de Rotterdampas.

Adres: Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341 Rotterdam

Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag, van 10:00 tot 17:00.

Bereikbaarheid: De Kunsthal is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Rotterdam Centraal Station reis je met tram 18 of 7 tot, respectievelijk, Kievitslaan en Westplein. Ook metrostations Eendrachtsplein en Leuvehaven zijn op loopafstand van de Kunsthal. Als je vanaf Station Blaak de metro pakt, dan stap je uit bij metrostation Dijkzigt. Kom je met de fiets? Dan kun je deze kwijt bij de voordeur van de Kunsthal.

Toegankelijkheid: Er zijn parkeerplaatsen voor invaliden en alle tentoonstellingsruimten en toiletten zijn rolstoeltoegankelijk. Ook zijn er rolstoelen te huur. Let op: deze moet je wel van te voren reserveren. Hulphonden zijn toegestaan.

Handig om te weten: Je kunt in de Kunsthal alleen pinnen!

Wil je voorkomen dat je in de rij komt te staan op populaire tijdstippen? Je kunt entree tickets ook online kopen. Met een dagticket kun je op elk gewenst tijdstip binnen lopen.

Tekst en foto’s: Lana de Koning

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top