Waarom wel normaal collegetarief voor Oekraïners en niet voor Syriërs?
Gepubliceerd: 5 July 2022 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Enkele studentleden van de centrale medezeggenschapsraad reageerden deze week in de vergadering met het cvb gepikeerd op het besluit om voor Oekraïense studenten komend studiejaar het hoge instellingstarief te verlagen naar het bedrag van het wettelijke collegegeld.
Niet dat ze het de Oekraïners niet gunnen maar ze vragen zich af waarom andere studenten uit een land waar oorlog is niet in aanmerking komen voor het lage tarief. ‘Waarom is er niet zo’n besluit genomen over bijvoorbeeld Afghaanse of Syrische studenten?’, vroeg studentlid Adil Bouchekourte. ‘Ik ben hier tegen en zit mij er echt over op te vreten. Heeft de hogeschool hier wel over nagedacht? Waarom is het niet in een keer ingevoerd voor iedereen? In augustus vorig jaar was er bijvoorbeeld geen besluit over Afghaanse studenten.’
‘Het wringt, het onderscheid voelt ongemakkelijk aan’
Collegevoorzitter Ron Bormans vindt het terechte vragen en zegt dat het cvb het onderwerp al langer landelijk op de agenda probeert te zetten. ‘Het wringt, het onderscheid voelt ongemakkelijk aan. Bij de Vereniging Hogescholen hebben we er, met de Hogeschool van Amsterdam, op aangedrongen om dit vraagstuk principieel te bespreken. Ik vind dat dit verschil zich niet meer voor zou mogen doen. Of je student bent uit het Midden Oosten, Afrika of Europa, zou niet uit mogen maken. Aan ons zal het niet liggen.’ Bormans vindt ook het verschil tussen het hoge en het lage collegegeldtarief niet meer van deze tijd.
Adil Bouchekourt vindt het niet goed dat de HR bovengenoemd standpunt niet heeft meegenomen in de berichtgeving over het besluit over Oekraïense studenten (en Russische en Wit-Russische studenten die nu al aan de HR studeren).
Vluchtelingen, Oekraïners en ongedocumenteerden
Voor de HR is het juridisch niet mogelijk om voor alle vluchtelingen en buitenlandse studenten uit oorlogsgebieden het gewone collegegeld te rekenen. Daarbij zijn er nog de verschillende statussen van studenten; je hebt vluchtelingen die (nog) geen verblijfsvergunning hebben maar bijvoorbeeld ook Oekraïense studenten die nog voor het uitbreken van de oorlog met een studievisum in Nederland zijn komen studeren.
Ondanks de wettelijke onmogelijkheid maakt de HR op dit moment wel een uitzondering voor in Nederland woonachtige ongedocumenteerde jongeren die aan een studie willen beginnen, werd onlangs bekend. Bormans: ‘Dat is zodanig schrijnend; we hebben dat gedaan omdat zij echt heel zwaar tussen de deur zitten.’
Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Job Bos
Interessant artikel. Wat ik niet begrijp is de “juridische onmogelijkheid”. Hoe is deze in het geval van de ongedocumenteerde jongeren omzeild/ opgelost en wat is de reden dat dit voor anderen dan niet zou kunnen? Dat blijft voor mij nog onduidelijk en vind ik wél een belangrijke vraag.