Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jennifer Schoolenberg is derdejaarsstudent aan de opleiding social work. Ze schrijft het liefst over ‘tips and tricks’ en de belevenissen die het hbo met zich meebrengt, maar durft ook haar mening te geven wanneer daar het moment voor is.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Zelfverwennerij is geen luxe

Gepubliceerd: 17 March 2022 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Jennifer

‘We maken het ons zelf onnodig ingewikkeld’, hoorde ik vanmorgen op de radio iemand zeggen. En dat klopt. Bijna iedereen heeft wel een product waar hij of zij geen geld aan wil uitgeven omdat het misschien te ‘luxe’ voelt.

Denk aan een luxe badschuim, een robotstofzuiger, een speciale krultang, een dagje sauna. Ikzelf heb dat bijvoorbeeld met make-up. Dagelijks stuntel ik met goedkope troep waar ik wat moois van probeer te maken. Ik zou enorm veel energie en tijd besparen als ik zou investeren in een betere kwaliteit. Maar toch gun ik mezelf die luxe niet. Een fenomeen dat bij veel mensen voorkomt.

Met mijn 28 uur stage en 24 uur werk per week, een dag school, werk als boekenrecensent en een sociaal leven is het moeilijk om tijd voor ontspanning te hebben. Daarom hou ik iedere vrijdagmiddag tijd vrij voor een paar uurtjes zelfverwennerij. Na school duik ik in mijn eentje de stad in om in boekenwinkels te neuzen, een lekkere lunch te halen en een beetje te shoppen. Het voordeel van dit alleen doen is dat ik alle tijd aan mezelf heb en met niemand rekening hoef te houden. Die luxe van tijd heb ik mezelf gegund en heeft mij meer lucht gegeven. Even lekker met jezelf zijn en geen gezeur van anderen.

Jezelf af en toe luxe bieden kan je mentale gezondheid een boost geven. Zelf kan ik bijvoorbeeld nog dágen teren op de endorfine die vrijkomt als ik net een nieuw boek heb gekocht.

Toch zit het niet in ons systeem om onszelf op de eerste plek te zetten en dat maakt zelfzorg zo moeilijk. Zeker in deze tijd waarin de maatschappij van ons verwacht dat we presteren, presteren, presteren en het liefst 24/7. ‘s Avonds komen de werkmails nog binnen en om dan niet even te gluren is toch best moeilijk. En dan komen we weer terug bij onszelf die luxe gunnen.

Natuurlijk is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Het begint dus zoals elke verandering in het leven met kleine stapjes. Een kleine wandeling, een snack, een nieuwe nagellak. Het simpelweg doen is the key.

Tegen de draad van de maatschappij in gaan. Een momentje voor jezelf inplannen. Je bent immers de enige die voor jou kan/moet zorgen. Wees dus lief voor jezelf.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Jennifer: Zelfverwennerij is geen luxe

  1. Helemaal met je eens Jennifer, van tijd-tot-tijd bewust even uit de rat-race stappen… dat zouden meer mensen moeten doen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top