Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bestuurslid Zakia Guernina verlaat per direct de Hogeschool Rotterdam

Gepubliceerd: 1 May 2023 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zakia Guernina beëindigt per direct haar functie als lid van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam. Dat maakte de raad van toezicht van de HR vandaag bekend. Ze werkte vijf jaar in deze functie.

Zakia Guernina op het podium tijdens de jaaropening
Erno Wientjes

De raad van toezicht stelt in een bericht dat Guernina ‘in goed overleg heeft besloten haar functie als bestuurslid te beëindigen per 1 mei 2023’. De aankondiging komt op dezelfde dag als het bericht over de benoeming van Sarah Wilton-Wels als nieuwe collegevoorzitter van de HR.

Guernina volgde in september 2018 Angelien Sanderman op als bestuurder van de HR. Binnen het cvb was ze verantwoordelijk voor een aantal onderwijsinstituten en voor diverse kenniscentra en Centres of Expertise. Haar aandachtsgebieden zijn praktijkgericht onderzoek, ontwikkeling van Centres of Expertise, ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, en de laatste tijd ook diversiteit en inclusie.

Taken tijdelijk waargenomen door andere leden

In een bericht op intranet HINT noemt Guernina het ‘een hele pijnlijke maar voor mij juiste beslissing’, maar geeft ze geen reden voor haar vertrek. Ze bedankt directeuren, docenten en collega’s uit de onderwijs-, onderzoek- en dienstenteams. ‘Ik heb met veel plezier en inzet met jullie samengewerkt. Jullie hebben mij altijd geïnspireerd en ik heb mij ook erg welkom gevoeld.’

‘Zakia heeft zich vanuit haar rol als bestuurslid binnen en buiten de hogeschool op een betrokken wijze ingezet voor het hoger onderwijs’, stelt de raad van toezicht in een verklaring, waarin ze het scheidende collegelid bedanken voor haar inzet en samenwerking.

De raad van toezicht ‘richt zich op de wijze waarop invulling wordt gegeven aan haar opvolging’, meldt de raad in een bericht. Ook wordt gemeld dat Guernina tot 1 augustus 2023 betrokken zal zijn bij de overdracht en afronding van lopende projecten. Haar functie wordt tijdelijk waargenomen door de andere leden van het college van bestuur. 

Tekst: Redactie Profielen
Foto’s: Hans Reitzema, Erno Wientjes

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Bestuurslid Zakia Guernina verlaat per direct de Hogeschool Rotterdam

  1. Ik vind dit echt sneu voor HR, Zakia vond ik het inspirerendste, of beter gezegd het enige inspirerende lid van het CvB van afgelopen jaren. De timing ervan roept bij mij vraagtekens op. Hoop dat we er ooit achterkomen hoe dit gelopen is.

  2. Erg jammer om te zien dat Zakia de Hogeschool Verlaat, veel interessante gesprekken gevoerd en zag haar passie voor het onderwijs. Ik hoop dat er geen grote problemen ten grondslag liggen.

  3. Meer dan jammer. Zakia was de driver van veel toekomstgerichte beslissingen binnen de HR. Een verlies.

  4. Heel erg jammer dat Zakia Guernina onze school per direct verlaten heeft; ik zie haar als een integer en inspirerend persoon. De communicatie rond haar vertrek geeft te denken. Ze zegt zelf dat de beslissing te vertrekken pijnlijk is en er wordt noch door haar, noch door de school een reden van vertrek gegeven. Het bericht komt vlak voor de meivakantie en vrijwel tegelijk met de aankondiging dat de opvolger van Ron Bormans, Sarah Wilton-Wels is; was dit crisiscommunicatie? Is er een causaal verband? Ik kan jullie vertellen dat de geruchten- en gismachine op volle toeren draait en dat dit bij mij en bij anderen een heel vervelend gevoel oproept: wat is hier gaande (geweest)? Waarom geen openheid van zaken? Als een bestuurslid haar functie PER DIRECT neerlegt, dan is er toch iets zeer zwaarwegends aan de orde? Hoe diep is de doofpot?

    Ik wens Zakia een hele prettige loopbaan verder, waar ze niet nog eens per direct haar taken neer hoeft te leggen.

  5. @ ‘docent’, ‘doofpot’? Wat een stemmingmakerij. Iedereen kan toch bedenken wat de situatie (ongeveer) is. Zo ingewikkeld is dat niet. Het gaat over vacatures en bestuursfuncties van een grote organisatie. En wie mag welke rol vervullen. Net het echte leven. Vervolgens mogen afwegingen persoonlijk gehouden worden of andere afwegingen zijn om niet alles open te gooien. Ook al kan een omgeving dat frustrerend vinden, nieuwsgierig zijn, of zich bezig houden met ‘op volle toeren draaiende gismachine’.

    Overigens vind ik het ook heel erg jammer dat ze weggaat!

  6. @R Zeker geen stemmingmakerij hoor, dat was het geweest als ik zelf een reden voor haar acute vertrek had verzonnen en die hier had geventileerd. Ik snap heus hoe het zit met bestuursfuncties, maar dank voor de uitleg.
    Als je gebruik maakt van een speciale regeling om zonder opzegtermijn per direct te vertrekken uit deze functie, heb je mijns inziens een verantwoordelijkheid naar de organisatie om -hoe vaag dan ook-, enigszins iets te vertellen over het waarom. Het gaat me dus niet om de regels die er zijn (het kan dus ik doe het), of hoe de hazen lopen, maar hoe de regels worden ingezet en vooral om welke reden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top