Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Binnenkijken #5: Martijn woont antikraak

Gepubliceerd: 1 February 2023 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Nieuws

Vier HR-studenten en een HR-docent laten in deze serie zien hoe ze wonen. Martijn van der Kamp (27) is vierdejaars ruimtelijke ordening en woont antikraak in Haarlem. Op sommige punten voordelig, op andere punten niet.

Alexandru Caludea

‘Sinds tien maanden woon ik op mijzelf, in een arbeiderswoning uit de jaren ‘70. Het pand staat al een tijdje op de slooplijst, maar de nieuwbouw komt niet van de grond. Het was niet altijd mijn plan om antikraak te wonen. Ik sta vijf à zes jaar ingeschreven voor een sociale huurwoning, over een jaar of vier ben ik misschien eens aan de beurt. Een vriendin wees mij op een website waar ze antikraakwoningen aanboden. Daarna ging het vrij snel.

Omdat ik bij de gemeente Haarlem stage loop, weet ik dat mijn woning waarschijnlijk halverwege 2023 gesloopt zal worden. Alle woningen waar ik eerder keek, werden binnen twee tot drie maanden gesloopt. Nu heb ik geluk gehad. In de eerste drie maanden, toen ik nog niet wist wanneer het gesloopt zou worden, had ik heel veel stress. Je wilt geen geld in de woning steken of investeren in goede meubels, want het is tijdelijk. De meubels en dingen die hier staan zijn oké, maar als het écht mijn woning was, had ik het beter opgelapt. De meeste meubels heb ik via-via gevonden. Alleen het bureau en het bed heb ik gekocht. De bank stond opeens ’s avonds onderaan de trap, waarschijnlijk van één van mijn buren die vertrok.

‘Ik had geen warm water en geen verwarming terwijl het buiten vroor.’

Ik betaal 170 euro per maand aan huur en 100 euro aan gas en elektra en krijg daarvoor ongeveer 80 vierkante meter voor mijzelf. Je denkt dat je door de lage huur geld bespaart, maar alles wat hier kapot gaat is voor eigen rekening. In de winter moest ik mijn cv-ketel vervangen, dat kostte 2.000 euro. Ik had geen warm water en geen verwarming terwijl het buiten vroor. Als ik hieruit moet, neem ik de ketel mee of verkoop ik ’m.

Nu ik weet wanneer ik eruit moet, geeft het rust. Ik heb een soort vakantiehuisjegevoel, je bindt je niet echt aan het huis. Je probeert er iets van te maken. Ik hoop dat ik in Haarlem kan blijven, een rijtjeswoning is voor mij prima. Het liefst woon ik ooit met een relatie samen, maar we zien het wel.’

Tekst: Rutger de Quay
Fotografie: Alexandru Caludea

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top