Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vind je (digitale) weg op de HR: Brightspace is nu hét LMS voor iedereen 

Gepubliceerd: 30 August 2023 • Leestijd: 4 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De HR bestaat niet alleen uit gebouwen, ook uit een heleboel digitale systemen. Vanaf september is Brightspace het nieuwe leermanagementsysteem voor de hele hogeschool. Na een periode van testen en experimenteren bij flink wat opleidingen, staat het LMS nu klaar voor alle studenten en docenten. Het is één van de digitale bouwstenen van het onderwijs. 

Voor eerstejaars is het werken met een leermanagementsysteem misschien nieuw, al zullen veel studenten in het vo of mbo ook al met dergelijke systemen vertrouwd zijn, zoals Magister of Itslearning. Een LMS is een digitale omgeving waar docenten en studenten informatie delen over de cursussen (vakken) die ze geven en volgen, en waar leeractiviteiten zijn ondergebracht.

Taken, materialen en feedback

Je kunt in het nieuwe Brightspace als student bijvoorbeeld zien welke taken je te doen staan voor een vak; docenten zetten leermaterialen klaar en regelen het inleveren en feedback geven via het systeem. Je kunt er documenten zoals bronnen en handleidingen vinden. In deze korte rondleiding krijg je een indruk.

De aanbesteding voor een nieuw LMS startte in 2019, waarbij de projectgroep op zoek ging naar een systeem waarmee de huidige manier van onderwijs geven, maar ook die van de toekomst, goed ondersteund wordt. ‘Alle instituten gaan nu over op Brightspace’, zegt Jeffrey Pijl, die als informatiemanager bij de aanbesteding en implementatie betrokken is.  

Nieuwe manieren om kennis over te dragen

Pijl is enthousiast over de intuïtieve werking van het nieuwe LMS. ‘Het sluit aan bij de moderne manier van lesgeven en de moderne onderwijstools’, zegt hij. ‘Onderwijskundig en didactisch past het beter bij de behoefte van docenten en studenten.’ Hij hoopt dat het daardoor meer inspireert. Die inspiratie zou moeten leiden tot experimenteren en het ontdekken van andere manieren om kennis over te dragen of samen te werken. Zo zijn er docenten die kennisclips in de leeromgeving zetten, of er formatieve toetsen in afnemen, toetsen waarbij je kunt checken in hoeverre je bepaalde stof al beheerst.

In Brightspace kun je ook allerlei bestaande onderwijs-apps integreren, zoals Feedback Fruits of Mentimeter. Pijl: ‘Brightspace is meer de centrale hub in de leeromgeving. Opleidingen kunnen ook zelf tools aandragen. Met een single point of entry kun je naar de hele digitale leeropmgeving.’ 

Teams is handig, maar geen lms

Teams lijkt soms de rol van digitale leeromgeving te hebben gekregen, maar, zegt Pijl, ‘het is geen pedagogisch-didactische applicatie. Teams is sterk om samen te werken en voor verbinding, of wanneer er een bijeenkomst hebt is van mensen die deels fysiek aanwezig en deels online zijn. Via Brightspace kun je trouwens ook een Teams-meeting aanmaken.’ Bij Brightspace hoort ook een app die je op je telefoon kunt zetten, Pulse genaamd. ‘Die is niet gekoppeld aan de HR-App’, zegt Pijl, ‘hij komt er dus naast.’ 

‘De blended learning adviseurs en ICTO-coaches (ICTO staat voor ICT en onderwijs, red.) zijn ook vanaf het begin betrokken’, zegt zijn collega Cindy Hamoen, die zich bezighoudt met alle facetten van de implementatie van Brightspace, zoals kennisoverdracht rond het nieuwe systeem. ‘Zo hebben we gezorgd dat het goed aansluit bij de behoefte van docenten.’ 

Gebruikers zijn ‘echt wel enthousiast’

Sinds februari werkt een aantal opleidingen al met Brightspace. In de aanloop naar de HR-brede implementatie is eerst een kleine groep docenten getraind, vertelt Hamoen. Die hebben andere docenten getraind en studenten, en er zijn materialen ontwikkeld voor studenten en docenten. Het is haar tot nu toe opgevallen dat gebruikers ‘echt wel enthousiast’ zijn, ook de mensen die aanvankelijk helemaal niet zo’n zin hadden in een nieuw systeem. Ze denkt dat het hameren op kennisdeling binnen de instituten daaraan heeft bijgedragen. ‘Koplopers gingen hun collega’s trainen, dat werkt het best.’ 

In september worden zowel de eerstejaars als de ouderejaars wegwijs gemaakt in het nieuwe LMS. Hamoen: ‘Alle instituten of opleidingen geven hun eigen draai aan de introductie van Brightspace bij studenten, elk instituut doet er wel iets actiefs mee in de introductie voor eerstejaars.’ 

Docent of slc’er wijst de weg

Omdat niet alle instituten overstappen vanaf hetzelfde LMS, is de overstap ook niet voor iedereen hetzelfde. Ouderejaars horen van hun eigen opleiding hoe ze bijvoorbeeld hun materialen uit het oude LMS moeten veiligstellen of verhuizen. Veel instituten hebben op Hint speciale pagina’s ingericht met alle informatie over het nieuwe LMS. ‘De instituten hebben ook zelf geregeld waar je terecht kunt met vragen, zegt Hamoen. ‘Je docent of slc’er kan je de weg wijzen.’ 

De eerste periode is het vooral wennen aan Brightspace en ontdekken hoe het werkt. ‘We zijn kleinschalig gestart maar we moeten natuurlijk kijken hoe het straks gaat als 40.000 studenten en 5.000 docenten er gebruik van maken’, zegt Pijl. ‘Maar vervolgens zal het de komende jaren doorontwikkeld worden om steeds beter bij de behoeften te passen. We willen er zoveel mogelijk waarde uithalen voor de studenten. Kortom: het is al mooi maar het wordt nog mooier.’ 

Welke apps en programma’s gebruik je nog meer op de HR? 

* De HR App natuurlijk. Hier vind je je persoonlijke roosters, cijfers, je krijgt bericht als er een e-mail in je HR-mail binnenkomt en je kunt in de agenda zowel studie- als persoonlijke afspraken bijhouden.

* Hint: elk instituut heeft een eigen gedeelte op het intranet Hint. Daar vind je informatie over bijvoorbeeld de openingstijden van de studentenbalie, informatie over studentenwelzijn, de medezeggenschap, de examencommissie. 

* Osiris: Hierin vind je je cijfers en regel je andere dingen rond je studievoortgang, zoals inschrijven voor (keuze)vakken (in hogeschooltaal: cursussen). 

* START: Via de Study and Research Tool (kortweg START) kun je digitaal de mediatheek raadplegen. Of gebruik Lean Library: een soort digitale assistent in je browser die het makkelijker maakt om toegang te krijgen tot databanken van de mediatheek. Je krijgt een alert wanneer een e-book of artikel dat je online gevonden hebt bij de mediatheek te krijgen is. Installatie en meer info: https://hr.nl/access.

* Teams: Sinds de coronatijd wordt Microsoft Teams intensief gebruikt om samen te werken, te communiceren (beeldbellen, chat) en soms om lessen te volgen. 

Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top