Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr heroverweegt advies aan cvb om toeslag huismeesters door te betalen

Gepubliceerd: 7 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Voor de zomer adviseerde de centrale medezeggenschapsraad (cmr) het college van bestuur (cvb) om de bezuiniging op de onregelmatigheidstoeslag van huismeesters te schrappen. Na overleg met het cvb twijfelt de cmr of dat technisch uitvoerbaar is. De raad gaat terug naar de tekentafel. 

lokatie Wijnhaven 99 ingang, CMI, Beeldstudio

Sinds begin van dit collegejaar sluit een aantal hogeschoollocaties eerder omdat de panden in de avonduren nagenoeg leeg zijn. Wanneer de panden sluiten wordt er in de avonduren minder gewerkt en leveren facilitaire medewerkers – zoals huismeesters en receptionisten – een gedeelte van hun onregelmatigheidstoeslag in. 

Liefst zou de cmr de locaties ’s avonds openhouden, schreef de raad vlak voor de zomer aan het college van bestuur. Maar als dat echt niet kan zou de HR de toeslag van huismeesters gewoon moeten doorbetalen, vond de raad. Ook als de facilitaire medewerkers ’s avonds minder uren draaien. De cmr kwam deze medewerkers in haar advies tegemoet omdat ze vond dat de HR armoede niet in de hand zou moeten werken. 

Bij deze keuze speelde in ieder geval de huidige inflatie een rol, vertelden cmr-leden op achtergrondbasis, maar ook het feit dat de onregelmatigheidstoeslag al sinds mensenheugenis onderdeel is van het salaris van huismeesters en receptionisten.


‘Armoede niet in de hand werken’

De salarissen op dit moment korten zag de cmr daarom niet zitten. ‘Het gaat om mensen in de lagere salarisschalen en het kan niet zo zijn dat de hogeschool armoede in de hand werkt’, zo stond in het advies van de raad.

Sommige huismeesters vrezen in financiële problemen te komen als ze hun onregelmatigheidstoeslag (voor een deel) moeten missen, vertelden ze voor de vakantie aan Profielen. Ze vroegen de HR om compensatie voor het verlies aan inkomen.

Dit advies van de cmr is opmerkelijk, omdat huismeesters en receptionisten in het voorstel van de cmr een onregelmatigheidstoeslag zouden krijgen voor niet-gewerkte uren. En dat is ook precies waarom de cmr het advies gaat heroverwegen: na een gesprek met het cvb wil de cmr eerst onderzoeken of het juridisch wel mogelijk is om toeslagen te betalen voor uren die niet gewerkt worden. De cmr beraadt zich nu op een aangepast advies dat in lijn is met de cao. In de openbare vergadering van de cmr op maandag 18 september staat het onderwerp op de agenda.

Profielen publiceerde dit artikel vorige week, vlak voordat de cmr kenbaar maakte het advies te gaan heroverwegen. We hebben het artikel daarom aangepast.

Tekst: Olmo Linthorst
Foto: Levien Willems

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top