Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr: Zorg om studentenhuisvesting als TU Delft naar Rotterdam komt

Gepubliceerd: 20 June 2023 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws

Waar moeten al die studenten wonen als de TU Delft een campus in Rotterdam begint? Kees Machielse, lid van de cmr (centrale medezeggenschapsraad) vroeg zich dat gisteren af tijdens de vergadering van de raad. Het college van bestuur zegt dat ze hierover al langer met wooncorporaties en de gemeente in gesprek is.

studentenflat met kratjes bier op de balkon
Levien Willemse

Wij juichen de mogelijke komst van de TU Delft naar Rotterdam toe’, vertelt Wijnand van den Brink namens het college van bestuur (cvb). ‘Wij waren op de hoogte van de plannen’, reageert hij op het nieuws dat vorige week naar buiten kwam. De TU Delft probeert het studentenaantal te laten krimpen omdat de gemeente Delft aangeeft het groeiende aantal niet meer aan te kunnen. Dat laatste heeft vooral te maken met het huisvesten van studenten.

‘We willen ook ruimte voor onze studenten’

‘Maar die huisvestingsproblemen zijn er in Rotterdam, en heeft de HR ook’, stelt cmr-lid Machielse. ‘Welk signaal geven wij af? Wij willen ook ruimte voor onze studenten.’ Het bestuur van de HR ziet het niet als groot probleem, lijkt het. Van den Brink: ‘Wij zijn al anderhalf jaar actief in gesprek over studentenhuisvesting met de corporaties Woonstad en Woonbron en met de gemeente. Daar gaan we nu ook de TU Delft bij betrekken.’

Van den Brink wijst naar het coalitieakkoord van het huidige college van b&w waarin staat dat er van 2022 tot en met 2026 jaarlijks wordt gestart met de bouw van 400 studentenwoningen. ‘Daarin kunnen we als onderwijsinstelling niet investeren.’ Het cvb praat wel mee over bijvoorbeeld een wooncampus bij Toepad in De Esch. Daar worden tijdelijk, voor de periode van een jaar of tien tot vijftien, woningen gebouwd. Dat kan snel omdat het om containerwoningen gaat en omdat het tijdelijk is.

‘Een enorme kans’

Collegevoorzitter Ron Bormans ziet de mogelijke komst van de TU Delft als ‘een enorme kans’. ‘Rotterdam neemt de verantwoordelijkheid op z’n schouders voor hbo, universiteit en mbo. Maar het mag natuurlijk geen verdringing (qua huisvesting, red.) zijn van onze studenten.’

Over de locatie van de TU Delft in Rotterdam is nog geen duidelijkheid. Cmr-lid Machielse ziet wel wat in een plek in het Merwe-Vierhavensgebied waar de HR ook actief is. ‘Zijn er al gedachten of gesprekken om daar samen iets op te pakken?’ Die zijn er niet, maakte Van den Brink duidelijk.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top