Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Coronapandemie ijlt na bij studenten

Gepubliceerd: 30 November 2023 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws

De impact van de coronacrisis is nog altijd zichtbaar in het onderwijs, blijkt uit nieuw onderzoek. Vooral in het hbo vallen veel studenten uit. Wel lijkt de mentale gezondheid van studenten enigszins verbeterd.

Om de gevolgen van de coronapandemie in het onderwijs te verzachten stelde het kabinet in 2021 bijna zes miljard euro beschikbaar voor het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Voor de vijfde keer is geëvalueerd wat er met dit geld is gebeurd.

Duidelijk is dat de terugkeer naar het fysieke onderwijs voor verbetering heeft gezorgd. Weliswaar kampt nog altijd bijna twintig procent van de studenten met mentale problemen, maar dat percentage is lager dan vorig jaar. De hogescholen en universiteiten hebben met de NPO-middelen voor welzijn vooral extra studentenpsychologen en -decanen aangenomen.

Woningnood en klimaatangst

Toch zijn de welzijnsproblemen van studenten nog niet voorbij, onderstrepen de onderzoekers. Daarvoor zijn inmiddels ook andere oorzaken aan te wijzen, zoals financiële zorgen, de krapte op de woningmarkt en klimaatangst.

Bron: Studentenpeiling NPO

Studie-uitval

Wat vermoedelijk ook niet bijdraagt aan het welzijn zijn studieproblemen. Nog altijd verlaat een grote groep studenten het hoger onderwijs zonder diploma. In het hbo steeg de uitval van eerstejaars in een jaar tijd van 15,5 naar 16,6 procent en strandden er ook meer ouderejaars dan vóór corona: toen 6 procent en nu 8 procent.

Aan de universiteiten zijn de problemen minder zichtbaar. Daar ligt de uitval onder eerstejaars- en ouderejaarsstudenten nagenoeg op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis.

Bron: Vijfde voortgangsrapportage NP-Onderwijs

Lastig onderscheiden

Het precieze effect van de NPO-steunmaatregelen is volgens de onderzoekers lastig te onderscheiden. Er wordt van alles gedaan, maar niet alles wordt betaald uit de NPO-gelden.

Voorzitter Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg vindt het fijn dat studenten beter in hun vel zitten, maar is tegelijkertijd bezorgd over de vele studenten die nog met hun mentale gezondheid worstelen. ‘Daarom moeten we ons de komende tijd blijven inzetten om ook deze studenten de steun te geven die ze nodig hebben.’

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Foto: Asli Kosker

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Coronapandemie ijlt na bij studenten

  1. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat het niet het Sars Covid-2 virus zelf was dat deze problemen heeft veroorzaakt, maar de krankzinnige maatregelen die onze overheid meende te moeten nemen.

  2. @Pablo, helemaal correct. Avondklok en QR Code, twee maatregelen waarbij je meteen terugdenkt aan de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei neem ik uiteraard ook de 2 jaar ontnomen vrijheid in acht. Laten we dit nooit, maar dan ook echt NOOIT meer vergeten!!!

  3. Wauw Joost, hoe krijg je dat over je lippen. Afgelopen zomer heb ik een bezoek gebracht aan voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. Ik heb de indruk dat je daar ook wel iets van op zou kunnen steken. Neem er eens een kijkje. Of lees een boek. Maar denk alsjeblieft 10 seconden na voordat je iets in de commentaren kwakt.

  4. @Beau ik zei dat je “meteen terugdenkt aan de Tweede Wereldoorlog” bij bovengenoemde twee maatregelen, omdat er in die periode ook sprake was van een avondklok en borden met “verboden voor (…)” aan winkeletalages. Ik heb in mijn comment niets, maar ook niets vermeld over dat het allebei even ernstig zou moeten zijn. Wel wil graag benadrukken dat deze twee bovengenoemde coronamaatregelen echt zwaar buiten proportie waren, en ook helemaal niets hebben bijgedragen aan het terugdringen van het virus. En dat die maatregelen nu na 2 jaar nog hun uitwerking hebben, maakt dat dit wel iets meer was dan een paar suffe regeltjes!

    En waar ik op 4 mei 2 minuten bij stil wil staan mag ik gelukkig echt zelf weten. Ik heb zelf de oorlog niet meegemaakt, dus kan ik enkel stil staan bij verhalen over de oorlog (die tevens enkel door de winnaars mogen worden verteld). Maar ik heb wel 2 jaar lang al mijn vrijheden moeten inleveren omdat “volksvertegenwoordigers” dat opdrongen. Dat heb ik wel zelf meegemaakt! En Oekraïners en Palestijnen zullen vast stilstaan bij de oorlog in hun eigen land. Het gaat er vooral om dat je stil bent, en het maakt niet uit op welke manier 😉

  5. @ Joost,

    Ik ben het vaker met je eens, maar om de ongevaccineerden neer te zetten als Joden tijdens WW2 is van de zotte. Joden waren/zijn Joden, in tegenstelling tot vaccinatie, is dat geen keuze.

  6. Joost, ja, stil zijn. Dat zou je sieren. Nu nog snappen wanneer.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top