Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Een kamer vinden, hoe doe je dat?

Gepubliceerd: 6 March 2023 • Leestijd: 5 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hotel Mama is fijn, maar uiteindelijk wil je toch op je eigen benen staan. Een kamer vinden is momenteel lastig, maar niet onmogelijk. Profielen geeft antwoord op veel gestelde vragen over kamers zoeken en op kamers wonen.

Voordeur versierd met vlaggetjes
Levien Willemse

Oké, waar vind ik in godsnaam een studentenkamer?

De belangrijkste tip is: schrijf je in bij studentenhuisvesters. In Rotterdam is Stadswonen de grootste. Bij deze huisvester, en alle studentenhuisvesters in Nederland, is de periode dat je ingeschreven staat van groot belang. De gemiddelde wachttijd voor een studentenkamer in Rotterdam is 15 maanden. Inschrijven bij Stadswonen kan vanaf 17 jaar. Voorrang krijg je op twee voorwaarden: als je meer dan twee uur reizen van je studie woont of als je een medische verklaring kan overleggen. Je mag alleen bij Stadswonen huren als je in Rotterdam studeert. Negen maanden na je afstuderen moet je de kamer verlaten.

Ook bij SSH moet je rekening houden met tien maanden wachttijd voor een kamer en twee jaar voor een woning. Inschrijven kan bij SSH (landelijk actief, ook in Rotterdam), vanaf 16.

Je kunt je geluk ook op de particuliere woningmarkt beproeven. Dat is niet zonder risico. Partijen zoals Stadswonen zijn gebonden aan overheidsregels. De huur mag niet hoger zijn dan de ‘liberalisatiegrens’ – in 2022 bedraagt die 763,47 euro per maand. Maar in die particuliere markt geldt die grens niet, waardoor de verhuurder in theorie mag vragen naar wat de gek ervoor geeft. Voel je de pijn in je portemonnee al?

Bij een particuliere huisbaas moet je meestal een of meerdere maanden borg betalen. Ook hanteren de meesten een inkomenseis: je moet aantonen dat je genoeg geld verdient om de huur te betalen óf iemand hebben die garant voor je wil staan.

Ik kan best meer betalen dan die 763,47 en particulier huren is een optie. Waar moet ik beginnen?

Zéker in de particuliere sector geldt: via-via heb je de beste kansen. Verhuurders verhuren kamers en woningen graag aan betrouwbare partijen: jij leent toch ook liever iets aan iemand die je al kent? Als een huurder uit een kamer of appartement vertrekt en een nieuwe huurder aandraagt, is de verhuurder vaak geneigd om deze kandidaat te accepteren. Een groot netwerk loont. Laat aan iedereen – je ouders, vrienden, oma en scharrel – weten dat je op zoek bent. Deel je oproep rijkelijk op social-mediakanalen en zet je oproep op ‘openbaar’, zodat iedereen je bericht kan lezen.

Ook zijn er veel Facebookgroepen waarin studentenkamers en appartementen worden aangeboden, zoals de populaire groepen ‘Woning huren in Rotterdam (vraag/aanbod)’ en ‘Kamers, studio’s en appartementen in Rotterdam’. Het voordeel én het nadeel van deze groepen zijn dat ze populair zijn: er is veel aanbod, maar ook concurrentie van andere (potentiële) huurders. Bij deze groepen moet je bovendien goed opletten: er zijn veel oplichters actief die je gouden bergen beloven en je een borg laten betalen voor een huis dat niet bestaat. Teken het contract pas nadat je de woning gezien hebt.

Reageer je ergens op? Veel studentenhuizen vinden het belangrijk dat je in je reactie duidelijk maakt wie jij bent: waar kom je vandaan, wat zijn je (gekke) hobbies, wat eet je graag, wat doe je graag in je vrije tijd? Geef een korte samenvatting van wie jij bent, dat vergroot je kansen.

Ik heb gereageerd op een kamer en nu ben ik uitgenodigd voor een ‘hospi’. HELP!?

Gefeliciteerd! Dat betekent dat je door de eerste selectie heen bent. Op een hospiteeravond (‘hospi’) nodigen de huidige bewoners potentiële huisgenoten uit. Veel studentenhuizen kennen (ongeschreven) hospiteerregels: soms vragen ze je je lievelingsdrank mee te nemen, of de knuffel waarmee je sliep als kind. De belangrijkste lessen: wees jezelf en laat je niet gek maken. De andere kandidaten zijn óók zenuwachtig. Iedereen wil dezelfde kamer maar de hospiteeravond is geen bokswedstrijd waarbij je de tegenstander knock-out moet slaan. Knoop met iedere huisgenoot een kort gesprekje aan en toon ook interesse in hen.

Na jouw komst volgt er ‘huisberaad’. Meestal ontvang je binnen grofweg een week goed of slecht nieuws. Neem een afwijzing niet persoonlijk en geef niet op, in het volgende huis klikt het misschien wel.

Ik háát mensen. Kan ik een kamer fixen zonder sociaal gedoe?

Zeker, maar dat kost je een rib uit je lijf. Populair is bijvoorbeeld The Student Hotel aan de Oostzeedijk in Kralingen. Deze formule is geliefd bij buitenlandse studenten die een aantal maanden huisvesting nodig hebben. Als je naar de prijzen kijkt, snap je dat direct: een maand huren in het ‘hotel’ kost 1.410 (!) euro per maand. Dan heb je een kamer(tje) van 20 vierkante meter en een inpandige gym. Een andere aanbieder is Haavn in hartje Roffa. Die – eveneens gemeubileerde – kamers zijn beter te betalen: de prijs varieert van 615 tot 750 euro per maand, exclusief servicekosten en gas, water en licht.

Dus een particuliere huurder mag 2.000 euro per maand vragen voor een bezemkast?

In theorie wel, in praktijk niet. Ook als je particulier huurt, kun je een verlaging van de huurprijs afdwingen door het zogeheten puntenstelsel waarbij een woning punten krijgt voor oppervlak en voorzieningen en minpunten voor gebreken. Studentenvakbond STUUR heeft een tool op haar website waarmee je simpel kunt uitrekenen hoeveel punten jouw huis of kamer waard is. Betaal je te veel voor wat je krijgt? Dan kun je onder bepaalde omstandigheden een huurverlaging afdwingen. Ook kan STUUR je juridisch bijstaan in een conflict met je huisbaas over de hoogte van de huur.

Die ‘aardige’ huisbaas loopt opeens ’s nachts door het huis. Mag dat?

Als huurder heb je rechten en plichten. Wettelijk heb je twee plichten: je moet de huur op tijd betalen én je moet je ‘gedragen als een goede huurder’. Dat is een breed begrip, waaronder bijvoorbeeld valt dat je toegang geeft tot het huis voor onderhoud (overdag, en dus niet ’s nachts). Er hoort ook bij dat je zelf ‘kleine klusjes’ in huis uitvoert en geen (opzettelijke) overlast geeft. Je kunt dus beter niet vijf dagen per week een rave organiseren.

De huisbaas heeft drie plichten: de woning moet onderhouden worden, jou ‘huurbescherming’ bieden (een wollige term voor de regel dat hij/zij jou niet zomaar op straat mag zetten) en het belangrijkste: de verhuurder moet ‘rustig woongenot’ bieden. Als jij overlast hebt van iemand, dan moet de huisbaas dat oplossen. Als er schimmel in de badkamer zit, dan moet de huisbaas dit repareren: het tast jouw ‘genot’ aan.

Er zit inderdaad óveral schimmel, maar de huisbaas fixt het niet. Wat nu!?

Trek aan de bel! Want, zoals gezegd: ook jouw huisbaas heeft plichten. Studentenvakbond STUUR kan je voorzien van juridisch advies en bijstaan in een conflict. Ook de afdeling studentenwelzijn van de HR kan je helpen, ook met bijvoorbeeld een renteloze lening als je – door een hoge huur of andere problemen – de huur niet meer kan betalen.

Ook is sinds kort het ‘huurteam’ actief in zes Rotterdamse wijken: Oud-Mathenesse, Carnisse, Oud-Charlois, Tarwewijk, Bloemhof en Hillesluis. Het huurteam geeft je gratis advies met betrekking tot het betalen van te veel huur of achterstallig onderhoud. En dat loont: een huurder betaalt gemiddeld 156 euro per maand te veel aan huur. Daar kun je de nodige boodschappen of drankjes van doen. Gratis tip: leg álle afspraken en gesprekken die je hebt met je huisbaas vast op papier. Bel je huisbaas niet, maar app of mail hem/haar. Want in een conflict met je huisbaas kan bewijs op papier immers niet liegen.

Tekst: Rutger de Quay
Foto’s: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top