Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Heb lef en experimenteer, is de boodschap op het Starters Event

Gepubliceerd: 24 May 2023 • Leestijd: 2 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Kennis, netwerken met gelijkgestemden en lef zijn belangrijke ingrediënten voor succesvol ondernemen. Dat werd duidelijk tijdens de eerste editie van het Starters Event op de Hogeschool Rotterdam. De organisatie was in handen van de Startup Academy, de community voor HR-studenten die ondernemer zijn of willen worden.

Aanmelden, een naamsticker opplakken en gaan: zo’n 60 studenten van 25 verschillende opleidingen kwamen op 11 mei naar de Wijnhaven voor het Starters Event van de Startup Academy. Op de vijfde verdieping stond de organisatie klaar om de studenten persoonlijk te verwelkomen met een drankje. Er stond ze een uitgebreid programma te wachten, dus het consumeren van een glaasje water of een kop thee of koffie werd aangeraden.

Het lokaal stond al ingericht in theateropstelling: vooraan een podium, met daarvoor rijen met stoelen. Sommige studenten kwamen samen met klasgenoten, sommige alleen. Al snel raakten ze met elkaar aan de praat, al dan niet over ondernemen.

Studeren en ondernemen gaan hand in hand

Het uitgangspunt van de Startup Academy is dat ondernemen en studeren perfect hand in hand kunnen gaan. Als gratis dienst van de hogeschool willen zij studenten met een ondernemersambitie graag ondersteunen.  Of je nou net begonnen bent of al even bezig, dat maakt niet uit.

De ondersteuning bestaat uit het krijgen van toegang tot het waardevolle netwerk van de Startup Academy met gelijkgestemde studentondernemers, externe partners, investeerders en professionals uit het werkveld. Daarnaast biedt de Startup Academy gratis deelname aan netwerkborrels, praktische worskhops en evenementen zoals het Starters Event. Begeleiding door ervaren coaches, pitchtrainers en succesvolle entrepreneurs behoort ook tot de mogelijkheden.

Wanneer schrijf je je in bij de KvK?

De middag werd gehost door enthousiaste onderneemster Lieke van der Plas. Nadat ze zichzelf had voorgesteld, zocht ze de interactie op met de studenten: wie zijn hier en waarom zijn ze hier? Een viertal willekeurige studenten kwam aan het woord, waaronder een student die zijn werk vindt via een online platform voor freelance flexwerkers. Dit was voor Conny Sinay, ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel, een mooi haakje om het te hebben over wanneer je wél en wanneer je niet ingeschreven hoeft te staan bij de KvK. Dat is namelijk niet per se noodzakelijk voor elke freelance klus. Conny drukt de aanwezige studenten dan ook op het hart zich goed te laten informeren over zaken met betrekking tot ondernemerschap en ook over het betalen van belasting.

Inspiratie van alumni

Om de studenten te inspireren waren er enkele (oud-)studentondernemers uitgenodigd: Melisa Koster (duurzame kaarsen), Roel Vollebregt (webdesign en it), Sacha Kieboom (social media content), Jacky Mijling (fotografie) en Daan Spits (duurzame horloges). Zij deelden wat hun ambities zijn met hun eigen onderneming. Een aantal ziet het wel voor zich om in de toekomst personeel aan te nemen, terwijl anderen hun onderneming nog zien als een extra bezigheid naast hun studie.

Zo volgt Sacha nog een masteropleiding en vertelt ze eerst ervaring op te willen doen in het bedrijfsleven in plaats van zich volledig op haar eigen bedrijf te storten, hoewel ze er wel al van kan leven. Daan zit met zijn duurzame horloges nog in de prototypefase, voor hem levert het financieel nog niks op. Hij vertelt ook dat hij vooral zijn eigen geld heeft geïnvesteerd in zijn onderneming: ‘Dat is misschien niet zo slim.’ Daar was keynote-spreker en alumnus Wesley dos Santos het niet mee eens. Ook Wesley stak samen met zijn partner eigen geld in hun ondernemersdroom en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Risico nemen en lef tonen zijn waarden die telkens terugkeren gedurende de middag.

Netwerk uitbreiden?

Dion Stuijt introduceerde Jong MKB Rotterdam Rijnmond. Een ondernemingsvereniging voor jonge Rotterdamse ondernemers. Jong MKB wil af van het stoffige imago van ondernemen en als jonge ondernemer, onder de 39 jaar, kun je je bij het netwerk aansluiten. Met regelmaat organiseren zij evenementen en workshops om jonge ondernemers vooruit te helpen.

Platform Zelfstanding Ondernemen (PZO) is een andere organisatie die zich inzet voor de belangen van de zelfstandig ondernemer. Roberto Palland vertelde hierover. Ook PZO biedt kennis in de vorm van seminars, workshops en netwerkevenementen.

Tekst: Lana de Koning
Foto’s: Sacha Kieboom

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top