Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het nieuwe Profielen Magazine over diversiteit en inclusie is er

Gepubliceerd: 10 May 2023 • Leestijd: 2 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoe inclusief is de hyperdiverse Hogeschool Rotterdam? En hoe gaan we in de klas om met die diversiteit? Die vragen worden beantwoord in het nieuwe Profielen Magazine.

Dat magazine had een ander blad moeten worden. Een blad vol tabellen en taartdiagrammen, waarop jullie konden aflezen wat de studenten en medewerkers op de Hogeschool Rotterdam vinden van de diversiteit en inclusie hier. Is er genoeg aandacht voor, te weinig, of juist te veel? Voelen mensen zich buitengesloten? Doen we de juiste dingen?

Een jaar geleden besloten de hoofdredacteuren van hogeschool- en universiteitsmedia onderzoek te doen naar de ervaren diversiteit en inclusie op de verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland. Gezamenlijk gaven we opdracht voor een onderzoek naar diversiteitsbeleid op de deelnemende instellingen. Het project bestond uit kwalitatief onderzoek voor twee achtergrondartikelen over het thema, en een grote enquête waarin studenten en medewerkers van alle deelnemende hogescholen en universiteiten konden vertellen wat zij vonden van diversiteit en inclusie op hun instelling.

Getorpedeerde enquête

De vragenlijst werd verspreid op alle deelnemende onderwijsinstellingen, maar omdat onderwijsinstellingen hun studenten en medewerkers niet direct wilden benaderen met een persoonlijke link naar de enquête, kozen we voor een open link per instelling. Dat bleek een slecht idee. Niet lang nadat de eerste instellingen begonnen met de dataverzameling, verscheen er een artikel op GeenStijl over het onderzoek met de kop: ‘Non-Binaire Pollfuck! Hogeschool Rotterdam wil even je inclusiviteit meten’. Het platform roept op om de enquête met onzin te overspoelen, en dat gebeurt ook.

Lang verhaal kort: de enquête werd offline gehaald en de onderzoeksdata hebben we weg moeten gooien. Meer dan 1500 mensen uit onze hogeschoolgemeenschap hadden de vragenlijst al ingevuld, maar er hadden nog niet genoeg studenten en medewerkers van verschillende instituten gereageerd om een mooi afgewogen beeld te krijgen.

Vanaf het moment dat GeenStijl het artikel publiceerde lopen de open-antwoordvelden vol met scheldkanonnades en wordt ons – ‘woke kut universiteit’ – in kleurrijke bewoordingen aangeraden te stoppen met linkse indoctrinatie en gewoon eens goed les te gaan geven.  

Niet alles hoefde de prullenbak in. Drie onderzoeksartikelen hebben we eerder al op onze site gepubliceerd.

De open antwoorden die mensen hebben ingevuld in de enquête hebben we gebruikt om het grote achtergrondverhaal voor dit nummer te schrijven. Honderden studenten en medewerkers deelden hun ervaringen rondom diversiteit en inclusie met ons en daar zijn we heel dankbaar voor. Ze leveren geen grafieken op maar wel een – soms rauw – beeld. We hebben de reacties die na de GeenStijl-publicatie zijn binnengekomen niet in onze artikelen verwerkt. 

Diversiteit en inclusie in de praktijk

De ervaring met GeenStijl geeft aan hoe moeilijk het is om het gesprek over diversiteit te voeren. Wat voor de een nog lang niet inclusief genoeg is, maakt de ander woest over zoveel ‘wokeness’. En ergens hiertussen bevindt zich het grootste gedeelte van de samenleving en de hogeschoolpopulatie die er samen het beste van probeert te maken. Met vallen, opstaan en compassie. Daarover gaat dit nummer. Niet of nauwelijks over beleid en beleidsinstrumenten – daarover hebben we op onze site al veel gepubliceerd – maar over de dagelijkse dilemma’s. 

We praten met studenten, docenten en andere medewerkers over hun ervaringen en het gaande houden van het gesprek: hoe zorg je dat iedereen zich welkom voelt als de meningen over diversiteit en inclusie zo ver uiteenlopen? Het interview met Erfan Pourmohamadi is wat dat betreft leerzaam voor iedereen. En er zit in ieder papieren magazine een ‘Kwetskwartet’ dat spelers met een dikke knipoog meeneemt in de taal van diversiteit en inclusie. 

Lees het digitale magazine hier

Je leest het hele nummer hier en vindt de magazines vanaf vandaag (of met een beetje pech morgen) in de bakken op alle locaties van de Hogeschool Rotterdam:

We zijn als redactie van Profielen ook nog niet uitgeleerd. We doen ons best om de Hogeschool Rotterdam in al haar diversiteit te laten zien en inclusief te berichten over wat er op de HR gebeurt. Hebben we een verhaal over het hoofd gezien, wil je iets met ons delen of kunnen we iets beter doen? Mail ons op Profielen@hr.nl en dan spreken we elkaar snel.

Tekst: Tosca Sel, Hoofdredacteur Profielen
Cover: Demian Janssen/Frank Hanswijk/Tigges

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top