Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe goed zit jij eigenlijk in je vel? Ontdek het in de studentenwelzijnsmonitor

Gepubliceerd: 24 May 2023 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De afdeling studentenwelzijn wil graag weten hoe het ervoor staat met het studentenwelzijn op de HR. Daarvoor zijn vragenlijsten verspreid, en als je die invult help je de afdeling en jouw opleiding maar vooral ook jezelf.

‘Studenten die de vragenlijst invullen krijgen best wel een aardig rapportje’, zegt decaan Serge Feldmann. ‘Je ziet je score per onderdeel – zoals leefstijl of stressbeleving – en krijgt meteen feedback met concrete suggesties. Die kunnen verwijzen naar websites, workshops op de HR of afdelingen waar je terechtkunt. Die suggesties houden ook rekening met verschillende voorkeuren, de een heeft bijvoorbeeld liever een gesprekje, de ander meer een anonieme oplossing.’

Dat handige rapportje krijgt veel likes van studenten en is natuurlijk reden genoeg om de enquête in te vullen, zegt Feldmann, maar je kunt daarnaast ook nog een cadeaubon winnen. Hij hoopt dat de respons in de laatste dagen (invullen kan tot 30 mei) nog even een boost krijgt, al is hij niet ontevreden tot nu toe.

Welk cijfer krijgt welzijn?

Het is dit jaar voor het eerst dat Studentenwelzijn een onderzoek doet naar hoe het ervoor staat met HR-studenten. Welk cijfer geven ze aan hun welzijn? Waar maken ze zich zorgen over? Vinden ze dat ze een gezonde leefstijl hebben? Hebben ze bepaalde verschijnselen van stress? In al die categorieën beantwoorden studenten een aantal vragen. Daarnaast geven ze hun mening over het aanbod aan ondersteuning op de HR.

‘Ook heel interessant is dat studenten ook hun eigen opleiding beoordelen’, zegt Feldmann. ‘In hoeverre is er op hun opleiding aandacht voor welzijn, bijvoorbeeld voor de ‘sense of belonging’? Uit de resultaten komt een soort dashboard, zowel HR-breed als per instituut en per opleiding. Zo kun je op elk niveau zien: hoe doen onze studenten het?’ Daarbij zijn ook categorieën te onderscheiden als studiejaar, m/v, internationale studenten en voltijd/deeltijd.

Het plan is om het onderzoek elk jaar te herhalen. ‘Dan kunnen we vaststellen of er een ontwikkeling zichtbaar is en of eventuele extra aandacht voor onderwerp X of Y enig effect heeft gehad’, zegt Feldmann.

‘We hopen er speerpunten uit te halen’

Feldmann en zijn collega’s kijken reikhalzend uit naar de resultaten van deze eerste monitor, die op 8 juni – de Studentenwelzijnsdag – zullen worden gedeeld met de HR-gemeenschap. ‘Voor ons als afdeling is de meerwaarde dat we er sturingsinformatie uit kunnen halen: waar moet meer aandacht heen? Stel bijvoorbeeld dat eruit komt dat veel studenten zich zorgen maken over hun financiën, dan moet je daar misschien meer aanbod creëren. We hopen er interessante speerpunten uit te halen, en we hopen ook dat het die functie heeft voor instituten. En dan niet voor maar met studenten gaan nadenken over wat zij nodig hebben.’

Invullen kan tot 30 mei, via de link in je e-mail

Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Marit Breuker

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top