Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-docenten hopen op een prijs in het 48 Hour Film Project

Gepubliceerd: 11 September 2023 • Leestijd: 4 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Docenten Jildw (spreek uit: Jildou) Albeda en Rinus de Regt vinden dat ze opnieuw een kwaliteitsfilm hebben afgeleverd in het 48 Hour Film project. Donderdag worden de prijzen uitgereikt, en hun team We ‘R Film denkt zeker kans te maken op een plek in de top-3.

Rinus en Jildw met de klapper

Voor Albeda is het dan ook al de tiende keer dat ze aan de competitie meedoet. Twee jaar geleden werd haar team derde in de Rotterdamse wedstrijd, met ‘De Straatsherrif’. De docent bij industrieel product ontwerpen volgde naast haar werk een opleiding tot scenarist en is verantwoordelijk voor productie, scenario en regie van de korte film. De Regt, ooit haar collega bij de RAC, doet sinds een paar jaar mee. Hij neemt als grafisch ontwerper het production design voor zijn rekening en maakte ook de filmposter.

De twee HR-collega’s zijn onderdeel van een veel groter team, waarin ook RAC-docenten Simon Huijghe (geluidsman) en Denise Baal (productie-assistent) meedraaien. De crew bestaat in totaal uit tien m/v filmprofessionals en -liefhebbers, en een cast van vijf personen. Naast een beetje een HR-productie is het voor Albeda ook een beetje een familieproductie: ‘Mijn vriend deed de catering, mijn twee dochters en m’n zoon spelen rollen in de film’, vertelt ze. Huijghe en De Regt werken vaker samen aan audiovisuele projecten op de HR zoals eerder de podcast ‘De Betere Docentenkamer’ en ‘De Kerstverpester’.

Een complete film in 48 uur

Het idee achter het wereldwijde 48 Hour Film Project is – de naam zegt het al – dat je in 48 uur een complete film maakt. ‘Vooraf weet je niet wat de opdracht is’, zegt De Regt. ‘Het enige dat we vooraf al hadden geregeld waren de locatie, de cast en de crew. Op vrijdagavond om zeven uur begin je met het loten van twee genres, waarvan je er een moet kiezen. Wij konden kiezen uit de genres ‘romance’ of ‘food’ en kozen die laatste.’

still uit de film Sterke mannen vrouwen koekjes

Alle teams krijgen op die manier een ander genre als opdracht – denk aan horror, western, road movie – maar krijgen ook een aantal verplichte gemeenschappelijke elementen mee. Zo moet er een bepaalde zin in zitten, en zijn er een ‘prop’ (een attribuut) en een personage verplicht. ‘Als je dat allemaal hebt volgt eerst een brainstorm’, vertelt De Regt. Die verliep volgens de ‘superstorm’-methode die De Regt zelf ooit bedacht, samen te vatten as een mindmap waarbij je op elkaars ideeën voortborduurt. ‘Zo kom je misschien wel op 1000 ideeën’, zegt hij.

De lat ligt hoog in het team

Vervolgens worden de beste plannen geselecteerd en op kaartjes geschreven; na nog een rondje brainstormen ging Albeda aan de slag met het script. ‘Dan is het al een uur of één ’s nachts’, lacht ze. ‘Eerst schrijf ik korte scenes, daarna typ ik alles uit, inclusief de dialogen en de aanwijzingen voor de muziek en de editor.’ ‘Jildw heeft een heel netwerk van professionals zoals cameramensen, editors, lichtmensen en zelfs een kleurbewerker’, zegt De Regt, ‘dat is echt geweldig.’ In haar scenario maakt Albeda altijd plaats voor de hele cast die klaarstaat voor de zaterdag: ‘Er zijn ook wel teams die mensen naar huis sturen als ze niet in het scenario passen, maar dat heb ik nog nooit gedaan.’

filmposter van de film Sterke mannen vrouwen koekjes

In het doorgewinterde pro-team ligt de lat hoog. ‘We doen óók mee voor de lol en hebben echt een heel leuk weekend, maar de lat van de competitie ligt nou eenmaal hoog, vooral in Rotterdam’, zegt De Regt. ‘Het gebeurt regelmatig dat de winnaar van de Rotterdamse competitie ook de winnaar wereldwijd wordt’, vult Albeda aan; het 48 Hour Film Project heeft voorrondes in de hele wereld. ‘Er doen ook Gouden-Kalfwinnaars mee in de competitie en bekende acteurs.’ Overigens doet iedereen pro deo mee; mensen betalen om aan je project mee te werken is een no go volgens de regels van de wedstrijd.

‘Jongens, wie houdt de boten tegen?’

De draaidag op zaterdag is lang en intensief, van 11 uur ‘s ochtend tot 9 uur ’s avonds. En als altijd: vol verrassingen. ‘Dit jaar waren de Wereldhavendagen en moesten we de opnames steeds stilleggen als er weer een helikopter overvloog’, zegt De Regt. ‘En op een moment waren onze mensen aan twee kanten auto’s aan het tegenhouden in de straat, toen er een heel harde TOEOEOET klonk; we riepen tegen elkaar Jongens, wie houdt de boten tegen?’, zegt Albeda. ‘Maar dat maakt het allemaal ook weer extra leuk’, zegt De Regt.

still uit de film Sterke mannen vrouwen koekjes

Omdat tijd een belangrijke factor is, gaat er tijdens de draaidag elke drie uur een geheugenkaartje uit de camera en van de geluidsman alvast naar de editor. Die zorgt ervoor dat alles in de juiste volgorde netjes aan elkaar komt en voegt meteen de aangeleverde muziek toe. Daarbij wordt ook het geluid helemaal nagelopen, of het niet opeens te hard of te zacht is, en of alle geluiden van dichtslaande deuren en opengetrokken laatjes netjes synchroon zijn met het beeld. Zo lukt het om op zondag een kant en klaar product te hebben.

Een korte familiefoodfilm

Na die 48 uur heeft elk team een mini-speelfilm van minimaal vier en maximaal zeven minuten. Die van We ‘R’ Film duurt zes minuten en twintig seconden en is getiteld ‘Sterke mannen vrouwen koekjes’. ‘Deze korte familiefoodfilm gaat over Rozemarijn (9) die via een oud geheimzinnig koekjesrecept haar zieke zus sterker wil maken, maar haar oppas gelooft niet in magische koekjes’, staat er in de omschrijving.

Aanstaande dinsdag en woensdag, 12 en 13 september, worden alle korte films vertoond in LantarenVenster; het team van Albeda is op woensdag om 19 uur aan de beurt. ‘En op donderdag gaan we de prijs ophalen’, lacht De Regt met een mix van ironie en vertrouwen.

Wil je zelf de film – en negen concurrenten – zien? Koop hier je kaartje; We ‘R Film neemt deel in groep C (woensdag 13 september, 19 uur). Laat het ons weten als je ‘de zin’, ‘de prop’ en ‘het personage’ gespot hebt die elke film gemeenschappelijk heeft.

Tekst: Edith van Gameren
Foto’s: Edith van Gameren, We ‘R Film

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top