Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe regel ik STAP-budget voor komend collegejaar?

Lieve Tosca, 

Jullie schreven eerder over het STAP-budget en dat dat vanaf juli ingezet kan worden voor meerjarige hbo-opleidingen. Als HR-student wil ik daar graag gebruik van maken. Het nieuwe collegejaar staat voor de deur, hoe regel ik dat?

Lfs,
DoorSTAPpen

UPDATE 3 juli 2023 – Dit antwoord is helaas achterhaald. Lees Beperkt aantal opleidingen Hogeschool Rotterdam beschikbaar voor STAP-subsidie.

Lieve DoorSTAPpen,

Goede vraag! Nadat wij op 26 april publiceerden dat het kabinet de regels voor het STAP-budget heeft aangepast is de STAP-subsidie weer in het nieuws geweest: de STAP-subsidie lijkt weer afgeschaft te worden vanwege bezuinigingen.

De subsidie verving vorig jaar de belastingaftrek van scholingskosten en kon in eerste instantie alleen aangevraagd worden voor korte opleidingen. In april maakte het kabinet bekend dat de subsidie ook voor meerjarige opleidingen ingezet kon gaan worden en daarmee dus ook voor hbo-opleidingen, zoals die van de Hogeschool Rotterdam. De subsidie moet voor ieder collegejaar opnieuw aangevraagd worden en er is een kans dat je hem niet krijgt. 

Er zijn studenten die kunnen proberen een STAP-subsidie te bemachtigen, maar het grootste gedeelte van de studenten komt hier niet voor in aanmerking. De woordvoerder van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legt uit: ‘De STAP-subsidie is beschikbaar voor studenten, maar op het moment van de aanvraag mogen studenten geen andere financiering op het gebied van onderwijs ontvangen, zoals studiefinanciering/prestatiebeurs. Dus: studenten die studiefinanciering ontvangen kunnen het STAP-budget niet aanvragen.’ Hier vind je meer informatie over alle voorwaarden.

Studenten die in aanmerking komen voor de subsidie, kunnen die op 3 juli via het digitale loket aanvragen. Waarschijnlijk zal niet iedereen die z’n zinnen op de subsidie heeft gezet, die ook krijgen. Het STAP-budget is beperkt en de belangstelling is groot. De Volkskrant schreef hierover: ‘Bij de laatste aanvraagronde in maart was de pot van 34 miljoen euro zelfs binnen 2,5 uur leeg en hadden zo’n 40 duizend mensen budget gekregen.’ 

Als de pot leeg is, moet je wachten op de volgende ronde. De tip om je kans op de subsidie te vergroten is volgens het UWV: ‘Als je op 3 juli vóór tien uur bij uitkeringsorganisatie UWV in de online wachtrij aansluit, maak je een kans. Er wordt vervolgens geloot wie de gelukkigen zijn.’ 

Wie deze ronde achter het net vist, zou eventueel later in 2023 nog een aanvraag kunnen doen. Op de website van het UWV staat dat op 4 september en 1 november weer nieuwe subsidiepotten worden opengesteld. Of die ook voor studenten te gebruiken zijn, houdt de woordvoerder van het verantwoordelijke ministerie in het midden: ‘Binnenkort wordt meer bekend over de invulling van de resterende tijdvakken van 2023. Over 2024 kunnen we op dit moment nog niets zeggen.’

Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.
En succes op 3 juli, als je in aanmerking komt.

Lfs,
Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 14 June 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top