Lieve Tosca, hoe vaak wast een normaal mens zijn lakens?
Lieve Tosca,
Sinds kort heb ik verkering met een leuke guy. Afgelopen weken ben ik een paar keer bij hem blijven slapen en ik heb iets vies moeten concluderen: hij wast z’n lakens amper. Mijn moeder wast de lakens iedere zondag, hij vindt een keer per twee maanden wel genoeg. Ik vind dat vies. Hij vindt me smetvrezig. Wat is normaal?
Liefs, Bah!
Lieve Bah!,
Het idee van andermans vieze lakens doet mij ook gruwelen. En we zijn niet alleen: ik vroeg onze Instagramvolgers wie vieze lakens ook een afknapper vindt en tachtig procent was het ermee eens. Deze smetvrezigerigheid lijkt dus een breed gedeeld ‘ieuw!’.
De grote vraag is natuurlijk: wanneer zijn lakens vies? Wanneer ze vol met vlekken, chipskruimels of andere zichtbare gorigheid zitten, kunnen we denk ik vrij gemakkelijk concluderen dat het tijd is voor een wasbeurt. Maar wat als de boel er nog toonbaar uitziet?
Een Google-rondje leverde me de volgende kennis op: het is aan te raden je lakens iedere twee weken op 60 graden te wassen. En dan heb ik het dus over de lakens, onderlakens, kussenslopen en dekbedovertrekken, niet de dekens zelf. Omdat het lekker fris is en omdat je op die manier de strijd aangaat met de HUISSTOFMIJT.
Deze lieve vrienden en vriendinnen leven dus in grote groepen in je bed. Wikipedia zegt hier over: ‘De huisstofmijt komt overal ter wereld voor waar de relatieve luchtvochtigheid hoog genoeg is. Ideale omstandigheden voor de huisstofmijt zijn temperaturen tussen de 20–30 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 60–80%. Huisstofmijten kunnen niet tegen direct zonlicht en leven daarom bij voorkeur in het donker. Een belangrijke voedingsbron voor de huisstofmijt zijn huidschilfers van mensen en dieren. Matrassen, hoofdkussens en stoffen van meubilair zijn daarmee een ideale leefomgeving voor de huisstofmijt, waar de mens ongewild zowel voor voedsel als vocht zorgt.’
Onze lekkere, warme, donkere, vochtige bedden zijn dus de ideale leefomgeving voor de huisstofmijt. Wat nogal onhandig is, want vijf tot tien procent van de mensen is allergisch voor huisstofmijt. Hun lijf reageert onder andere met een verkoudheidsachtige-neusklachten, eczeem-achtige huidklachten of astma-achtige ademhalingsklachten op mijtenpoep.
Als je last hebt van dit soort allergische klachten, is het slim om even naar deze webpagina van Thuisarts te gaan om te ontdekken of je ermee naar de huisarts moet. Een andere slimme tip om je bed langer ‘vers’ te houden is: ‘Laat de deken aan uw voeteneind liggen als u uit bed gaat. Maak uw bed dus niet op. Zo kan vocht verdampen.’ Zo word je bed dus minder aantrekkelijk voor mijten.
Overigens vroeg ik op Instagram hoe vaak mensen hun bed verschonen en heel veel mensen deden precies wat wordt aangeraden: een derde verschoont het bed een keer per week, bijna veertig procent doet het om de week, vijftien procent doet het eens in de drie weken en nog eens vijftien procent een keer per maand.
De laatste groep zou zichzelf (en hun menselijke bedgenoten) wel wat vaker van een krakend vers nestje mogen voorzien. Tenzij ze erg gehecht zijn aan het gezelschap van de huisstofmijt, dan heb ik niks gezegd.
Lfs ,
Tosca
Foto: Wikimedia Commons
In mijn ervaring; een afknapper in een prille liefdesrelatie is als de nieuwe geliefde niet ‘fris en schoon’ is. Als je alleen slaapt is het anders dan een bed waarin je samen slaapt en ook intiem bent (geweest). Daarom: Alles in de wasmachine!