Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik ben aan het daten en vraag me af: hoe ontloop ik schurft?

Lieve Tosca, 

Ik ben aan het daten en daar heb ik – normaal gesproken – heel veel plezier in. De laatste tijd is er iets dat mijn plezier in de weg zit: schurft. Of eigenlijk: mijn angst voor schurft. Ik hoor er af en toe iets over in m’n studentenhuis of op de sportclub en het laatste wat ik wil zijn van die beestjes onder m’n huid. Zijn er voorzorgsmaatregelen die ik kan nemen om schurft te ontlopen als het fysiek wordt

Lfs, 
Kriebels

Lieve Kriebels, 

Alleen al de gedachte aan de schurftmijt (zie plaatjes) geeft mij fantoom-jeuk. Ik sprak een vriend die een besmetting heeft doorgemaakt en bij het lezen van het woord ‘schurft’ voelt hij de beestjes weer onder z’n huid. Het is alweer een tijdje geleden, maar hij heeft ‘bij elk plekje of jeuk direct schurft-stress’. 

Die schurftmijt leeft in de huid en op kledingstukken/beddengoed/handdoeken van mensen die besmet zijn geraakt. Volgens de GGD Rijnmond ‘graaft de mijt zich een weg door de oppervlakte van de huid om daar haar eitjes te leggen.’ Je lijf reageert daarop en dat jeukt. Erg. Proberen niet besmet te raken is een goed idee.

Je krijgt schurft door nauw contact met iemand die besmet is of doordat je langdurig in aanraking komt met kleding, beddengoed of handdoeken van iemand die besmet is. De kans dat je schurft krijgt van een handdruk of een kus is nihil. De kans op besmetting groeit wanneer je langer fysiek contact hebt en/of in iemands bed ligt of diens kleding draagt.

Het zou tof zijn als mensen die schurft hebben (gehad) daar actief over communiceren met de mensen in hun omgeving. Zo kan iedereen zijn/haar/hun eigen afwegingen maken en/of voorzorgsmaatregelen treffen. De tijd tussen blootstelling aan schurft en de eerste klachten duurt twee tot zes weken. En in de tussentijd hebben mensen vaak niet door dat ze besmet zijn of dat de mijt al in hun textiel leeft.

De meest duidelijke fase is de fase waarin de jeuk begint, dan weet je dat je schurft hebt. Na de eerste behandeling zijn de mijten in de huid dood, maar weet je nog niet zeker of je de hygiënemaatregelen goed hebt uitgevoerd of dat je jezelf per ongeluk hebt herbesmet. De jeuk is er immers de hele tijd. 

En na zes weken (ZES F*CKING WEKEN!) als de jeuk weg is, is het ook duidelijk. Dan ben je weer safe.

Wanneer je schurft hebt, is het slim om een afspraak bij de huisarts te maken. Die kan dan testen of het daadwerkelijk schurft is en het behandelplan met je doornemen. Als je benieuwd bent hoe dat gaat: hier vind je het behandelplan van het RIVM.

Een besmetting is onprettig en kan helaas ook heel hardnekkig zijn, maar is ook onschuldig. En de kans dat je daadwerkelijk besmet raakt is niet heel groot. Gebruik dus je gezonde verstand en ga lekker daten. De kans op een leuke avond is een stuk groter dan de kans op schurft.

Veel plezier!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 20 September 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top