Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, is het oké om via een recruiter te solliciteren op een vacature waarbij staat ‘acquisitie wordt niet op prijs gesteld’?

Beste Tosca,

Als recent afgestudeerde ben ik me aan het oriënteren op de arbeidsmarkt en aan het solliciteren. Recruiters vragen me om mijn cv, maar dat levert lang niet altijd een gesprek op. Als ik de vacature waar ze contact over opnamen Google, zie ik die vacatures regelmatig terug op de website van het bedrijf met onderaan de zin: ‘Acquisitie wordt niet op prijs gesteld’. Je zult snappen dat dit vragen oproept. Weten deze bedrijven wel dat recruitmentbureaus deze sollicitaties plaatsen? Is het dan wel oké om vervolgens direct bij dat bedrijf zelf te solliciteren? En heeft het negatieve gevolgen om je cv met veel recruiters te delen?

Lfs,
Werkzoeker

Lieve Werkzoeker,

Wat een goede vraag! Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit wat verwarring oproept.

Omdat ik dit soort dingen ook niet op school heb geleerd, vraag ik mijn collega Tone Ellewsen om hulp. Ze is senior human resource management business partner op de Hogeschool Rotterdam – een van de grootste werkgevers in de regio – en weet precies hoe de vork in de steel zit. 

Ellewsen legt uit: ‘Bij recruitment-, werving- en selectiebureaus kun je je inschrijven en je cv achterlaten. Sommige bureaus nodigen je meteen uit voor een intake, anderen nemen je cv eerst op in hun databank en nodigen je pas uit als ze een geschikte vacature voor je hebben. Deze bureaus hebben doorgaans allerlei organisaties waar ze regelmatig voor werken. Maar ze houden ook de vacaturemarkt in de gaten en als ze een vacature zien waarvan ze denken dat ze die in kunnen vullen, zullen ze personen in hun databank gaan screenen en benaderen. 

‘Het zinnetje “acquisitie wordt niet op prijs gesteld” heeft daarmee te maken. Het betekent dat de organisatie die een nieuwe medewerker zoekt geen behoefte heeft aan kandidaten via bureaus, omdat ze verwachten de vacature via hun eigen kanalen in te kunnen vullen. Het heeft voor bureaus vaak weinig zin om out of the blue kandidaten in te sturen. De bureaus vragen namelijk een fee voor hun inspanningen en dat is doorgaans drie maanden van het brutosalaris van de kandidaat. Niet iedere organisatie heeft daar geld voor of zin in. 

‘Als je als werkzoekende je kansen wil vergroten, kun je je bij meerdere bureaus inschrijven, maar is het tegelijk ook slim om zelf direct te solliciteren. Als een organisatie jouw cv direct van jou ontvangt, en ook via een bureau, kunnen ze je zelf uitnodigen voor een eerste kennismakingsgesprek. Zonder tussenkomst (en de fee) van het bureau is dat goedkoper en aantrekkelijker.’ 

Nou, werkzoeker. Zo leren we allemaal iedere dag weer wat nieuws.

Succes met solliciteren!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 12 April 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top