Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, kan ik beter spullen of geld geven aan de slachtoffers van de aardbeving?

Lieve Tosca,

Bij ons thuis hebben we al de hele week een discussie over hoe we de slachtoffers van de aardbeving in Turkije/Syrië het beste kunnen helpen. M’n ouders denken dat je het beste geld over kunt maken, maar ik zie om me heen allemaal mensen spullen inzamelen en naar het getroffen gebied rijden en dat spreekt mij meer aan. Kan jij deze discussie voor ons beslechten? Wat is beter: spullen verzamelen of geld geven? Bedankt, ook namens mijn ouders die wel weer eens rustig willen eten.

Lfs,
Help

Lieve Help,

Dat jullie hier al een week over discussiëren, vind ik mooi. Het vertelt mij dat jullie graag op een goede manier de honderdduizenden aardbevingsslachtoffers willen bijstaan. Hartverwarmend. 

En jullie zijn niet de enigen die willen helpen. Er zijn al veel vrachtwagens met spullen vertrokken en alleen Giro 555 had op dinsdag al 25 miljoen euro opgehaald. En toen moest de actiedag nog van start gaan. Die is vandaag! 

Ook op de Hogeschool Rotterdam kun je je steentje bijdragen. Er wordt op verschillende plekken gecollecteerd en er is op locatie Museumpark een bijeenkomst voor studenten en medewerkers die steun bij elkaar willen vinden.

In het artikel hieronder vind je meer info over de activiteiten op de HR vandaag:

Antwoord geven op de vraag ‘spullen of geld’ vind ik persoonlijk lastig, want ik weet dat het allemaal vanuit een goed hart gebeurt. De experts van samenwerkende hulporganisaties Giro 555 weten het wel. Voorlichter Jules van Os van OxfamNovib, die momenteel de woordvoering doet, legt uit: ‘Geld is key. Geld kunnen we gebruiken om daar direct in te zetten. We kunnen het overmaken naar hulporganisaties in de regio en die kunnen dan weer de spullen kopen die op dat moment nodig zijn. Dat komt de lokale economie ten goede en dat kan echt geen kwaad gezien wat daar gebeurd is.’

Spullen sturen is volgens de voorlichter lang niet zo effectief als geld omdat het lastig in te schatten is wat er precies nodig is en of die spullen ook nog nodig zijn wanneer ze daar aankomen. Als ze al op de plek kunnen komen waar ze het hardst nodig zijn. Geld lijkt momenteel de beste keuze om medische zorg, dekens, voedsel en onderdak bij de mensen die het nodig hebben te krijgen.

Mocht twijfel over de betrouwbaarheid van goede doelen/Giro 555 onderdeel zijn van je dilemma, dan is onderstaande Lieve Tosca-vraag een goede om te lezen:

Ik hoop dat jullie vanavond zonder pittige discussies over dit onderwerp kunnen eten. 

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 15 February 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top