Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, komt die 14 procent loonsverhoging nog?

Lieve Tosca,

Een tijdje geleden was het nieuws dat we misschien wel 14 procent loonsverhoging zouden krijgen als de nieuwe hbo-cao in ging. Dat is alweer een tijdje geleden. Het collegejaar is al bijna afgelopen, dit zou mooi nieuws zijn om de vakantie mee in te gaan. Wanneer horen we meer?

Lfs,
14Procent

UPDATE 30 juni 2023 +++ Het is geen 14 procent geworden, maar wel een stevig percentage voor iedereen. Lees in dit artikel alles over de nieuwe ‘cao met een sociaal tintje’.

Lieve 14Procent, 

Goed nieuws: de mensen die over die nieuwe cao onderhandelen verwachten voor de zomer tot een overeenstemming te komen. Of dat daadwerkelijk een loonsverhoging van 14 procent wordt, is nog onduidelijk, maar ik denk dat je rekening moet houden met een lager percentage.

Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam, vertelde me hier eerder over: ‘Een delegatie van bestuurders voert namens de Vereniging Hogescholen de onderhandeling met de vakbonden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft mee wat de ‘looncompensatieruimte’ is en daar moet dan alles mee gefinancierd worden wat de bonden vragen. Vaak is dat bedrag minder dan de eis die de bonden stellen en dan moeten de onderhandelaars terug naar het ministerie; er kan dan gekeken worden of er de looncompensatieruimte wat groter kan worden. Gezien de huidige omstandigheden schat ik in dat daar weinig ruimte ligt.’

Ondertussen wordt er dus nog druk onderhandeld. Douwe Dirk van der Zweep die namens de Algemene Onderwijsbond (AOb) aan tafel zit vertelt: ‘De onderhandelingen zijn gaande en in juni moeten er teksten aangeleverd worden. Ons streven en – naar eigen zeggen – dat van de werkgevers is dat we er voor de zomer uit zijn. Tot nu toe gaat het stroperig omdat de werkgevers nog geen concreet loonbod op tafel hebben gelegd. Ze willen wachten op wat ‘Den Haag’ voor hen in het vat heeft.’ 

Arnaud Stadermann die namens de Vereniging Hogescholen (de werkgevers) aan tafel zit, bevestigt wat Van der Zweep zegt: ‘We hebben inderdaad afgesproken aan de onderhandelingstafel dat wij alles op alles zetten om vóór de zomer een akkoord te presenteren. Of dat gaat lukken weten we pas als de handtekeningen staan, maar dat streven staat nog steeds aan beide kanten van de onderhandelingstafel.’ 

Het wachten is op het kabinet. Dat moet laten weten hoeveel loonruimte ze geven om de salariseis en alle andere eisen te kunnen betalen. Want een salarisverhoging is niet het enige onderwerp waarover onderhandeld wordt. De vakbonden willen ook dat alle docenten die in salarisschaal 10 zitten, naar schaal 11 gaan. Ze willen het aantal tijdelijke contracten terugdringen. En er moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering komen voor docenten die long covid hebben opgelopen.

Daarnaast moet de werkdruk omlaag. Docenten die een volledige werkweek hebben (met een bijbehorende jaarnormtaak van 1659 uur) moeten 200 uur voor ‘lucht en regelruimte’ krijgen en een maximaal aantal contacturen per week. Roosters moeten minder versnipperd voor deeltijders en een verplichte koffie- en theepauze van twintig minuten per dagdeel in ‘alleen voor personeel toegankelijke ruimtes’ moet meer rust brengen.

Dat kost allemaal geld. Geld dat de Hogeschool Rotterdam niet heeft liggen. Wijnand van den Brink zei daar eerder over: ‘Iedere procent loonsverhoging die wij moeten betalen zonder dat OCW die compenseert, kost ons drie miljoen euro.’ En dan hebben we het nog niet eens over de andere eisen die de bonden stellen: daar hangen ook stevige prijskaartjes aan.

Over het percentage waarop de onderhandelingen uitkomen, wil Stadermann van de Vereniging Hogescholen geen uitspraak doen. De werkgevers in het onderwijs hebben op 6 april een brief naar het kabinet gestuurd waarin wordt gevraagd om extra loonruimte. Die brief heeft de Vereniging Hogescholen ook ondertekend. Stadermann: ‘We constateren wel dat er om ons heen over de tien procent wordt afgesproken, terwijl wij vijf procent ruimte krijgen en om die reden vragen we nu extra ruimte van het kabinet voor de arbeidsvoorwaarden in het hele onderwijsveld.’
Op de brief heeft het kabinet nog geen antwoord gegeven. 

Ondertussen heeft de Algemene Onderwijsbond een rechtszaak aangespannen tegen het kabinet, om te achterhalen wat die loonruimte is. De bond vindt dat die informatie – die alleen de werkgevers hebben – openbaar zou moeten zijn, om eerlijker te kunnen onderhandelen.

Als men inderdaad voor de zomer een akkoord sluit zal daar waarschijnlijk een stevige loonsverhoging bijhoren; hoe stevig blijft nog gissen. De cao kan met terugwerkende kracht (vanaf 1 april) ingaan, waarna het ‘gemiste’ salaris gecompenseerd wordt. Dat kan ook met een eenmalige vergoeding opgelost worden.

Nog even geduld dus. De redactie van Profielen houdt het cao-nieuws in de gaten en wanneer er een overeenkomst is, zullen we het nieuws zo snel mogelijk op de site publiceren. Niks missen? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief. We sturen je iedere donderdag rond lunchtijd een overzicht van het belangrijkste nieuws over de Hogeschool Rotterdam en het hoger onderwijs zodat je niks belangrijks mist.

Lfs,
Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 7 June 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

14 Responses to Lieve Tosca, komt die 14 procent loonsverhoging nog?

  1. Ik denk niet dat het voor de zomer rond is (21 juni, ofwel 2 weken). Daarnaast heeft het kabinet flinke tegenslagen en volgen zij vaak het percentage van het CPB aangaande redelijkheid van salarisverhoging, deze geven op dit moment een percentage aan van 5,2.. Dat is nogal een verschil met 14 procent. Daarnaast hebben de scholen en bonden aangegeven dat, als zij zelf geld moeten bij leggen, dit ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs.

    Ik zie het dus redelijk somber in voor de beoogde ‘deadline’, maar ook de sterkte van de salarisverhoging e.d..

  2. Mijn verwachting is dat met ‘voor de zomer’ eerder gedacht kan worden aan ‘voor de zomervakantie voor docenten ingaat’. Dat is waarschijnlijk eerder half juli. Zelfs dat wordt een flinke klus.

  3. @Jasper: Dat redelijke percentage van CPB was in september nog 14%. Toen is de inzet bepaald. Als je nu gaat toegeven betekent dat het personeel dus eigenlijk altijd koopkrachtverlies lijdt als er geen inflatiecijfer is dat stabiel is. en afgelopen jaar 14% t.o.v. 5% van cpb is toch wel heel groot verschil. Met name voor de mensen met de minder hoge salarissen kan dit het verschil zijn tussen wel of niet fatsoenlijk kunnen rondkomen.
    Moeten we in actie gaan komen?

  4. @Sjoerd: Ja, dat klopt. Ik snap niet zo goed hoe het zo kan verschillen. Ik ben niet snel iemand die acties gaat ondernemen, maar als er minder dan 10% de uitkomst is, lijken acties mij meer dan redelijk.

  5. Zorgelijk dat er nog steeds niet meer duidelijk is. Ik hoor om mij heen echt collega’s die weinig overhouden en het lastig hebben. Overigens ook collega’s in hogere schalen omdat daar vaak ook de lasten naar zijn.

  6. Helemaal eens met Eveline! Uiteraard voelen de lagere schalen de inflatie, maar een heel gezin onderhouden van 1 inkomen van 2500 euro is ook geen sinecure. Het risico bestaat dat goede mensen gaan solliciteren om meer geld te kunnen verdienen, binnen branches waar er wel serieus wordt geluisterd naar de medewerkers dat men niet rond komt. Kan iedereen ajb opschieten met onderhandelen en gewoon zorgen dat we onze rekeningen kunnen betalen, als dank voor keihard werken jaar in jaar uit?

  7. Beste Tosca,

    Een volledige werkweek van 1.659 uur? Waarschijnlijk bedoel je de normjaartaak.

  8. Hoe het CPB op die 5,xx% komt is mij een raadsel. De inflatie is tientallen procenten..
    Ik hoop wel dat er met terugwerkende kracht, vanaf 1 april, loonsverhoging wordt doorgevoerd. Die eenmalige vergoedingen schieten niet op.

  9. De kosten zijn voor alle collega’s enorm gestegen. Rekeningen moeten betaald worden. de werkgever verschuilt zich achter de loonruimte van het kabinet. Dus werkgever heeft geen mandaat. Kabinet frustreert ons allen. Rest een middel. Voor de examens en diploma uitreikingen staken! Wanneer gooien we in het onderwijs eens de boel plat. We worden al jaren leeggedronken. En de nivelleringsdrang van vakbonden maken het dat er onvoldoende ruimte is voor de professionals. De vakbonden worden door de werkgevers behendig uitgespeeld. Wel is er geld voor zinloze onderzoeken Raak subsidies en ander zinloze zaken. Tijd voor actie!

  10. Werkelijk bezopen dat werkgevers met zo’n laag bod komen. In veel sectoren zijn werkgevers al flink over de brug gekomen! Is er eindelijk een soort van noodzakelijke “inhaalslag” gemaakt boeren we er met z’n allen weer even flink op achteruit. Kennelijk wordt onze inzet toch niet zo gewaardeerd en vindt men het investeren in de kennisdragers van de toekomst niet belangrijk. Stop met het zinloze financieren van allerlei vage onderzoeken, en houd op met die leuke plannen over werkdrukverlichting, daar komt nl in de praktijk toch geen zak van terecht. Extra personeel is niet te krijgen (vind je het gek ?) en het werk moet toch worden gedaan. Van mij mag de boel plat, maar ze zullen wel anticiperen dat die “sukkels” in het onderwijs zoveel hart voor de zaak hebben dat ze toch niet gaan staken. Maar ik ben er onderhand wel klaar mee met dat gepolder dat niks oplevert ! Actie !

  11. goedendag, ik werk zelf op hogeschool Windesheim in Zwolle, dat de werkgevers geen geld hebben gaat er bij mij echt niet in, als ik zie hoeveel geld er gaat naar verbouwingen, personeelsuitjes , studiedagen (waar je oudhollandse spelletjes moet doen)dagelijkse lunches( waarvan vaak de helft in de container terecht komt) en ga zo maar door. Ik denk dat je hier alleen in Zwolle al praat over miljoenen….

  12. In Rotterdam ook hoor! Er is zelfs geld voor het afhuren van de Doelen voor het afscheid van onze collegevoorzitter. Dus zo krap bij kas zitten we blijkbaar niet!

  13. Het kabinet zal niet zomaar over de brug komen met een sterke loonsverhoging.
    Daarvoor zijn stakingen noodzakelijk blijkbaar.

    Inflatie laat niet op zich wachten, Cao onderhandelingen helaas wel.
    Geld genoeg voor afscheidsfeestjes en om nieuwe locaties te openen.

    Door de inflatie is het werken om te overleven, als alleenstaande ouder merk je dat aan alles.
    Wat mij betreft volgend schooljaar direct samen beginnen met stakingen. (cnv en fnv, lezen jullie mee?)
    Op deze manier laten wij zien dat leerkrachten en ondersteuners er wel degelijk toe doen in deze maatschappij.

    Andere sectoren die eerder zijn wezen staken met succes:
    Beveiliging: 14 – 21%
    Haven: 17%
    Streekvervoer:15 – 17%
    Ziekenhuizen: 15%
    Overheid: 13 – 15%
    Bank: 14%
    Groothandel: 10%

    Wij doen niet onder voor bovenstaande sectoren.
    Samen staan we sterk en zal het kabinet, net als bij andere sectoren over de brug moeten om de lonen te verhogen zodat het enigszins past bij de hogere prijzen van deze tijd.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top