Lieve Tosca, mag ik nu echt met een positieve zelftest naar school komen?
Lieve Tosca,
Vorige week zijn de laatste coronamaatregelen afgeschaft en mag je met corona gewoon naar buiten. Ik zou het zelf raar vinden om met een positieve test in de klas te gaan zitten, wetende dat we de afgelopen jaren zo op moesten passen voor kwetsbaren. Zijn er helemaal geen regels meer op de hogeschool? Mag ik dus met een positieve zelftest naar school komen?
Liefs,
Snotter
Lieve Snotter,
Op 10 maart zijn inderdaad de laatste corona-adviezen opgeheven. Het advies om een zelftest te doen bij klachten vervalt, en ook hoef je niet meer in quarantaine te gaan na een positieve test. Dat kan volgens de Rijksoverheid ‘omdat de afweer in Nederland inmiddels hoog is en weinig mensen ernstig ziek worden van de nieuwe virusvarianten.’
Ik had verwacht dat drie jaar na de eerste lockdown (Brabanders met coronaklachten moesten toen als eerste thuisblijven, weet je nog?) de vlag uit zou gaan na het opheffen van de laatste maatregelen, maar jouw vraag is me meerdere keren gesteld. Blijkbaar is het besef dat het soms beter is om ziek thuis te blijven ingedaald en voelt het nu gek om met corona naar de hogeschool te komen.
Maandagavond vroeg ik onze Instagram-volgers of ze met een positieve zelftest naar school zouden komen: 20 procent zei ‘ja’, 22 procent zei ‘alleen voor een toets’ en 58 procent zei ‘nee’. De meerderheid van de mensen blijft dus thuis als ze positief testen.
En dat is maar goed ook, want 71 procent van de mensen die in de poll stemde vond het zelf ook niet ‘oké’ om naast iemand met corona te zitten. In het kader van de gouden leefregel ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’, is het misschien dus ook wel netjes om met snotters thuis te blijven. En dat vraagt de regering ook van Nederlanders.
Op de dag dat de maatregelen afgeschaft werden, riep het kabinet op ‘het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Het is altijd verstandig thuis te blijven als je ziek bent, bij lichte klachten te overleggen met je werkgever of je thuis kunt werken, fysiek contact met kwetsbaren te beperken, in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen.’
Een woordvoerder van de Hogeschool Rotterdam laat weten dat de HR het advies van het kabinet onderschrijft en dat deze adviezen ook binnen de hogeschool gelden.
Dat je besmet naar de hogeschool mág komen, betekent dus niet dat je dat ook moet doen. We hebben de afgelopen jaren goed geleerd hoe besmettelijk virussen zijn en vrijwel geen enkele afspraak is het waard om daarna een paar dagen met snot, koorts of darmkrampen uitgeschakeld op de bank te liggen.
Dus succes met deze nieuwe situatie, ik hoop dat-ie snel went.
Lfs,
Tosca
De regering “vraagt” nog steeds of mensen thuis blijven maar “adviseren” het niet meer en leggen zeker geen maatregelen meer op… 5 dagen voor verkiezingen. Voelt als een poging tot makkelijk punten scoren bij de vocale groep die gedurende de lockdowns zo hard aan het klagen was, en komt totaal niet hypocriet over.
Het is niet vreemd dat mensen deze ‘Tosca-vraag’ stellen, die luid klagende groep was nooit zo heel erg groot. Er is altijd een stille maar brede acceptatie geweest voor de noodzaak van de maatregelen door de mensen die het heus wel anders zouden willen zien maar ook accepteerden dat het even nodig was.
Er zijn ook nog de introverte mensen zoals ik die opeens genoten van een heel rustige wereld met thuiswerken en persoonlijke ruimte, maar mijn groep is waarschijnlijk ook wel klein.
Het is wel weer frappant om te zien dat 71% van de mensen stemt dat het niet OK is om naast iemand met corona te zitten, maar slechts 58% duidelijk stelt thuis te blijven.
Zelfs al zou er perfecte overlap zijn tussen deze groepen (wat er niet is; er zijn altijd hypocriete mensen die het niet OK vinden maar zelf zonder blikken of blozen met covid op pad gaan) is dat een flink verschil tussen de regels die je zelf aanhoudt en regels die je wilt dat anderen opvolgen. Ook dit komt totaal niet hypocriet over, lijkt die democratie toch te werken.