Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, sinds de schietpartij schiet ik van iedere sirene in de stress

Lieve Tosca,

Tijdens de schietpartij in het Erasmus MC had ik les op locatie Museumpark. We hoorden veel sirenes, maar wisten niet wat er aan de hand was tot iemand via WhatsApp hoorde dat er iemand was doodgeschoten. Toen de les was afgelopen, mochten we het pand niet uit. Buiten zagen we een grote helikopter en mannen met geweren. Het was een dreigende situatie en veel van ons belden familieleden om te vertellen dat we oké waren. Die dag ging ik met stress in m’n lijf naar huis en sliep ik slecht en dat is de afgelopen dagen niet beter geworden. Van iedere sirene die ik nu hoor, schiet ik weer in de stress. Wat moet ik doen?

Lfs,
Sirene 

Lieve Sirene,

Wat een goede vraag, je bent vast niet de enige die hier last van heeft. We zijn in ieder geval met z’n tweeën want ook ik was donderdag op school en toen bij mij thuis de wind gisteravond een deur dichtsloeg, zat ik door de knal helemaal in de stress. Ik voelde m’n hartslag in ieder onderdeel van m’n lijf. 

Omdat ik ook niet weet of dat normaal is, belde ik Roy Heerkens, de woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland. Zijn organisatie helpt nabestaanden, ooggetuigen en omstanders met (emotionele)steun. Voor de schietpartijen in Rotterdam is deze speciale pagina ingericht.

Als ik Heerkens vraag of het normaal is dat mensen ruwweg een week na de schietpartij nog stressklachten ervaren, stelt hij me gerust. Heerkens: ‘Het is een heel normale reactie op een abnormale gebeurtenis. Ook als je niet direct getuige was van het geweld of een van de mensen was die halsoverkop het Erasmus MC uit werden gestuurd, zat je in een situatie die je als heel bedreigend kan ervaren.’ 

Tijdens zo’n ingrijpende gebeurtenis waarin er sprake is van onveiligheid, ervaar je stress en maakt je lijf adrenaline aan. Heerkens: ‘Dat is een automatische reactie waar je niks aan kunt doen. Wanneer de dreiging afneemt, kun je stressklachten krijgen en uit je doen zijn.’ Denk bij stressklachten aan slecht slapen, schrikachtig zijn, minder eetlust hebben, heel druk of rustig zijn terwijl je dat anders niet zo bent.

Volgens Heerkens nemen bij acht van de tien mensen de stressklachten binnen zes weken af. Heerkens: ‘In vrijwel alle gesprekken die we met omstanders voeren, komt dit ter sprake en mensen geven aan dat ze het een geruststellend idee vinden dat het in veruit de meeste gevallen vanzelf over gaat. Ze vinden het fijn om te weten dat er niks geks met hen aan de hand is, dat dit erbij hoort.’ 

Overigens kun je zelf al wel iets doen om met je stressklachten om te gaan. Op de site van Slachtofferhulp kun je oefeningen vinden die je kunnen helpen. Als je met iemand wil praten, kan je ook via de site een belafspraak maken of toegang krijgen tot een groep met lotgenoten. Als de klachten toenemen of niet weggaan, raadt Heerkens je aan een afspraak met je huisarts te maken.

Hou nog even vol dus Sirene, het wordt waarschijnlijk vanzelf beter. Als de stress blijft, bel dan vooral je huisarts.

Lfs,
Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
Gepubliceerd: 4 October 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, sinds de schietpartij schiet ik van iedere sirene in de stress

  1. Lieve Tosca, bedankt voor je adviezen. Ter aanvulling: studenten en medewerkers van de Rotterdam Academy kunnen morgen, donderdag 5 oktober, van 9.00-11.00 naar een inloop in het RAcafé als ze met elkaar willen stilstaan bij de gebeurtenissen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top