Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, wat gebeurt er met het boetegeld dat ik aan de mediatheek betaal?


Lieve Tosca,

Ik heb niet de beste track record als het over boeken terugbrengen gaat. Vaak ben ik te laat en ik heb al meerdere keren een boete moeten betalen aan de mediatheek. Nu vroeg ik me af: weet jij wat er gebeurt met het boetegeld? Ik hoop dat de medewerkers zichzelf trakteren na weer een dag lang dealen met studenten als ik.

Lfs,
Eurootje 

Lief Eurootje,

Jij wist dit dus al, maar voor de mensen die het nog niet hebben meegemaakt: boeken lenen bij de mediatheek is gratis voor studenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam. Je mag maximaal vijftien boeken (of andere materialen lenen) en de standaard uitleentermijn is drie weken. Na die drie weken moet je je spullen terugbrengen of verlengen. En als je te laat bent, betaal je een euro per boek per week, met een maximum van vijf euro per geleend item. 
Op deze pagina vind je alle info over lenen, verlengen en reserveren.

Omdat ik geen idee heb hoeveel dat te laat inleveren ‘opbrengt’, mailde ik Marie-José Lampe. Zij is manager van de afdeling Kennis en Informatie en gaat over de mediatheek. Haar antwoord op jouw vraag is waarschijnlijk saaier dan je hoopte:Het boetegeld wordt toegevoegd aan het budget voor de aanschaf van aan te bieden materialen voor de mediatheekcollectie. Het totale bedrag is tussen de 4000 en 5000 euro per jaar. De opbrengst is niet terug te vinden in onze begroting, dus het is jaarlijks een extraatje.’ 

Marie-José vertelde daarbij ook dat de mediatheken nadenken over een grote verandering: het afschaffen van de boetes. ‘Steeds meer openbare bibliotheken kiezen hiervoor om meer leners te trekken. Boetes zijn ontstaan als drukmiddel om ervoor te zorgen dat boeken veelvuldig kunnen rouleren onder zoveel mogelijk verschillende leners. Nu de uitleencijfers bij HR teruglopen om meerdere redenen, is deze discussie opnieuw door ons gestart.’

Ze voegde eraan toe: ‘Zou jij jouw lezers kunnen vragen of zij andere manieren kunnen bedenken om te zorgen dat een geleend boek regelmatig voor andere studenten beschikbaar is?’

Dat vond ik een leuke vraag en die heb ik op Instagram aan onze volgers gesteld. Veertig procent van de mensen die op onze poll stemde heeft wel eens een boete gehad, maar het aantal suggesties om die te voorkomen bleef een beetje achter. Maak een ‘wall of shame‘ was er een. Een andere volger suggereert een percentage studiepunt per ingeleverd boek te geven en nog een ander zou het fijn vinden om een sms’je te krijgen als-ie te laat is met inleveren.

Mocht je een goede suggestie hebben om boeken in de roulatie te houden, post die dan in de reacties onder dit bericht. Ik weet zeker dat je Marie-José en haar collega’s daar een enorm plezier mee doet.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 8 March 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top