Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portretfoto van Sami

‘Mensen die na afloop zeggen: Ik weet nu dat ik ruimte mag innemen. Heel mooi vind ik dat.’

Gepubliceerd: 4 July 2023 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Interview

Oud-student van de HR Sami Martins Ribeiro (25) is oprichter van platform INCLUDED. Het platform streeft naar een inclusieve Hogeschool Rotterdam en geeft ruimte aan de ongehoorde verhalen van studenten.

Hoe ben je op het idee van platform INCLUDED gekomen?

‘Ik heb communicatie gestudeerd en mijn afstudeeronderzoek ging over de ervaringen van CMI-studenten op het gebied van diversiteit en inclusie binnen de Hogeschool Rotterdam. Ik ontdekte dat er zo veel verhalen spelen waarvan het gros totaal geen idee heeft. Ik wil dat mensen horen en zien wat er buiten hun eigen bubbel speelt om meer bewustwording te creëren en bedacht INCLUDED.

Dat ik het platform na mijn afstuderen ook daadwerkelijk kon gaan realiseren – ik ben nu in dienst bij de Hogeschool Rotterdam – maakt me ontzettend trots en blij. Het laat voor mij zien dat de hogeschool daadwerkelijk wil veranderen.’

Wat doen jullie precies met platform INCLUDED?

‘Het platform geeft ruimte aan studentenverhalen die te maken hebben met discriminatie, racisme en uitsluiting op de Hogeschool Rotterdam. Maar we delen zeker niet alleen negatieve ervaringen, ook succesverhalen.

Verder organiseren we met INCLUDED evenementen binnen de hogeschool op het gebied van inclusie. Zo besteedden we dit jaar in februari voor het eerst aandacht aan Black History Month, waarbij we tijdens een Paint & Sip  op een creatieve manier zwarte helden hebben geëerd door ze te schilderen. In maart organiseerden we, ook voor het eerst, de maand van inclusie met verschillende workshops. We sloten de maand af met een openhartig panelgesprek.

Ik merk dat de events enorm gewaardeerd worden. Mensen die na afloop zeggen: “Ik weet nu dat ik ruimte mag innemen”. Heel mooi vind ik dat.’

Hoe vind je dat de Hogeschool Rotterdam het doet op dit gebied? 

‘We zijn er nog niet. Ik merk dat docenten en medewerkers welwillend zijn, maar vaak gewoon niet weten hoe ze uitsluitingen, bijvoorbeeld micro-agressies (opmerkingen, vragen of handelingen die onschuldig lijken, maar het niet zijn, red.) in de klas kunnen herkennen.

Mijn wens zou zijn dat iedere docent standaard een training hierin krijgt. Ook zou het docententeam diverser mogen en er zou meer ruimte mogen zijn voor gastsprekers op het gebied van diversiteit en inclusie. Mijn wens is dat uiteindelijk iedereen zich thuis voelt op de Hogeschool Rotterdam.’

Lees hier het artikel over de Paint & Sip:

Lees hier het verslag van de Panelgesprekken:

Tekst: Krista Izelaar
Foto: Frank Hanswijk

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Mensen die na afloop zeggen: Ik weet nu dat ik ruimte mag innemen. Heel mooi vind ik dat.’

  1. Goed plan om alle docenten een training aan te bieden of in ieder geval met elkaar in gesprek te gaan over inclusie, discriminatie, micro agressie etc. Ik denk dat alle docenten de goede intentie hebben en zich toch soms (onbedoeld) ‘schuldig’ maken aan micro agressie of uitsluiting. Dat betekent wel dat het veilig moet zijn om je kwetsbaar op te stellen, juist binnen een instituut als de HR. Misschien is na de excuses van de koning op Keti Koti, het momentum daar om ook de ketenen van de dominantie van ons af te werpen en werkelijk te verbinden met wie we zijn, als mens. Niets te verliezen, alles te winnen, ik ben er klaar voor, jij ook?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top