Nog geen overeenstemming over hbo-cao, personeel moet wachten op loonsverhoging
Gepubliceerd: 29 March 2023 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De hogescholen en de vakbonden hebben nog geen overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Dat kan te maken hebben met de loonsverhoging van 14 procent die de vakbonden eisen.
De Vereniging Hogescholen en de vakbonden AOb, FNV, FvOv en CNV Onderwijs zijn er deze maand niet uitgekomen. Ze hebben hun inzet aan elkaar toegelicht, maar dat heeft nog geen nieuwe cao opgeleverd. Voor 1 april gaat het niet meer lukken en daarom wordt de huidige cao automatisch verlengd met maximaal een jaar.
Struikelblok
Is de looneis van 14 procent het struikelblok? De hogescholen geven geen nadere toelichting. Ze wilden pas een loonbod doen als het ministerie had bepaald hoeveel loonruimte de werkgevers in de publieke sector tot hun beschikking hebben.
Ook als die ‘loonruimtebrief’ van de minister er nog niet is kunnen de werkgevers best een inschatting maken, denkt AOb-bestuurder Douwe Dirk van der Zweep. ‘Dat kunnen wij ook. Gezien de hoge inflatie vinden wij de situatie zo uitzonderlijk dat we wat ons betreft niet per se binnen die loonruimte van het ministerie hoeven te blijven.’
Maar ook op andere punten is er nog geen overeenstemming, zegt Van der Zweep. ‘We staan echt nog aan het begin van de onderhandelingen.’ Gaat een toekomstige loonsverhoging met terugwerkende kracht in? ‘Dat kan, maar je kunt het ook doen via een eenmalige vergoeding. Dus alles is mogelijk.’
Niet realistisch
Het is afwachten hoe de werkgevers reageren. Bij de Hogeschool Rotterdam kan het bestuur zich niet voorstellen dat een loonsverhoging van 14 procent realistisch is. “Iedere procent loonsverhoging die wij moeten betalen zonder dat OCW dat compenseert, kost ons drie miljoen euro”, zei collegelid Wijnand van den Brink vorige week tegen hogeschoolblad Profielen.
Tekst: HOP, Hein Cuppen
Beeld: Demian Janssen
Als het te veel kost over de gehele linie, dan kan iedereen met schaal 10 en lager misschien wel alvast omhoog, die hebben het ook het hardst nodig. Het bestuur zal heus nog wel goed zitten ondanks de inflatie dus die voelen de urgentie nog niet zo… en daar mogen ze dan best wat langer over nadenken zodra ze de gaten in de dijk hebben gedicht.