Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Weinig grote verschuivingen in NSE-resultaten HR

Gepubliceerd: 2 June 2023 • Leestijd: 2 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten van de HR zijn een fractie tevredener over hun opleiding dan een jaar geleden. Dat wordt duidelijk uit de uitkomsten van de begin dit jaar afgenomen Nationale Studenten Enquête (NSE). ‘Algemene tevredenheid’ scoort een 3,62 (op een maximum van 5,0), een jaar geleden was dat 3,59.

Er zijn wel grote verschillen tussen opleidingen. Zo doet de Ad engineering het niet echt goed met een 3,0 waar andere opleidingen een 4,0 of hoger scoren, zoals de lerarenopleiding technisch beroepsonderwijs (4,3).  

Niet makkelijk uit het dal

Laag scorende opleidingen klimmen niet makkelijk uit het dal, lijkt het. De NSE-beoordeling over automotive daalde twee jaar geleden omlaag van een 3,9 naar een 2,9, om vorig jaar een beetje uit het dal te klimmen naar een 3,1. De opleiding blijft nu steken op die score.

De Ad service management zat in 2021 op 3,2, ging naar een 3,5 vorig jaar, maar is nu weer terug naar 3,2. Integraal bouwmanagement, een andere Ad, komt na twee jaar 3,3, nu ook uit op 3,2. De Ad engineering scoorde de laatste jaren steeds ietsje minder, van een 3,3 via een 3,1 naar nu een 3,0. ‘Docenten’ worden met een 3,0 niet al te hoog beoordeeld, net als de ervaren studielast (een 2,9).  

International business & management studies (IBMS) en Trade management gericht op Azië (TMA) doen het de laatste jaren ook niet zo goed (dit jaar een 2,9). Daarbij moet worden aangemerkt dat deze opleidingen worden afgebouwd en dat de beoordeling dus ‘slechts’ afkomstig is van hogerejaars en langstudeerders.

Flink lager

Opleidingen die het duidelijk minder zijn gaan doen in de NSE zijn met name human resource management (in 2021 een 3,7, vorig jaar 3,3, nu 3,2) en twee opleidingen van het instituut RMI: chemische technologie gaat van een 3,7 naar een 3,2) en de nog jonge masteropleiding shipping & transport van 4,1 naar 3,3. Het oordeel over de docenten van die opleiding ging ook fors omlaag (van 4,1 naar 3,2).

WdKA vrij stabiel en positief

De WdKA heeft de laatst jaren organisatorische perikelen; de uitkomsten van het onderzoek naar sociale veiligheid waren niet positief. De beoordelingen van de studenten in de NSE van de laatste drie jaar laten ‘echter’ een vrij stabiel en positief beeld zien. Het onderwerp gelijke behandeling scoort in 2022 een 3,7 en in 2023 een 3,8. De onderwerpen begeleiding (3,8 en 3,8) en docenten (3,8 en 3,7) laten hetzelfde beeld zien.

Ook de, onder andere vorig jaar, geplaagde opleiding logistics management laat de laatste jaren een redelijk stabiel en voor de HR gemiddeld beeld zien wat betreft de studentbeoordelingen, zowel in 2022 als in 2023 scoort de opleiding een 3,5.

Stijgende cijfers

In de plus in de NSE zit bijvoorbeeld informatica dat vorig jaar daalde van 3,2 naar 3,1 en nu op een 3,3 mag rekenen. Mogelijk hebben de ervaringen met het Basecamp in het eerste jaar een positieve invloed op het oordeel.

De lerarenopleiding algemene economie is ook een stijger; bij de afgelopen drie NSE’s zijn de beoordelingen over ‘algemene tevredenheid’ respectievelijk 3,4, 3,3 en 3,6.

Hoe doen de nieuwkomers het?

De nieuwste opleidingen doen het wisselend. De drie Ad’s die sinds twee jaar ook in Dordrecht worden aangeboden (Hoger Onderwijs Dordrecht) worden beoordeeld met een 3,1. Onderwerpen als ‘toetsing en beoordeling’ en ‘informatie vanuit de opleiding’ doen het niet goed. De sfeer bij de opleidingen (die krijgt een 4,4) juist wel.

De nieuwe opleiding Applied data science & AI (instituut CMI) scoort een mooie 3,8, de Ad data analytics doet het nog beter en krijgt een 4,0. De nieuwe Ad’s software development en Smart technology doen het met respectievelijk een 3,3 en een 3,1 dan weer wat minder. Kanttekening bij de veelal kleine Ad’s en de lage respons op de NSE: in absolute aantallen werden de opleidingen door niet al te veel studenten beoordeeld.

Toppers blijven goed scoren

De HR telt ook de nodige goed scorende opleidingen. Elektrotechniek, industrieel productontwerpen, de lerarenopleiding aardrijkskunde en de master begeleidingskunde zijn bekende toppers en blijven dat met scores van respectievelijk 4,0, 4,0, 4,1 en 4,3.

Andere opleidingen met zulke mooie boordelingen zijn de master kinderfysiotherapie (4,2), maritieme techniek (4,0), medische hulpverlening (4,0) en de lerarenopleiding technisch beroepsonderwijs (4,3). Bij die laatste opleiding doen sfeer en docenten het in de ogen van de studenten erg goed.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Asli Kosker

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top