Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bezorgde cvb-voorzitter Sarah Wilton-Wels roept op tot ‘vreedzame dialoog’

Gepubliceerd: 15 May 2024 • Leestijd: 4 minuten en 8 seconden • Nieuws

Dat de oorlog in Gaza ook het hoger onderwijs bezighoudt, is duidelijk. Profielen stelde cvb-voorzitter Sarah Wilton-Wels een aantal vragen naar aanleiding van het statement dat het cvb naar buiten bracht, waaruit duidelijk wordt dat HR de banden met één van de Israëlische partners heeft verbroken.

Afgelopen weekend plaatste het college van bestuur (cvb) een statement op intranet Hint met als kop ‘Hogeschool Rotterdam en de conflictsituatie Israël – Palestina’. Het cvb zegt geraakt te zijn door het geweld en het lot van slachtoffers in alle oorlogsgebieden. Ook spreekt ze haar bezorgdheid uit over de escalaties op universiteiten in Nederland, geeft ze aan dat de samenwerking met één Israëlische universiteit eind maart is verbroken en pleit ze voor een ‘brede dialoog’ op de HR.

Jullie statement leest anders, iets steviger dan jullie eerdere reactie op de ingediende petitie. Klopt dat? En gaat jullie stelling in de toekomst nog veranderen?

‘We zijn nu bezorgd over escalaties, dat beschrijven we dan ook. Je weet nooit hoe dingen lopen en of wij in deze kwestie anders gaan denken maar ik denk het niet. Of er een regeling van de VH (Vereniging Hogescholen, red.) komt? De VH heeft ook een statement afgegeven en een handelingsrichting. Wettelijk zou ik eerder iets verwachten van het ministerie, maar los daarvan hebben we ons eigen beleid en onze eigen waarden.’

In het statement meldt het cvb dat ze de banden met één van de twee partneruniversite­­­iten in Israël heeft beëindigd vanwege ‘activiteiten die indruisen tegen onze kernwaarden en integriteits- en gedragscode’. Jullie noemen geen naam, waarom kiezen jullie hiervoor?

‘We willen het los zien van de situatie in het conflictgebied. Het gaat er niet om dat het een Israëlische universiteit betreft maar om activiteiten die niet overeenkomen met onze waarden, en waar we onze studenten niet aan willen blootstellen.’

Om welke universiteit gaat het?

‘Wij vinden het niet gepast om dat actief te communiceren en te zeggen “Kijk ons eens, wij zijn gestopt”. Dat doen we nooit zo direct na het verbreken van een samenwerking. Wij zijn er echter reeds transparant over. In het jaarverslag  kunnen mensen zien met welke universiteiten  samenwerken. Maar ik wil het best zeggen, het gaat om de Bezalel Universiteit.’

Is de samenwerking gestopt omdat deze universiteit met het Israëlische leger samenwerkt* bij het vervaardigen van uniforms?

‘Daar geef ik geen commentaar op. Maar het houdt verband met het conflict, en het raakt onze kernwaarden.

Weet overigens ook dat we  werken aan een code of conduct voor al onze partners, een kader dat dus niet specifiek moet gaan over Israël/Palestina, en waarbij je kijkt of die partners zich kunnen verenigen met onze kern waarden. Vaak heb je te maken met twijfelgevallen, het is niet het werk van een robot. Die andere Israëlische universiteit? Wij staan nog steeds achter de samenwerking met hen, wij hebben geen reden om aan te nemen dat daar zaken gebeuren die niet overeenkomen met onze waarden. We zullen echter niet schromen om nader onderzoek te doen als dat nodig lijkt. We zijn lerend.’

Er gaan geluiden op dat onderwijsinstellingen alle banden met Israëlische partners zouden moeten verbreken, onder meer van de Joods-Israëlische antropoloog Maya Wind die in Trouw stelt dat universiteiten in Israël nauw verbonden zijn met de staat en het leger. Hoe ziet de HR dat?

‘Ik heb het interview niet gelezen en wij gaan er anders mee om, zoals eerder aangegeven zijn wij bezig met een code of conduct voor al onze partners.

Op de HR zijn jullie onder andere in gesprek met de indieners van een petitie. Ook zij willen dat de banden worden verbroken én dat er onder andere beurzen worden verstrekt aan Palestijnse studenten. Vragen daarover heeft het cvb niet beantwoord, stellen ze.

‘Wij hebben alle vragen beantwoord in een gesprek, niet punt voor punt. Het ondersteunen van Palestijnse studenten? Wij willen graag samen praten over positieve acties. Maar we willen niet slechts met de indieners en ondertekenaars van de petitie in gesprek (zoals de indieners willen, red.). We willen een gesprek met de hele HR gemeenschap waar ook andere geluiden worden gehoord. Wij zijn geen  politieke organisatie en willen dat geluid en tegengeluid gehoord mag worden.’

Krijgt het cvb ook geluiden van bijvoorbeeld Israëlische studenten of medewerkers? 

‘Wij worden benaderd door stakeholders in de stad, die zich afvragen of er op school nog wel een veilig leer- en werkklimaat heerst. Van directeuren horen we dat er medewerkers zijn die zich ziek hebben gemeld omdat ze de pro-Palestina standpunten die op school worden geuit beangstigend vinden.’

Het cvb pleit voor dialoog, hoe zien jullie dat concreet voor je?

‘We wachten op een antwoord van de petitie-indieners, maar we begrijpen elkaar  nog niet goed genoeg is mijn beleving. Ze willen iets anders van ons horen, maar naar mijn idee is de intentie er om samen te werken aan die dialoog. Over de vorm van de dialoog zijn we in gesprek. We doen het liefst iets met de petitie-indieners.

Los daarvan hebben de afdelingen communicatie en integrale veiligheid handreikingen verzameld over hoe je het gesprek het beste kunt voeren. Pakketjes met die handleidingen zijn gestuurd naar de onderwijsinstituten. Directeuren willen graag een bijdrage leveren. Maar het voeren van een dialoog is niet makkelijk; je wilt het voor iedereen veilig doen.’

Donderdag is er een mars gepland van HR-locatie Kralingse Zoom naar de geplande demonstratie op Woudestein, bij de Erasmus Universiteit. Hoe kijken jullie naar deze en andere acties? Je had het eerder over zorgen over mogelijk escalaties.

‘We hebben een ccmt (centraal crisis management team) opgezet dat zich voorbereidt op diverse scenario’s. We roepen sowieso op tot een vreedzame dialoog. Dat is de boodschap. Het is allemaal erg ingewikkeld maar je hoopt dat het op een respectvolle manier kan.’

Net na publicatie van dit interview werd duidelijk dat de locatie Kralingse Zoom morgen vanwege de demonstratie dicht blijft.

* Bron hiervoor is dit artikel.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Hans Tak

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top