Docent Junion laat studenten massale reststromen zien, en verwerken tot producten
Gepubliceerd: 7 February 2024 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • InterviewJunion Hanenberg is docent op de Hogeschool Rotterdam. Eerst gespecialiseerd in marketing, maar tegenwoordig vooral de ‘vliegende keep’ op gebied van circulariteit, duurzaamheid en voorkomen van verspilling. In zijn eigen bedrijf IntelligentFood komt dat naadloos samen.
‘Ik startte IntelligentFood vier jaar geleden met als voornaamste doel de enorme voedselverspilling in onze maatschappij tegen te gaan, op een intelligente manier met voedsel om te gaan. Zo heb je bijvoorbeeld munt die niet mooi genoeg is om te verkopen voor de thee, en die wordt verwerkt in de peren-muntsiroop van de Roze Bunker.
‘We zijn nu ook bezig met kerst- en relatiegeschenken. Van kerstpakketten belandt het grootste deel van de inhoud in een keukenkastje: “uitgestelde verspilling”. Met ons “kerstpakket met een goed verhaal” krijgen werknemers een cadeaubon waarmee ze zelf een pakket samenstellen.
‘Je kunt wel zéggen dat een miljoen kilo veel is, maar als je de volle containers ziet die weggegooid worden, valt het kwartje pas echt’
‘Onze derde activiteit is: kennis creëren en delen. We geven workshops en gastcolleges en doen tweemaal per jaar in samenwerking met Albeda en Zadkine een project genaamd Let’s change the face of food waste. Met de brood- en banketopleidingen en de koksopleidingen gaan we naar verschillende productiebedrijven. We laten de studenten daar zien hoe de massale reststromen ontstaan. Bij de import van tropische groeten en fruit bijvoorbeeld zie je pas als het fruit gerijpt is – op de boot of in Nederland – of het gaaf genoeg is voor de supermarkt. Daardoor zijn de reststromen soms wel 10 à 35 procent. Je kunt wel zéggen dat een miljoen kilo veel is, maar als je de volle containers ziet die weggegooid worden, valt het kwartje pas echt.
‘Het leuke is dat we van die bedrijven ook altijd reststromen meekrijgen, waarmee de studenten samen met de docenten gaan experimenteren. Simpel gezegd: echt lekkere dingen maken, die zo de markt op kunnen. Daarna organiseren we een echte cook & bake off met leuke juryleden. De recepten hiervan worden ook gepubliceerd, zodat de kennis wordt gedeeld en anderen er ook mee aan de slag kunnen.
‘Onze droom is om een ideeëngenerator te worden. De producten die we in de jongste cook & bake off hebben gemaakt, zijn we nu aan het doorontwikkelen. Alles met het doel om producten te creëren van reststroom die ook echt overal te koop zijn in de toekomst.’
Tekst: John den Braner
Foto: Sanne Romeijn
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top