Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Docent Junion laat studenten massale reststromen zien, en verwerken tot producten

Gepubliceerd: 7 February 2024 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Interview

Junion Hanenberg is docent op de Hogeschool Rotterdam. Eerst gespecialiseerd in marketing, maar tegenwoordig vooral de ‘vliegende keep’ op gebied van circulariteit, duurzaamheid en voorkomen van verspilling. In zijn eigen bedrijf IntelligentFood komt dat naadloos samen.

‘Ik startte IntelligentFood vier jaar geleden met als voornaamste doel de enorme voedselverspilling in onze maatschappij tegen te gaan, op een intelligente manier met voedsel om te gaan. Zo heb je bijvoorbeeld munt die niet mooi genoeg is om te verkopen voor de thee, en die wordt verwerkt in de peren-muntsiroop van de Roze Bunker.

‘We zijn nu ook bezig met kerst- en relatiegeschenken. Van kerstpakketten belandt het grootste deel van de inhoud in een keukenkastje: “uitgestelde verspilling”. Met ons “kerstpakket met een goed verhaal” krijgen werknemers een cadeaubon waarmee ze zelf een pakket samenstellen.

‘Je kunt wel zéggen dat een miljoen kilo veel is, maar als je de volle containers ziet die weggegooid worden, valt het kwartje pas echt’

‘Onze derde activiteit is: kennis creëren en delen. We geven workshops en gastcolleges en doen tweemaal per jaar in samenwerking met Albeda en Zadkine een project genaamd Let’s change the face of food waste. Met de brood- en banketopleidingen en de koksopleidingen gaan we naar verschillende productiebedrijven. We laten de studenten daar zien hoe de massale reststromen ontstaan. Bij de import van tropische groeten en fruit bijvoorbeeld zie je pas als het fruit gerijpt is – op de boot of in Nederland – of het gaaf genoeg is voor de supermarkt. Daardoor zijn de reststromen soms wel 10 à 35 procent. Je kunt wel zéggen dat een miljoen kilo veel is, maar als je de volle containers ziet die weggegooid worden, valt het kwartje pas echt.

‘Het leuke is dat we van die bedrijven ook altijd reststromen meekrijgen, waarmee de studenten samen met de docenten gaan experimenteren. Simpel gezegd: echt lekkere dingen maken, die zo de markt op kunnen. Daarna organiseren we een echte cook & bake off met leuke juryleden. De recepten hiervan worden ook gepubliceerd, zodat de kennis wordt gedeeld en anderen er ook mee aan de slag kunnen.

‘Onze droom is om een ideeëngenerator te worden. De producten die we in de jongste cook & bake off hebben gemaakt, zijn we nu aan het doorontwikkelen. Alles met het doel om producten te creëren van reststroom die ook echt overal te koop zijn in de toekomst.’

Tekst: John den Braner
Foto: Sanne Romeijn

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top