Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eerstejaarstip: Medezeggenschap, praat mee en maak het verschil

Gepubliceerd: 16 October 2024 • Leestijd: 2 minuten en 3 seconden • Nieuws

Als student kan je meepraten en invloed uitoefenen op de gang van zaken binnen jouw opleiding of de hogeschool. Medezeggenschap heet dat. Er zijn diverse raden voor studenten en medewerkers. De verkiezingen staan voor de deur en je kan je kandidaat stellen.

Illustratie : de letters van het woord "Medezeggenschap" in gekleurde tekstwolkjes

De bekendste raad is de centrale medezeggenschapsraad (cmr), die bestaat uit twee onderdelen: de personeelsgeleding en de studentengeleding. De cmr overlegt met het college van bestuur (cvb) over onderwerpen die de hele hogeschool aangaan. Bijvoorbeeld over de begroting, de roosters, statuten, maar ook over de onderwijsfilosofie.

Verkiezingen op 25, 26 en 27 november

De eerstvolgende reguliere medezeggenschapsverkiezingen zijn op 25, 26 en 27 november. Studenten worden elk jaar opnieuw gekozen, medewerkers om het jaar. Via e-mail krijg je deze week de kans om je kandidaat te stellen en later om te stemmen.

Als lid van deze raad praat en denk je mee en word je betrokken bij de besluitvorming; je kan je invloed uitoefenen op de gang van zaken en daardoor het verschil maken voor jezelf en medestudenten. De cmr heeft adviesrecht en instemmingsrecht: op sommige onderwerpen geeft de raad haar visie, op andere is de instemming van de raad nodig voor het bestuur een plan kan gaan uitvoeren.

Ook een interessante bijbaan

Er zitten tien studenten in de cmr en tien medewerkers. Het is niet alleen interessant en belangrijk om in de raad te zitten, maar het kan ook je bijbaan zijn. Als student krijg je namelijk een vergoeding als je in de cmr zit: bij de HR is die vergoeding 500 euro per maand. De voorzitter van de studentengeleding krijgt een hogere vergoeding.

Voor de studenten in de raad zijn er elk jaar verkiezingen waar je je dus als student kandidaat kunt stellen. Soms ontstaan er ook tussendoor vacatures en worden er tussentijdse verkiezingen gehouden. De cmr heeft een eigen Hint-pagina, daar zie je wie de leden zijn en lees je de verslagen en de agenda voor de vergaderingen.

Medezeggenschap op je instituut of opleiding

Daarnaast kan je meepraten via de Instituutsmedezeggenschapsraad (imr) van je instituut. Elke instituut heeft een eigen raad waar zowel studenten als medewerkers in zitten. Het verschil tussen de cmr en de imr is dat je niet met het cvb vergadert, maar met de directie van het instituut over zaken die op jouw instituut spelen. Als studentlid krijg je ook in dit medezeggenschapsorgaan een vergoeding, namelijk 200 euro.

En dan heeft elke opleiding ook nog een opleidingscommissie (oc); ook daar zitten studenten en docenten in. In de oc fungeer je als studentlid als spreekbuis voor je medestudenten over het reilen en zeilen binnen je opleiding. De commissie geeft gevraagd en ongevraagd advies over alle zaken die met het onderwijs te maken hebben. Denk aan de onderwijs en examenregelingen, maar ook roosterzaken. Ook dit is geen vrijwilligerswerk: de vergoeding is 200 euro.

Voor de imr’en en oc’s zijn ook jaarlijks verkiezingen. Dus wil je meepraten over de kwaliteit van je opleiding of over hogeschoolbrede thema’s? Medezeggenschap is het toverwoord. En wil je niet zelf in een raad of commissie, breng dan in elk geval je stem uit in de verkiezingen!

Tekst: Redactie Profielen
Beeld: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Eerstejaarstip: Medezeggenschap, praat mee en maak het verschil

  1. Hierbij is het wel belangrijk om te melden dat er voor die vergoeding per maand (die je overigens maar 10x per jaar kan declareren i.v.m. vakanties) wordt verwacht dat je als CMR-lid 12 uur in de week in het raadswerk steekt en als IMR- en OC-lid 4 uur in de week. Voor het voorzitterschap krijg je meer geld en word je verwacht meer uren erin te steken.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top