Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eindhovens universiteitsblad is na censuurkwestie nu officieel onafhankelijk

Gepubliceerd: 27 September 2024 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws

Na grote ophef over censuur heeft het nieuwsplatform Cursor van de TU Eindhoven een nieuw redactiestatuut. Daarin erkent het college van bestuur dat de redactie onafhankelijk is. Het platform is ‘geen public relations-vehikel’.

Cursor is het onafhankelijke journalistieke medium van de TU/e’, is de eerste zin van het nieuwe statuut. De redactie moet bovendien genoeg middelen krijgen om haar taak uit te voeren en hoeft gevoelige artikelen niet meer vooraf te laten lezen door de redactieraad.

Censuur

De journalistieke onafhankelijkheid van het platform van de TU Eindhoven kwam vorig jaar in het geding. Een kritisch artikel over de nieuwe rector mocht niet gepubliceerd worden en de hoofdredacteur van Cursor werd uit zijn functie gezet. Uit protest zette de redactie de eigen website op zwart. Het was niet het eerste conflict tussen redactie en bestuur.

In het oude statuut stond dat Cursor rekening moest houden met de ‘missie, doelstellingen en belangen’ van de universiteit. Die zin is er nu uit.

In het volledig vernieuwde statuut, dat afgelopen maandag is goedgekeurd door de Eindhovense universiteitsraad, staat nadrukkelijk dat Cursor journalistiek onafhankelijk is. Zo is het medium expliciet ‘géén public relations-vehikel voor de universiteit, net zoals het geen promotieplatform is voor welk deelbelang dan ook’. Het college van bestuur ‘respecteert en garandeert de onafhankelijke positie van de redactie’.

Versterkte redactieraad

Met het nieuwe statuut wordt ook de redactieraad van Cursor versterkt. Er komen minstens twee journalistieke experts in te zitten. ‘Bovendien is het nu alleen nog aan de redactieraad om over de journalistiek van Cursor te oordelen’, zegt Roy op het Veld, tijdelijk hoofdredacteur van Cursor en verantwoordelijk voor het nieuwe statuut. ‘De TU is als uitgever van het blad alleen verantwoordelijk voor de organisatie, financiën en personeelszaken. Dat is misschien wel de belangrijkste verbetering.’

Het Eindhovense statuut volgt in grote lijnen de aanbevelingen van de Kring van Hoofdredacteuren van hogeschool- en universiteitsmedia, ziet voorzitter Willem Andrée. ‘Ik juich het bijvoorbeeld toe dat de redactieraad een belangrijker rol gaat spelen. Alleen dáár moet de redactie verantwoording afleggen over haar journalistieke werk, niet bij het bestuur.’

De Kring heeft vorig jaar, naar aanleiding van de censuur bij Cursor, een onderzoek ingesteld naar alle redactiestatuten van hoger onderwijsmedia. De uitkomst daarvan wordt binnenkort openbaar, zegt Andrée.

Na de verhuizing naar marketing en communicatie werkt ook Profielen aan een nieuw redactiestatuut. Daarbij maakt de redactie gebruik van de suggesties van de Kring. Het cvb heeft eerder aangegeven open te staan voor vernieuwing. 

Wettelijk vastleggen

De hoofdredacteuren hebben het ministerie van Onderwijs gevraagd om de onafhankelijkheid van onderwijsbladen wettelijk vast te leggen. Andrée: ‘Onderwijs en wetenschap hebben een publieke functie en worden betaald uit publieke middelen. Daarom moeten hogescholen en universiteiten democratisch gecontroleerd worden. Dat kan alleen als hoger onderwijsmedia echt onafhankelijk zijn.’

Tekst: HOP, Olmo Linthorst

Lees ook:

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top