Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Grote cultuurcampus uitgesteld, kleine campus volgend jaar in verbouwd schoolgebouw

Gepubliceerd: 18 July 2024 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws

Het prestigieuze plan om aan de Doklaan een grote cultuurcampus te realiseren wordt uitgesteld omdat het de betrokken partijen te veel geld gaat kosten. Bij de campus zijn naast de gemeente, de Erasmus universiteit en Codarts ook de HR en meer specifiek de Willem de Kooning Academie (WdKA) betrokken.

Kaart van Charloisse hoofd en Maastunnel

Het terrein op het Charloisse Hoofd (Rotterdam-Zuid) zou in het oorspronkelijke plan ruimte moeten bieden aan 2500 studenten die er onderwijs volgen en aan kunstenaars en het zou ook een interessante plek moeten zijn voor toeristen.

‘Beoogde omvang financieel niet haalbaar’

Op dit moment is de realisatie van zo’n grote campus – officieel genaamd Cultuur&Campus – ‘financieel niet haalbaar in de omvang die aanvankelijk beoogd was’, bevestigt een woordvoerder van de HR de artikelen van het AD en RTV Rijnmond. Daarin stelt cultuurwethouder Said Kasmi dat de eerder genoemde kosten van 300 miljoen euro ‘achterhaald zijn’.

‘Vandaar dat we er’, vult de woordvoerder van de HR aan, ‘bewust voor kiezen om de cultuurcampus gefaseerd, in kleinere stappen door te voeren. Het gaat om verschuiving in de tijd en niet om stoppen. Het is nadrukkelijk de ambitie van alle partners (gemeente en onderwijsinstellingen) om de Cultuur&Campus Doklaan te realiseren’.

Organische groei

Volgens de aanvankelijke planning zou de campus in 2031 zijn gerealiseerd, een nieuwe datum is nog niet aan te geven. Er wordt daarbij gesproken over organische groei van de campus.

Feitelijk is die organische groei zo’n anderhalf jaar geleden al ingezet met het vernieuwende inhoudelijke concept van Cultuur&Campus, waarbij ‘aanjager’ Janpier Brands op zoek gaat naar vormen van vernieuwend onderwijs en onderzoek en naar allerlei vormen van samenwerking

De woordvoerder van de HR: ‘Er worden al onderwijsactiviteiten en initiatieven ontwikkeld die ruimte bieden aan kunst, cultuur en ondernemerschap. Deze haken aan op al bestaande initiatieven in de wijk, hebben een focus op toegankelijkheid voor buurtbewoners en lopen vooruit op de ontwikkeling van C&C Doklaan’. Deze activiteiten worden bekostigd uit de zogenoemde Bauhaus-subsidie.

Bredere scope, kleine campus naar schoolgebouw

Recent is besloten de scope van de cultuurcampus te verbreden. ‘Vanuit de vier samenwerkende partijen is ervoor gekozen om Janpier Brands een vernieuwde opdracht te geven om initiatieven in beeld te brengen uit de hele stad, die kansen bieden voor het ondersteunen en aanjagen van gewenste ontwikkelingen in de stad. Waarbij ook rekening wordt gehouden met de belangen van omwonenden en creatieven in de wijk. De opbrengst kan onder andere gebruikt worden als input voor het verder versterken en uitbouwen van het concept Cultuur&Campus’.

Na de zomer begint de gemeente met de verbouwing van het voormalige schoolgebouw aan de Putselaan waar de campus, zoals al eerder bedoeld, naar verwachting volgend jaar op kleine schaal kan starten met studenten van de Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam (WdKA) en Codarts.

Op dit moment zit de Cultuur&Campus nog niet fysiek in het pand aan de Putselaan zitten. ‘We hebben op dit moment wel een gezamenlijke plek op De Hillevliet van waaruit samengewerkt wordt door alle partners’, vertelt de woordvoerder.

‘Betere banden met lokale partners’

‘Het nog niet beschikbaar zijn van het pand aan de Putselaan heeft een aantal voordelen gehad, omdat we daardoor creatief om hebben moeten gaan met het zoeken naar locaties waar we onze programmering konden laten doorgaan. Dit heeft gezorgd voor betere banden met lokale partners en buurtbewoners’.

Tekst: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top