Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Huizenjacht met Floren #3 – Reclames en scams

Gepubliceerd: 26 April 2024 • Leestijd: 3 minuten en 2 seconden • Nieuws

Nog steeds is mijn speurtocht zonder resultaat. De particuliere markt leek een uitweg te bieden, maar in de vorige aflevering liet ik zien dat dat ook tegenvalt. Gelukkig zijn er behulpzame bedrijven op de huurmarkt – of niet?

animatie: vizier van jachtgeweer op herten die half huis zijn

Niks is meer privé in deze wereld, dus elk algoritme op internet pikt al snel op dat ik op zoek ben naar een woning. In no time word ik overdonderd met honderden reclames op Google en Instagram. Advertenties die standaard gelukkige mensen tonen met een sleutel in hun hand, foto’s van prachtige appartementen en beloftes dat ik binnen twee tot zes weken de ideale huurwoning zal vinden. Als ik hen betaal natuurlijk, voor een abonnement op de allersnelste updates.

Het klinkt te mooi om waar te zijn

Binnen een paar weken met de sleutel in je handen staan … Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Is dat het ook of zou het echt werken? Ik duik wat reviews in van bedrijven als Stekkies en RentSlam. Zo heeft RentSlam op Trustpilot 4,8 van de 5 sterren, waarvan 96 procent 5-sterrenreviews, geen reviews met 2 of 3 sterren en maar één review met 1 ster.

De reviews zijn allemaal erg lovend, iedereen heeft een huis gevonden: als ik deze verhalen lees doet RentSlam echt wat het belooft. Dat er geen spelfouten in de reviews staan wekt wat argwaan, maar na een klein beetje zoeken lijken de reviewers toch echt bestaande mensen. Het zou misschien kunnen dat ze de reviews filteren en alleen de beoordelingen tonen van mensen die inderdaad een huurwoning hebben bemachtigd? Er staat namelijk maar één review van iemand die het niet gelukt is om een huis te krijgen. Of iedereen die een abonnement neemt vindt daadwerkelijk binnen een paar weken een woning. Je weet het niet …

Idealisme of lekker verdienen?

Wel vraag ik me bij dit soort bedrijven af of ze dit – zoals ze beweren – uit een soort idealisme doen. Willen ze echt mensen helpen om aan een huurwoning te komen? Of maken ze gebruik van de slechte woningmarkt en de wanhoop van mensen om er zelf lekker aan te verdienen?

Op een platform voor investeerders vind ik een ondernemer op zoek naar geld voor een soortgelijk bedrijf: huurwoningen matchen aan woningzoekers. Hiervoor zoekt de ondernemer naar een investering van één à drie miljoen euro, met als prognose een winst van een miljoen euro in het tweede jaar. Oké: misschien optimistisch voorgesteld, maar ondernemende types hebben duidelijk het gevoel dat hier iets te halen valt.

Stel wil mij hun huis verhuren

Niet alleen bedrijven proberen mij te benaderen tijdens mijn zoektocht, ik krijg ook wat scammers op mijn pad. Zo ontvang ik een Engelstalige e-mail van een stelletje dat momenteel in het buitenland woont, althans dat is hun verhaal. Ze vertellen dat ze hun appartement in Rotterdam willen verhuren aan mij. Ik heb geen idee hoe ze aan mijn e-mailadres zijn gekomen en weet nog minder goed waarom ze mij persoonlijk zouden benaderen in plaats van hun appartement gewoon aanbieden via een huursite.

Ik reageer op hun mail dat ik meer informatie wil. Als reactie ontvang ik een uitgebreide mail waarin ze zichzelf voorstellen, want dat ‘waren ze vergeten’ in de vorige mail, en informatie geven over het appartement. We kunnen de woning helaas niet bezichtigen om vage redenen en ze vragen me mijn gegevens te sturen. Ik ben niet van plan om zomaar mijn gegevens te sturen, dus ik stuur eerst een mail terug met wat vragen over het appartement. De mail die daarop volgt is exact dezelfde mail als die ze mij eerder stuurden, waarin ze zich opnieuw voorstellen, want dat waren ze zogenaamd vergeten.

Eerst even al onze gegevens opsturen

Een tijdje geleden werd mijn vriend opeens gebeld door een makelaar, omdat hij op een woning zou hebben gereageerd. Volgens de aardige vrouw aan de telefoon was dat appartement weg, maar hadden ze een andere woning die ze ons met alle liefde wilde bieden. Dan moesten we uiteraard wel eerst al onze gegevens en documenten naar hen opsturen.

Het was misschien gewoon heel erg lief dat ze precies ons als twee studenten wil helpen aan een woning terwijl er nog honderden andere koppels op zoek zijn, maar ik betwijfel of dat haar motief was. Onze gegevens hebben we maar niet opgestuurd.

Al met al zijn we nog geen steek verder. Met de reviews van RentSlam en Stekkies in gedachten heb ik toch het gevoel dat ik dat misschien een kans moet geven. Binnenkort meer!

portret van Floren

Student-redacteur Floren Bout is laatstejaars communicatie op de HR. Na een stageperiode in Parijs is ze hard op zoek naar een woning in Rotterdam om samen te gaan wonen met haar vriend.

Tekst: Floren Bout
Illustratie: Demian Janssen

Andere artikelen in deze reeks

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Huizenjacht met Floren #3 – Reclames en scams

  1. Gekke shit! Goed dat je je gegevens niet deelt met verdachte partijen. Iedereen ligt op de loer om overal oren aan te naaien en slaatjes te slaan, lijkt het wel. Voorzichtigheid geboden, it’s a jungle out there!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top