Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portret van Sybe Stuij met de kampioenschaal

‘Ik ben goed in andere mensen laten shinen’

Sybe Stuij is docent bedrijfskunde en onderzoeker bij het Kenniscentrum Business Innovation. Daarnaast coacht hij het Neptunus damessoftbalteam, op behoorlijk hoog niveau: ze werden zelfs landskampioen.

‘Ik kom zelf echt uit een honkbalfamilie. Sinds mijn vijfde kom ik al op Neptunus. Dat zit ook op de hoek van waar mijn ouders wonen. Het is een zomersport, we spelen van april tot oktober. Op mijn zeventiende werd ik ook coach, meestal van de teams waarin ik zelf ook speelde.

‘Rond mijn dertigste merkte ik dat het fysiek niet meer zo heel lekker ging. Ik kreeg schouderproblemen. Toen mijn broer die ook helemaal in to honkbal is me in 2017 vroeg om het damessoftbalteam te gaan coachen, heb ik niet lang hoeven nadenken. Zes jaar later werden we landskampioen in de hoofdklasse en komend jaar gaan we naar de Europacup Italië.

‘Onze werper gooit ruim boven de 100 kilometer per uur. Die ballen halen je in op de snelweg in.’

‘Honkbal en softbal lijken heel erg op elkaar. De technieken zijn hetzelfde maar er is een verschil in het pitchen. Bij honkbal doe je dat bovenhands en de bal is kleiner. Een softbal pitch je onderhands, het veld is kleiner en de bal groter. Daardoor heb je bij softbal meer actie en gaat het sneller dan honkbal. Onderhands pitchen klinkt misschien een beetje suf maar onze werper gooit ruim boven de 100 kilometer per uur. Die ballen halen je in op de snelweg in.

‘In ons eerste jaar als coach (Stuij coacht het team met zijn broer en een derde coach, red.) bungelde het team onderaan de eerste klasse. In 2020 zijn we kampioen geworden van de eerste klasse. Door corona konden we toen helaas nog niet promoveren. In 2021 werden we weer kampioen en konden we wél promoveren. Dat was de allereerste keer dat Neptunus met een softbalteam in de hoofdklasse zat dus best bijzonder. In 2022 werden we vierde in de hoofdklasse: het beste debuutseizoen ooit. En het jaar erop werden we kampioen van heel Nederland. Dat is nog nooit gebeurd om dat in twee jaar voor elkaar te krijgen. Het was de allereerste keer dat een Rotterdams team die titel heeft gewonnen en als echte Rotterdammer ben ik daar natuurlijk extra trots op.

‘Een groot deel van het succes is het samenstellen van een goede selectie en genoeg mensen achter je spel en je plan krijgen.’

‘Een groot deel van het succes is het samenstellen van een goede selectie en genoeg mensen achter je spel en je plan krijgen. Maar ook voor niemand bang zijn. Mijn kracht als coach is wel dat ik goed ben in andere mensen laten shinen. Ik ben ook docent dus dat zit wel een beetje in mijn bloed denk ik: het faciliteren en kijken wat zij nodig hebben om het beste eruit te halen, maar ook de mens zien achter de sporter – of de student. En vooral: jezelf niet te groot maken. Dat is mijn kracht en de combinatie van samenwerken met mijn broer en Marco, de andere coach. Met zijn drieën vullen we elkaar heel goed aan.

‘Dat ik het damesteam coach is eigenlijk bij toeval, maar inmiddels ben ik erachter dat dat mij ook beter ligt dan de heren. Er wordt bij de dames net wat harder getraind, heb ik het gevoel, en dat motiveert mij ook heel erg. Als ik zeg: ‘kom op, we lopen even vier rondjes’, dan doen ze dat ook heel fanatiek en vol vuur. Dat krijg ik bij de mannen echt niet gedaan. Mannen voor wie het honkbal wat te zwaar en te fanatiek wordt, gaan vaak softballen. Dan krijg je zo’n gezellig bierteam. Maar voor vrouwen ligt dat anders. Softbal voor vrouwen is topsport.

‘Mijn missie is nu vooral om te zorgen dat softbal groot blijft in Nederland en dat er meer jonge fanatieke dames aan de sport beginnen.’

‘Helaas is softbal wel een krimpende sport in Nederland. Omdat wij als land zo goed zijn, worden we wel gesponsord door het NOC-NSF. We doen volgend jaar ook weer mee aan het WK in Italië. Daar doen maar acht teams aan mee en bij de kwalificatie wonnen we van grote landen als China en Cuba. Mijn missie is nu vooral om te zorgen dat softbal groot blijft in Nederland en dat er meer jonge fanatieke dames aan de sport beginnen. Dus als het je aanspreekt, meld je dan zeker aan bij Neptunus.

‘Vanavond gaan we met het team naar de Rotterdam Sport Awards. We zijn genomineerd voor Sportploeg van het Jaar van Rotterdam, mijn broer voor Sportcoach van het Jaar. We hebben er veel zin in. Kan ik mijn smoking weer eens aan!’

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 19 January 2024 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Ik ben goed in andere mensen laten shinen’

 1. En terecht natuurlijk dat zo’n topper zelf ook eens mag shinen!

 2. Geweldig om dit vanaf de eerste rij mee te mogen maken, op zowel werk- als sportgebied. Van speler in het tweede heren honkbalteam, naar coach van het Hoofdklasse eerste damesteam softbal. Op naar de volgende overwinning!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top