Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Lief zijn en als het kan ook grappig’

Bart Romeijn werkt voor de HR front-  én backoffice op Blaak 555. In zijn baan is hij helemaal happy. Toch ging het ook een tijd minder goed met hem. Na een jarenlange alcoholverslaving pakte hij de draad weer op.

Lief zijn en als het kan ook nog grappig is mijn motto. Tenminste, zo heb ik dat in het HR smoelenboek opgeschreven. En dat is ook zeker waar want dan kom je het verst. Ik vind het heel belangrijk om mijn werk leuk te maken en te houden. En liefst ook dat van anderen. Hier op de front-office van de HR kun je terecht met al je vragen en voor spulletjes zoals pennen en papier of batterijen voor je muis. Ik spreek heel veel collega’s en die probeer ik zo te behandelen als ik dat zelf ook fijn zou vinden. Net wat meer dus dan alleen die praktische ondersteuning die bij deze baan hoort. Dat kost niks en het creëert een welkome en positieve sfeer.

‘Dat omgaan met mensen heb ik echt nodig. Sterker nog, het heeft mij uit een diep dal getrokken’

‘Ik werk bij de dienst AIC, wat staat voor Administratie, Informatievoorziening en Controle. Naast de receptie werk ik ook in de backoffice; meer achter de schermen dus. De financiële administratie, personeelsadministratie, salarissen, studentenadministratie en informatievoorziening van de hogeschool vallen daar allemaal onder. Die combinatie van front- en backoffice is best wel heftig, merk ik nu. Het wordt steeds drukker en de taken aan de balie beginnen een beetje te drukken op het werk achter de schermen. En dat is jammer, want juist met dat backoffice-werk kan ik mezelf meer ontwikkelen en doorgroeien.

‘Tegelijkertijd vind ik juist dat sociale contact heel erg leuk. Het thuiswerken tijdens corona heb ik ook als ontzettend vervelend ervaren, bijna als een soort gevangenis. Dat omgaan met mensen heb ik echt nodig. Sterker nog, het heeft mij uit een diep dal getrokken, kun je wel zeggen. Een tijd geleden ging het namelijk niet zo goed met mij.

‘Natuurlijk hoort uitgaan en drinken er bij als je studeert maar bij mij was het niet meer op een gezellige manier.’

‘Tijdens mijn studie Archeologie ben ik zwaar aan de alcohol verslaafd geraakt. Natuurlijk hoort uitgaan en drinken er bij als je studeert maar bij mij was het niet meer op een gezellige manier. Ik kon het niet loslaten en ik dronk ook thuis in mijn eentje. Zonder die drank kon ik niet meer normaal functioneren. Dat heeft jaren geduurd en het werd steeds erger. Op een gegeven moment lukte het me allemaal niet meer. Ik kon niet meer studeren, raakte mijn woonplek en veel vrienden kwijt en ik ben bij het Leger des Heils terecht gekomen waar ik een tijd beschermd heb gewoond.

‘Inmiddels gaat het weer goed en heb ik alles weer op de rails. Maar dat heeft wel behoorlijk lang geduurd met een heleboel therapie en ups en downs. Tot ik op een gegeven moment echt zelf de knoop doorhakte: ik wilde gewoon weer een normaal leven, me weer blij voelen en niet meer afhankelijk zijn van alcohol. Ik heb in een kliniek gezeten waar ik langzaam maar zeker weer mezelf werd. En met vooral heel veel wilskracht ben ik gekomen waar ik nu ben. Ik woon weer op mezelf in Rotterdam en ik leid een fijn en rustig leven waarin ik gewoon happy ben.

‘Mijn functie bij de hogeschool was het sluitstuk van een nare periode. In januari 2020 ben ik hier begonnen als arbeidsparticipant, zoals dat heet. Ik ben onderdeel van het Doelgroepenregister; de hogeschool krijgt dus loonsubsidie voor mij. In het begin had ik ook wel wat meer begeleiding en monitoring nodig maar inmiddels niet meer. Ik voel me een volwaardige medewerker en dat ben ik ook. Ik denk en hoop dat het in de toekomst ook wel die kant op gaat.

‘Ik zie nu dat ik van alles kan, waarvan ik totaal niet wist dat ik het kon.’

‘Deze baan heeft me echt op een hoger niveau gebracht. Zeker ook qua zelfvertrouwen want in de vier jaar dat ik voor de hogeschool werk, heb ik een enorme groei doorgemaakt. Ik zie nu dat ik van alles kan, waarvan ik totaal niet wist dat ik het kon. Ook sociaal gaat het hartstikke goed. Ik heb gemerkt wat een geweldige mensen hier werken. Sommigen zijn zelfs vrienden geworden. Daar krijg ik veel energie van.

‘Uitgaan doe ik de laatste tijd weer wat vaker. Eigenlijk een beetje als experiment. In het begin vond ik dat veel te spannend want ik heb een hekel aan dronken mensen. Die doen me te veel denken aan hoe ik zelf vroeger was. En ik wil ook absoluut niet terugvallen natuurlijk. Maar ik merk, als ik er relaxed mee omga, dat ik het steeds leuker ga vinden.

‘Daarnaast heb ik een nieuwe passie: ik doe bij de SKVR aan improvisatiedansen. Daar ontdek ik bewegingen waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Ik laat mezelf dan helemaal gaan en na zo’n avond voel ik me helemaal  opgeladen. Hoe ik de toekomst zie?  Fijn hier op de hogeschool blijven werken, genieten van mijn leven en op termijn misschien weer een relatie.’

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 26 January 2024 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

14 Responses to ‘Lief zijn en als het kan ook grappig’

 1. Ik kan uit eigen ervaring zeggen: Topvent! Kende zijn persoonlijke verhaal niet, maar nog meer dan eerst veel waardering voor Bart,

 2. Bart is een hele fijne en zeer gewaardeerde collega! Bedankt voor het delen van jouw verhaal.

 3. Bart is een hele vriendelijke en behulpzame collega die ik zeer waardeer. Bart, je mag trots zijn op jezelf.

 4. Mooi verhaal en ik ben blij voor je dat het zo goed met je gaat.

 5. Nog nooit zo gezellig contact gehad voor het ophalen van een pakketje. Vrolijkheid en aardigheid is heel veel waard!!

 6. Bart is een ontzettend fijne collega! Ik vind het heel bijzonder dat hij bij ieder contactmoment, al is het nog zo kort, altijd oprecht geinteresseerd in de ander is.

 7. Wat een bijzonder verhaal Bart! Veel plezier in dit nieuwe deel van je leven.

 8. Dank jullie wel voor de reacties, lieve mensen. Het zou me niet zo makkelijk afgaan als jullie het niet zo dubbel en dwars waard zijn. <3

 9. mooi verhaal. alle verhalen uit deze serie zijn zeer de moeite waard; eerlijke verhalen over zo diverse mensen.

 10. Zo zie je maar iedereen kan met wilskracht een lelijke fase in zijn leven overwinnen en hulp kan soms uit een onverwachte hoek komen.

 11. Hoi Bart, stoer van jou dat je dit verhaal hebt verteld. Supertrots op jou en van jou mogen er nog veel meer op deze aardbol lopen 😉

 12. Hi Bart, ik ken je niet, maar wat knap dat je dit deelt! mooi dat je happy bent en een leuke hobby gevonden hebt (heel belangrijk!). Mooie instelling ook! hulde, en veel goeds gewenst!

 13. Echt super, Bart! Ik herken ook veel, dapper dat je het durft te delen!!!

 14. Ha Bart, wat een moeilijke maar ook mooie ontwikkeling heb je doorgemaakt. Soms moet je door een diep (rot)dal om er beter uit te komen. Je bent een leuke en fijne collega!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top