Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Liveblog protestdag en gevolgen – Na pinksterweekend geen toegangscontroles

Gepubliceerd: 16 May 2024 • Leestijd: 6 minuten en 1 seconden • Nieuws

De protesten rond de oorlog in Gaza hebben deze week ook op de Hogeschool Rotterdam meer intensiteit gekregen. Vandaag staat er een demonstratie gepland op Woudestein, de campus van de Erasmus Universiteit, waar een aantal HR-medewerkers en -studenten vanaf locatie Kralingse Zoom zich bij willen aansluiten. Die locatie blijft vandaag uit voorzorg dicht, het onderwijs is online.

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de protestacties op 16 mei. De nieuwste berichten vind je bovenaan. Heb je een vraag of tip? Mail ons op profielen@hr.nl.

17 mei 15.50 – Na pinksterweekend geen controle meer

Aanstaande dinsdag, na het pinksterweekeinde, zijn alle gebouwen geopend zonder toegangscontrole. ‘Er zijn geen veiligheidsoverwegingen meer om deze controles nog langer uit te voeren’, staat er in een email aan studenten en medewerkers. Het bestuur voegt eraan toe dat van alle studenten en medewerkers – altijd al en nu dus ook – wordt verwacht dat ze hun pas bij zich hebben wanneer ze op een hogeschoollocatie zijn. 

17 mei 10.00 – Tegengeluiden en een stil midden

Niet elke student of medewerker van de hogeschool heeft begrip voor de acties. Niet alleen in de comments onder onze artikelen, ook op sociale media spreken sommigen zich kritisch uit.

HR-docent en JA21-politica Cynthia Gordijn twittert ‘Links schreeuwt moord en brand over de ondergang van het onderwijs in het nieuwe regeerakkoord, terwijl Palliedemonstranten er ondertussen voor zorgen dat er geen lessen gegeven kunnen worden’. HR-lector Jelle van Baardewijk zegt op X naar aanleiding van de bezetting van een gebouw van de Universiteit Leiden: ‘Capituleert vandaag oudste universiteit van Nederland? Wanneer komen wij Nederlanders in opstand tegen deze totale gekte die roept om Jodenlijsten?’

Zoals vaker zijn de uitersten van de standpunten luid en duidelijk hoorbaar, op straat en op sociale media. Het midden lijkt er het zwijgen toe te doen.

17.15 – ‘Tot nader orde’ toegangscontroles op HR

Om de locatie binnen te komen moeten studenten en medewerkers morgen en in elk geval ‘tot nader orde’ bij de ingang hun studenten- of medewerkerspas tonen, met het cvb. Dit ‘om de veiligheid van studenten en medewerkers te garanderen’. Anders dan vandaag betreft het bijna alle locaties van de HR: Museumpark, Academieplein, Rochussenstraat, Wijnhaven, Wijnhaven/Blaak, Pieter de Hoochweg en tot slot Kralingse Zoom, de locatie die morgen weer open is: ‘alle lessen en activiteiten vinden plaats zoals gepland’.

Voor bezoekers van locaties geldt dat deze aangemeld dienen te zijn bij de receptie en dat zij zich kunnen identificeren.

16.00 – Demonstratie CS loopt af, groep naar Den Haag

Tegen 15.00 uur gaat het gerucht dat de demonstratie wordt verplaatst naar Den Haag, waar een gebouw van de Universiteit Leiden bezet zou zijn. Het protest bij Centraal Station lijkt nu langzaam uiteen te vallen. Een deel van de demonstranten is ondertussen vertrokken richting Den Haag.

Pepijn, bestuurder van studentenvakbond STUUR laat ondertussen weten waarom het protest niet op Woudestein door is gegaan: ‘Vanwege de veiligheid, er was dusdanig veel politie, hekken en camera’s aanwezig dat we het idee hadden dat als we naar de campus gingen we eigenlijk in de val liepen.’

15.00 HR-studenten en -medewerkers over het protest

Vooral Erasmus-studenten zijn naar de betoging gekomen, lijkt het, maar ook HR-studenten en -docenten hebben aan de oproep gehoor gegeven. ‘We moeten een boodschap uitdragen dat we tegen genocide en tegen zuivering van Palestijnen zijn. De universiteit moet haar banden met Israël verbreken, al is het maar tijdelijk, om een boodschap over te brengen dat het niet kan wat daar gebeurt’, zegt docent Piotrek tegen RTV Rijnmond.

‘Je kunt niet onwetend blijven over de situatie, we hebben zoveel informatie’, zegt HR-student Chloe. Ze is naar de demonstratie gekomen om de eis kracht bij te zetten dat de hogeschool de banden verbreekt met Israëlische partners.

14.05 – Demonstratie op stationsplein begonnen

De demonstratie op het plein voor het centraal stadion is begonnen. Er is een paar honderd man op afgekomen, onder wie enkele docenten van de HR. Palestijnse vlaggen en spandoeken (Met leuzen als ‘Act now to free Palestine’ en’No justice, no peace’) laten het doel van het protest zien. Onder andere de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ gescandeerd. Er zijn meerdere agenten aanwezig, de demonstratie verloopt rustig.

13.00 – ‘Demonstratie verplaatst naar Rotterdam CS’

Op de locaties Woudestein (EUR) en Kralingse Zoom (HR) is het rustig. Er lopen wat mensen en er zijn enkele agenten te zien. Een jonge vrouw met een Palestina-vlag meldt dat de demonstratie is verplaatst naar 14.00 uur bij NS-station Rotterdam Centraal. Dat is ook te lezen op de Instagrampagina van ‘Rdamstudentenvoorpalestina‘.

Een verlaten plein met bomen voor locatie Kralingse Zoom

12.15 – Protest gaat (mogelijk) niet door

Het geplande pro-Palestina protest op locatie Woudestein gaat niet door omdat de Erasmus Universiteit gesloten is, meldt actiegroep Palestine Solidarity Rotterdam. Er zal een protest op een andere locatie plaatsvinden, melden ze in hun Whatsappgroep.

Het college van bestuur van de Erasmus Universiteit is ‘op de hoogte van de afgelasting van het protest’, zeggen ze tegen Erasmus Magazine dat ook een liveblog bijhoudt. ‘Maar het college van bestuur houdt serieus rekening met de mogelijkheid dat het nieuws over de afgelasting “strategisch” is en mogelijk onwaar’.

Of de mars van studenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam, van HR-locatie Kralingse Zoom naar Woudestein, doorgaat is nog onduidelijk.

11.30 – Achtergrond: wat is de inzet van de demonstratie?

Over de inzet van de demonstratie sprak Profielen een student van de HR die zegt bij de organisatie betrokken te zijn. De student wil anoniem blijven, zijn identiteit is bij de redactie bekend.

De student maakt deel uit van een groep HR-studenten die zich verenigd heeft onder de naam ‘HR for Palestine’. ‘We merkten op dat binnen de Erasmus Universiteit verschillende studenten zich inzetten voor het recht van de Palestijnse bevolking op zelfbeschikking. Dit bestond nog niet binnen de
Hogeschool Rotterdam’, meldt de student. Dat zorgde ervoor dat studenten van onder andere de WdKA, Piet Zwart, CMI, EAS en RBS zich ook zijn gaan verenigen. Door samen te werken met groepen als Palestine Solidarity Rotterdam willen ze hun ‘krachten bundelen voor een vrij Palestina’.

Flyer die oproept deel te nemen aan het protest

De student noemt in reactie op vragen van Profielen de historische rol die studenten hebben gespeeld in sociale bewegingen, ‘en die traditie willen wij
graag voortzetten.’

HR for Palestine bestaat uit studenten maar staat naar eigen zeggen wel in nauw contact met de docenten die de petitie zijn gestart. ‘We hopen dat het cvb beseft dat dit niet enkel leeft onder docenten, maar dat ook studenten boos zijn over de situatie in Gaza en de medeplichtigheid van de HR in de legitimering van Apartheid en genocide’, aldus de student.

De student uit namens het collectief zijn tevredenheid over het recente besluit van de hogeschool om de banden met Bezalel Academy te verbreken, maar benadrukt dat de strijd daarmee niet stopt. Ze zijn teleurgesteld over de ‘neutrale’ houding van het cvb. ‘Wij geloven dat wij als hogeschoolstudenten ook betrokkenheid dienen te tonen in het maatschappelijke debat. Wat wij hier vandaag leren, kan morgen elders toegepast worden om mensen te onderdrukken’, aldus de student.

De actievoerders eisen concrete acties, waaronder het verbreken van banden met Israëlische partners – om te beginnen moet het college daar openheid over geven, stelt men – en het veroordelen van oorlogsmisdaden tegen het Palestijnse volk. Ook vraagt HR for Palestine ‘HR om te kijken naar een toekomst waarin zij kunnen samenwerken met Palestijnse instituten en onderzoekers.’

10.35 – Toegangscontrole vanwege ‘ontvangen signalen over de veiligheid’

Op specifiek de locaties Wijnhaven, Wijnhaven/Blaak, Museumpark en Karel Doormanhof (waar het Piet Zwart Instituut zit) moeten studenten en medewerkers zich vandaag legitimeren. De maatregel is genomen vanwege ‘signalen die we hebben ontvangen die betrekking hebben op de veiligheid van onze studenten en medewerkers op deze specifieke locaties’, reageert een woordvoerder van de HR desgevraagd. ‘We doen dit om veilig les te kunnen blijven geven, veiligheid van onze studenten en medewerkers staat voorop’.

Rij voor de ingang van locatie Museumpark door de ingangscontrole

Studenten moeten hun studentenpas laten zien, en als ze die niet bij zich hebben wordt op een andere manier gecheckt of de bewuste persoon een student is. Op locatie Museumpark zitten er bij de ingang drie medewerkers die met behulp van bijvoorbeeld Outlook en de ID-kaart van de student vaststellen of diegene aan de HR studeert. Zo nu en dan ontstaat er een flinke rij.

9.00 – Toegangscontrole met een glimlach

Gesloten deuren en legitimatieplicht, dat is wat medewerkers en studenten vandaag aantreffen op de locaties Wijnhaven en Museumpark. Van de gebouwen is slechts één hoofdingang open, waar beveiligers – ‘welkom, wij zijn het ontvangstcomité’ – checken of je daadwerkelijk student of medewerker bent van de HR.

De checks verlopen vrij soepel, de beveiligers treden bezoekers met een glimlach en een grapje tegemoet, dat scheelt. Mensen stellen wel ‘vragen naar het waarom’, vertelt een medewerker op Wijnhaven, maar zijn verder rustig en begripvol. Zelf werkt hij normaliter op Kralingse Zoom, maar aangezien die locatie helemaal gesloten is vandaag, springt hij bij op Wijnhaven 107.

Tekst en foto’s: Edith van Gameren, Jos van Nierop, Demian Janssen, Mees Vercouteren

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to Liveblog protestdag en gevolgen – Na pinksterweekend geen toegangscontroles

  1. Identificatiecontrole op mijn werk waar ik al 13 jaar werk, dieptepunt….

  2. Demonstratie afgeblazen op deze plaats… Geeft voor mij wel aan dat het niet om het statement gaat voor een goed doel, maar dat het gaat om afdwingen van een mening. Daarover moet je in gesprek en dat weigeren ze. Het klimaat in Nederland verhard nog verder. Dat doet de vrede in de wereld en de roep om verdraagzaamheid, maar ook vervolging van hen die het recht met voeten treden geen goed. 🙁

  3. @Sjoerd, wat bedoel je met ‘demonstratie afgeblazen op deze plaats’.

  4. Heb wel begrip voor de maatregelen. Protesten als deze trekken helaas ook relschoppers aan die hun woede willen uiten door alles kort en klein te slaan. Dit is vooral makkelijk wanneer je dit doet bij organisaties waar je zelf niet werkt of studeert, want dan heb je er zelf geen last van.

    Daarnaast vraag ik me ook af in hoeverre de Bezalel Academy medeplichtig is aan genocide. Is dat zo, of zitten daar juist veel studenten die tegen het beleid van Netanyahu zijn? Of willen we vooral het gevoel hebben dat we wat gedaan hebben en dat dit echt het verschil gaat maken?

  5. Dus we moeten alle banden met Israëlische instituten verbreken wegens mensenrechtenschendingen,.. maar gaan samenwerken met instituten in Gaza die onder toezicht staan van een terroristische organisatie die de Palestijnen onderdrukt.

    Tja, zie hier wat er mis is met de pro Palestijnse demonstranten..

  6. Het bewijs dat diversiteit gewoon niet werkt. Hoe graag we het ook willen, en hoe extremistich de linkse elite het er ook doorheen heeft geprobeerd te drukken. Ik hoop dat de PVV hun asielbeleid waar maakt en zoveel mogelijk rotte appels terug naar huis stuurt, en voor de kanshebbers meer inzet op inburgering om polarisatie door cultuurverschillen terug te dringen…

  7. Ter info, de organisatie die de demo organiseerde vandaag, dreigt op insta dat ze morgen maar campus en HR komen en ze geen behoefte hebben aan dialoog en willen rellen ‘no justice, no peace’.

    Hoezo vreedzame demonstratie en hoezo dialoog? Zie Instagram Rotterdam students for Palestine.

  8. @Joost, wat zwam je nou, er lopen gewoon Nederlanders te demonstreren. Dit heeft niets met diversiteitsbeleid te maken, hoe werkt “bewijs” in jouw hoofd?

    Besef je je trouwens dat geboren Nederlanders ook geen monocultuur zijn? Misschien kunnen we overal in Nederland muren bouwen, overal waar een groepje mensen zit die andere gebruiken heeft dan hun buren, muurtje erom heen. Lost alles op.

    Ik zou willen dat er een landje was waar we alle xenofoben naar toe konden sturen, dan kon jij daar mooi heen. Goeie oplossing, toch?

    (Mocht dit niet overduidelijk zijn: deze post bevat een grote dosis sarcasme)

  9. Deze reactie is in strijd met onze spelregels en door de redactie verwijderd.

  10. @S. Heikamp Daarom ga ik ook nooit op vakantie buien Nederland,.. te veel buitenlanders!
    (ook sarcasme, natuurlijk).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top