Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Medezeggenschap: vooral veel lege zetels bij hogescholen, ook op de HR

Gepubliceerd: 4 June 2024 • Leestijd: 2 minuten en 9 seconden • Nieuws

Het is moeilijker om hbo-studenten voor de medezeggenschap te werven dan wo-studenten. Bij de universiteit krijgen studenten meer geld voor hun inspanningen, maar ze zijn er ook vaker ontevreden over de vergoeding.

Dat blijkt uit tweejaarlijks onderzoek van Oberon, in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Ruim 1.200 medewerkers en studenten uit opleidingscommissies, faculteitsraden en centrale medezeggenschapsraden reageerden op een enquête van het onderzoeksbureau.

In het onderwijs mogen studenten en medewerkers meepraten over het beleid van hun instelling. Dat gaat niet alleen over de verdeling van het geld, maar bijvoorbeeld ook over het bindend studieadvies of de onderwijsfilosofie.

Lage opkomst, weinig kandidaten

De laatste jaren is er veel te doen over de lage opkomst bij verkiezingen voor inspraakorganen. Ook melden zich steeds minder kandidaten aan, is de indruk. Vandaar dat onderzoeksbureau Oberon er deze keer speciaal naar heeft gekeken. Zijn er genoeg kandidaten? Stellen die verkiezingen nog iets voor?

In het hbo lukt het tussen de twintig en dertig procent van de inspraakorganen naar eigen zeggen niet om genoeg studenten te recruteren. Voldoende personeel vinden lukt tien tot twintig procent van de raden niet.

HR: Onbezette zetels, op veel plekken geen verkiezingen nodig

Na de tussentijdse mr-verkiezingen op de HR van vorige week blijven er in drie instituutsraden (imr’en) en in 21 van de 59 opleidingscommissies (oc’s) een of meerdere studentenzetels onbezet. Bij twaalf opleidingscommissies waren er precies voldoende kandidaten voor het aantal zetels; voor slechts acht commissies moesten er daadwerkelijk verkiezingen worden gehouden.

De tussentijdse verkiezingen waren nodig vanwege vacante plekken die tijdens en na de reguliere verkiezingen van afgelopen november ontstonden. Toen hoefden er, wat betreft de studentengeledingen, voor drie imr’en en 46 oc’s geen verkiezingen worden gehouden vanwege precies voldoende, te weinig of geen kandidaten.

In het wo lijkt het makkelijker om studenten te vinden. De raden en commissies zijn er vaker volledig bezet dan in het hbo. Ook besteden studenten in het wo meer tijd aan medezeggenschapswerk dan hbo-studenten. De extra uren die wo-studenten maken verklaren misschien ook wel waarom ze ‘een stuk minder’ tevreden zijn over hun vergoeding dan hbo’ers, schrijven de onderzoekers.

Bij verkiezingen voor hbo-inspraakorganen zijn opkomstpercentages van een paar procent geen uitzondering. Ook op universiteiten is het matig. Dat lijkt de medezeggenschappers niet te deren. Die zijn in meerderheid ‘neutraal’ tot ‘positief’ over de opkomst.

‘Eerder bij belangrijke beslissingen betrekken’

Zowel in het hbo als wo vinden raden dat ze eerder bij belangrijke beslissingen betrokken moeten worden, staat in het onderzoek. Ook krijgen ze te laat informatie over belangwekkende projecten. Dat was twee jaar geleden ook al zo.

In een reactie noemt studentenorganisatie ISO op tijd kunnen meepraten een noodzakelijke voorwaarde voor goede inspraak. Alleen dan ‘kan de visie van ervaringsdeskundige studenten aan de voorkant meegenomen worden’ in het beleid van een instelling. Wel zijn veruit de meeste medezeggenschappers tevreden met het ‘inzicht’ dat hun bestuur geeft in de financiën.

Overigens is het universiteiten, hogescholen en studentenorganisaties nog niet gelukt om het eens te worden over een richtlijn voor de vergoeding van medezeggenschappers. Minister Dijkgraaf wilde het aan het onderwijs zelf overlaten. Het is de vraag wat zijn opvolger daarmee gaat doen. 

Tekst: HOP, Olmo Linthorst (kader door Profielen)
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top