Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Richard

‘Misschien heb ik wel de leukste baan van de hogeschool’

Richard Prosperi is huismeester op de locatie Wijnhaven, een baan die een grote variatie aan taken met zich meebrengt. ‘Een superbaan. Elke dag is anders en het is nooit saai.’

‘Als huismeester doen wij bijna alles wat je kan bedenken dat er zou kunnen gebeuren in een pand. We zijn altijd als eerste aanwezig. Als we ’s ochtends vroeg komen, openen we de deur, geven we de schoonmakers de sleutels en helpen we de catering op weg. Zo begint iedere dag. We zijn aan het eind van de dag ook de laatsten die het pand verlaten. Dan checken we of alles in orde is en sluiten we de boel weer af.

‘Hebben jullie dit? Kunnen jullie dat? Dat horen we de hele dag door en daar zijn we voor.’

‘In de tussentijd gebeurt er echt van alles. Wij zorgen dat het hier netjes en veilig is. Dat mensen niet kunnen struikelen, dat er geen ondeugdelijk meubilair is. Er worden ook heel veel evenementen georganiseerd en er zijn altijd vragen en verzoeken. Hebben jullie dit? Kunnen jullie dat? Dat horen we de hele dag door en daar zijn we voor.

‘Iedere dag komen er leveranciers langs met spullen en dozen. Er is de post. Verder doen we het onderhoud in het gebouw; kleine dingen, geen groot onderhoud. Dus lampjes vervangen, losse deurkrukjes vastzetten. Als we iets groots zien, de grote  machines en elektra waar iets mee aan de hand is, dan melden wij het bij de technische dienst en dan komen er anderen om er wat aan te doen. En in de vakanties doen we veel verhuizingen.

‘Natuurlijk is niet alles leuk. Ongelukjes bijvoorbeeld of mensen die onwel worden.’

‘Kortom, de lijst is eindeloos lang en dat moet je leuk vinden. Natuurlijk is niet alles leuk. Ongelukjes bijvoorbeeld of mensen die onwel worden. Van studenten die te weinig gegeten hebben en flauwvallen tijdens een tentamen tot mensen met een hartstilstand. Dat is natuurlijk heftig. Maar andere dingen zijn dan juist weer lachwekkend.

‘Als je bij de EHBO bent, dan zie je hoeveel pleisters er op een dag worden gegeven. Meestal zijn het studenten met nieuwe schoenen die te strak zitten en een blaar hebben. Natuurlijk is een EHBO geval niet leuk. Een verstopte toilet ook niet. Maar het hoort erbij. Gelukkig hebben we ook veel lol en lachen wat af met elkaar. Ook bij het klussen. Soms zijn we net buurman en buurman.’

‘Gelukkig hebben we ook veel lol en lachen wat af met elkaar. Ook bij het klussen. Soms zijn we net buurman en buurman.’

‘Huismeester ben ik niet alleen. We werken in een team van twee ploegen met verschillende werktijden tussen half zeven ‘s ochtends en tien uur ‘s avonds en dat wisselt per week. In de winter vind ik het heel lastig om vroeg op te staan dus dan werk ik liever in de avond. In de zomer begin ik liever vroeg, dan heb ik nog veel aan mijn middag en kan ik lekker op het terras gaan zitten, of naar mijn volkstuin die ik samen met mijn vrouw heb ik in Overschie. Daar zijn we, zeker als het mooi weer is, heel vaak te vinden. Lekker klussen en tuinieren. Daar kan ik echt van genieten. Vooral omdat we zelf geen tuin hebben bij ons huis in Rotterdam. In de zomermaanden zitten we er enkele maanden achter elkaar. Dan ga ik vanaf daar naar mijn werk.

‘En dan te bedenken dat ik er eigenlijk vijftien jaar geleden in ben gerold via het uitzendbureau.’

‘Ik vind mijn werk als huismeester heel leuk. Misschien heb ik wel de leukste baan op de hogeschool. Alhoewel, op de hogeschool zijn twee echt leuke banen. Die van directeur en die van huismeester. De directeur verdient het meest en de huismeester mag overal gaan en staan. En dan te bedenken dat ik er eigenlijk vijftien jaar geleden in ben gerold via het uitzendbureau. Ik was reisleider en ik begeleidde buitenlandse reizen. Ik heb veel van de wereld gezien. Op een gegeven moment werd onze zoon geboren en zocht ik wat meer vastigheid; ik wilde niet steeds weg zijn. Toen ben ik wat anders gaan zoeken. Voor even, was het idee, maar vijftien jaar later zit ik er nog. Dat komt ook omdat ik het gewoon erg naar mijn zin heb.

‘Deze locatie is een fijne plek om te werken. Niet te groot en niet te klein. Ik ken een heleboel mensen en de meeste mensen kennen mij ook. Het contact met de studenten vind ik ook hartstikke leuk. Ik zie ze in hun eerste jaar binnenkomen en aan het eind hun diploma halen. Mooi om dat te volgen. Met sommigen bouw ik echt een band op.’

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 22 March 2024 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to ‘Misschien heb ik wel de leukste baan van de hogeschool’

 1. Richard is een hele fijne en gezellige huismeester. Hij werkt niet alleen op de Wijnhaven, maar hij en zijn collega’s helpen ons ook op dienstenlocatie Blaak 555. Laatst was hier een collega niet lekker geworden en dan is het toch een geruststelling als daar gauw een huismeester bij is die het hoofd koel houdt. Goed bezig collega! En ze zoeken ook een directeur voor VeF he Richard, dus gauw solliciteren!

 2. Hee Richard, we missen je op de Rochussenstraat! Leuk je in Profielen te zien 🙂

 3. Altijd een lach op z’n gezicht. Met Richard en de anderen hebben wij op de Wijnhaven de leukste huismeesters!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top