Plannen voor fusie Willem de Kooning Academie en Codarts van de baan
Gepubliceerd: 13 November 2024 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • NieuwsHet traject om alle kunstopleidingen in Rotterdam te fuseren, stopt. De combinatie van Codarts en de Willem de Kooning Academie blijkt ‘onvoldoende basis te bieden voor het duurzaam realiseren van een Rotterdamse kunstinstelling’, maakt de hogeschool vandaag bekend.
De fusieplannen tussen de Willem de Kooning Academie, de Erasmus Universiteit en muziek- en theaterhogeschool Codarts zijn van tafel, maar de samenwerking tussen de instellingen loopt gewoon door, zegt de hogeschool erbij.
Jarenlange plannen
De drie instellingen maakten in 2022 bekend dat ze hun kunstonderwijs onder één dak wilden brengen. Maar al snel kregen de fusieplannen veel tegenslagen te verduren. Al in september 2022 werd het tekenen van het principebesluit over de fusie al uitgesteld vanwege het plotselinge vertrek van Wilma Franchimon, collegevoorzitter van Codarts.
Eind 2023 werd duidelijk dat het project door een ‘ingewikkelde fase’ ging, waarin vragen werden gesteld over de juridische, organisatorische en financiële aspecten van de fusie. En in juli werd bekend dat de geplande prestigieuze cultuurcampus op Zuid er vooralsnog niet komt; er start slechts een kleine cultuurcampus in een verbouwd schoolgebouw.
Gedeelde ambitie
Wat de reden is dat de fusie nu stukloopt is niet helemaal duidelijk. De HR houdt het bij een ‘onvoldoende basis’ voor het ‘duurzaam realiseren van een Rotterdamse kunstinstelling’.
‘We willen voor nu vooral duidelijkheid en rust creëren, zodat iedereen weet waar die aan toe is’, stelt Sarah Wilton-Wels, collegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam in het nieuwsbericht op de HR-website. ‘Die gedeelde ambitie en droom, hoogwaardig kunstonderwijs dat onze studenten en de stad verdienen, is en blijft ons leidende kompas in het vormgeven van de onderwijs- en onderzoeksamenwerkingen.’
Ook David Lauwen, collegevoorzitter van Codarts zegt ondanks de mislukte fusiepoging te willen blijven samenwerken met de HR en de Erasmus Universiteit. Dat doen ze onder meer in de dual degree-opleiding RASL, het Rotterdam Arts and Sciences Lab.
Tekst: Olmo Linthorst en Daniela Silvestri
Foto: Levien Willemse
Het is goed dat er een einde is gekomen aan de megalomanie van de vorige schoolbesturen.
Hopelijk kunnen wij WdKA docenten en studenten nu herstellen en helen van deze schadelijke jaren.
Om het duidelijk te zeggen: onze voormalige bestuurders hebben tegen ons gelogen toen ze deden alsof de fusie al besloten was en we zouden promoveren naar een universiteit.
Hoeveel energie, tijd en geld is er verspild aan de fusie? Zou de academie in dezelfde huidige problemen zitten zonder dit verprutste traject?