Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Fusieproces WdKA/Codarts door ‘ingewikkelde fase’

Gepubliceerd: 18 December 2023 • Leestijd: 2 minuten en 27 seconden • Nieuws

De Rotterdamse onderwijsinstellingen Codarts, Willem de Kooning Academie (WdKA), Hogeschool Rotterdam en Erasmus Universiteit hebben nog steeds de intentie om tot een fusie van WdKA en Codarts te komen. Makkelijk is dat niet, werd vorige week duidelijk uit een publicatie op Mywdka.nl.

‘We moeten eerlijk zijn: we gaan met elkaar door een ingewikkelde fase. Een fase waarin we, naast financiële, juridische en organisatorische vragen, op zoek zijn naar een vorm die voor iedere fusiepartner kan werken’, staat in de update op Wdka.nl. Dit schrijven is ondertekend door de directeuren Úna Henry (WdKA) en Renate Eringa (Codarts) en de collegevoorzitters Sarah Wilton-Wels (HR) en Ed Brinksma (Erasmus Universiteit).

Anneke Olde Monnikhof, woordvoerder namens de HR, kan ‘in deze fase’ desgevraagd geen percentage hangen aan de slagingskans van de fusie. ‘Dat is niet realistisch en doet afbreuk aan de inspanningen van alle betrokken collega’s’, reageert Olde Monnikhof. ‘Er is in 2022 bewust een intentieverklaring getekend en daar zijn we loyaal aan.’ De WdKA ziet goede redenen voor de fusie maar wil tegelijkertijd alle aspecten goed bekijken voordat een definitief besluit valt.

University of the Arts Rotterdam als werknaam

Codarts (onder andere muziek- en dansopleidingen) en WdKA ‘zijn complementair aan elkaar’ staat in het bericht op Mywdka.nl, en werken al op verschillende gebieden samen. ‘Een fusie betekent dat de nieuwe UAR haar vleugels verder kan uitslaan, zich verder kan doorontwikkelen en daardoor studenten in de toekomst een breder kunstonderwijs kan aanbieden.’

Met een fusie met Codarts zou het kunstonderwijs feitelijk uit de HR verdwijnen. De HR en ook de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) blijven wel ‘institutioneel’ verbonden aan de nieuwe kunsthogeschool, die op dit moment de werknaam ‘University of the Arts Rotterdam (UAR)’ draagt. De HR en de EUR worden leden van een vereniging die een rol krijgt als bestuurder op afstand.

Meerkosten voor de HR

Wat de fusie precies betekent voor de huidige ondersteunende medewerkers en voor de bedrijfsvoering van zowel de WdKA als Codarts is nog niet geheel duidelijk. In de risicoparagraaf bij de begroting van de HR voor 2024 (waarin mogelijke toekomstige risico’s beschreven worden) schrijft het college van bestuur dat de mogelijke fusie het risico met zich meebrengt ‘dat met name de diensten een aanpassing in omvang zullen moeten realiseren’.

De mogelijke aanpassing in omvang van de diensten zal niet van het ene op het andere moment doorgevoerd kunnen worden en dus meerkosten met zich meebrengen. Door een vertrek van de WdKA zal de HR ook te maken krijgen ‘met een daling in rijksbijdrage van circa 8 procent’; daarbij zullen uiteraard ook de kosten afnemen.

De financiële gevolgen van een mogelijke fusie worden momenteel nog meer gedetailleerd bekeken, vertelt Wijnand van den Brink, college van bestuur: ‘De precieze financiële gevolgen kennen we dus nog niet.’ De raad van toezicht en de medezeggenschapsraad hebben nog inspraak op de begrotingsstukken.

Meer tijd door bestuurswissels

‘Fuseren is een complex proces waar veel bij komt kijken’, staat er in de update van vorige week. ‘De voorbereidingen kosten veel tijd. Meer tijd dan we wellicht met elkaar hadden ingeschat toen we de intentieverklaring tot fusie ondertekenden begin 2022.’ Het heeft onder andere te maken met de bestuurswisselingen van de afgelopen anderhalf jaar; Eringa, Wilton-Wels en Henry waren niet betrokken bij de eerdere intentieverklaring.

Inmiddels hebben de nieuwe directeuren/bestuurders en rector Brinksma van de EUR naar elkaar uitgesproken dat ze positief blijven over het fusietraject. Daarnaast wordt er gewerkt aan ‘een gedegen businessplan voor de nieuwe fusiecombinatie’, met daarbij een analyse voor de financiële onderbouwing van de fusie.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: WdKA/bewerking Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Fusieproces WdKA/Codarts door ‘ingewikkelde fase’

  1. De WdKA docenten zouden het zeker waarderen als het management hun mening zou vragen over de fusie – wat tot nu toe nog nooit is gebeurd. En hoe interessant is het om te horen dat WdKA nog eens 8% van zijn budget zou verliezen door de fusie, bovenop het structurele tekort van 2 miljoen per jaar waar de academie nu mee worstelt.

    En dan hebben we het nog niet eens over de waarschijnlijk hogere huur en facilitaire kosten op de Cultuurcampus.

    Of het feit dat het in deze politieke tijden, met een kabinet Wilders, grenst aan zelfmoord om een nieuwe onafhankelijke kunstacademie op te richten. Maar misschien wordt er uiteindelijk wel geld bespaard, zodra namelijk de nieuwe Rotterdam University of the Arts dankzij de PVV haar nationale bekostiging verliest en failliet gaat. En als het lot van Boijmans en van Museum Rotterdam iets betekent, dan dat je de Gemeente Rotterdam ook niet kunt vertrouwen in het steunen van dit project.

    Ik durf te wedden dat op nationaal niveau het tegenovergestelde zal gebeuren met de overgebleven onafhankelijke kunstacademies: Rietveld Academie gaat zich vroeger of later aansluiten bij de Hogeschool van Amsterdam, KABK wordt deel van de Haagse Hogeschool, ArtEZ van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

    Maar wij doen het tegenovergestelde van wat verstandig is, alleen omdat het een ijdelheidsproject is geweest van bestuurders die zelfs niet meer in functie zijn…

  2. @docent: kleine correctie: niet de Willem de Kooning maar de HR verliest mogelijk zo’n acht procent van de bekostiging bij een vertrek van de kunstacademie van de HR.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top