Politie ontruimt tentenkamp bij UvA, 125 demonstranten aangehouden
Gepubliceerd: 7 May 2024 • Leestijd: 1 minuten en 59 seconden • NieuwsMet geweld heeft de mobiele eenheid midden in de nacht een kampement van pro-Palestijnse demonstranten bij de Universiteit van Amsterdam ontruimd. Er zijn zo’n 125 actievoerders aangehouden.
Honderden actievoerders waren naar het tentenkamp gekomen om te demonstreren tegen het geweld van Israël en de houding van de Universiteit van Amsterdam. Bij de verwoesting van Gaza kan de universiteit zich niet neutraal opstellen, vinden ze.
Vanaf het middaguur protesteerden zo’n driehonderd studenten, docenten en sympathisanten op de campus van Roeterseiland, maar dat werden er al snel meer. Er werden barricades opgeworpen met pallets, hekken en bakstenen. Ook Rotterdamse studenten namen deel aan het protest, blijkt uit een filmpje van Rotterdamse studentenvakbond STUUR op Instagram.
Banden met Israëlische instellingen verbreken
De demonstranten eisten dat de universiteit de banden met Israëlische onderwijsinstellingen, instituties en bedrijven bekend maakt. De UvA zou deze banden bovendien moeten verbreken.
‘De UvA wil onder geen enkel beding bijdragen aan oorlogsvoering’, staat in een UvA-reactie, ‘en ook willen we niet meewerken aan uitwisseling op het gebied van militair gericht onderwijs.’
Eén van de acht genoemde samenwerkingsprojecten gaat over de detectie van explosieven. ‘Dit project draagt niet bij aan de militaire acties van Israël’, aldus de UvA, ‘het is erop gericht om aanslagen te voorkomen, niet op het uitoefenen van militair geweld.’
De UvA heeft de hulp van politie ingeroepen. ‘Demonstreren mag ook op de UvA, maar daar zijn wel regels voor’, staat in de reactie. ‘Geen gezichtsbedekking, geen blokkades, geen overnachtingen, geen sfeer van intimidatie en onderwijs en onderzoek moeten gewoon door kunnen gaan.’
Shovel en 125 arrestaties
Burgemeester Femke Halsema kwam ’s avonds met de demonstranten praten, maar kon hen niet overtuigen te vertrekken. Ook de politie waarschuwde vooraf dat de demonstranten moesten weggaan.
Met een shovel brak de politie rond 3 uur ’s nachts door barricades van de pro-Palestijnse demonstranten heen. De politie sloeg de demonstranten met knuppels uiteen en arresteerde er naar eigen zeggen zo’n 125. De meesten verzetten zich niet of nauwelijks, maar er werd ook met vuurwerk geschoten en met stenen gegooid. Een agent liep gehoorschade op. Inmiddels zijn de demonstranten bijna allemaal weer vrijgelaten, meldde stadszender AT5 vanochtend, maar vier van hen zitten nog vast.
Eerder werden de demonstranten werden in de avond door een groepje mannen aangevallen met fakkels en vuurwerk. De mannen zijn van het terrein gejaagd.
Dijkgraaf: ‘Triest’
Volgens demissionair minister Robbert Dijkgraaf is het ‘triest om te zien dat ingrijpen van de politie bij @UvA_Amsterdam nodig was om die veiligheid te borgen’, twittert hij. ‘Universiteiten zijn bij uitstek plekken voor debat en dialoog. Uiten van onvrede en emoties mag, maar doe dat op zo’n manier dat het voor iedereen veilig is en veilig voelt.’
De protesten lijken op de studentenprotesten in de Verenigde Staten, waar aan verschillende universiteiten langdurige tentenkampen zijn opgezet en vele honderden studenten zijn gearresteerd.
Tekst: HOP, Bas Belleman
Beeld: AT5
Hoe zit het eigenlijk met de HR en banden met Israelische instituten? Kan profielen daar wellicht wat ligt op schijnen? Lijkt me in deze tijd relevante en interessante journalistiek, toch?
@Beau Naar aanleiding van de petitie die docenten van de Hogeschool Rotterdam startten, hebben we hierover vragen gesteld aan het college van bestuur. In het kader onder het volgende artikel zijn de antwoorden verwerkt: https://profielen.hr.nl/2024/docenten-starten-petitie-hr-moet-zich-uitspreken-tegen-schending-mensenrechten-in-gaza/ Dit sluit mogelijk nader onderzoek door ons naar de banden overigens niet uit. De namen van de twee partneruniversiteiten waar het cvb het over heeft zijn in elk geval te vinden via intranetsite Hint.
Jos van Nierop, redactie Profielen.
Dankjewel Jos, ik had die subtext met antwoord van het CvB helemaal gemist! Teleurstellend antwoord wel..
De initiatiefnemers van de petitie zijn ook teleurgesteld: https://profielen.hr.nl/2024/petitie-docenten-teleurgesteld-in-neutrale-opstelling-over-gaza/
Mag ik zo brutaal zijn te vragen wat de Profielen redactie zelf vindt van de UvA bezetting, de samenwerking van Nederlandse Hogescholen en Universiteiten met Israëlische onderwijinstellingen, het antwoord van ons CvB en de door dit conflict toenemende Jodenhaat in Nederland?
Demonstranten?? Relschoppers.. Het moet niet gekker worden hier in Nederland.. En weer kan het allemaal in Amsterdam/Nederland.
@ Jos, Worden ook de banden met Gazaanse universiteiten en banden in het algemeen met Gazanen onderzocht? Zou namelijk uiterst hypocriet zijn als dit niet zo is..
Jasper, je opmerking laat wel zien dat je geen idee hebt wat er speelt. Er bestaan geen universiteiten meer in Gaza. Die zijn namelijk allemaal platgebombardeerd. En een aanzienlijk deel van hun professoren zijn vermoord. Dus al zou je het willen, er valt niet zoveel meer te verbreken.
‘Worden ook de banden met Gazaanse universiteiten en banden in het algemeen met Gazanen onderzocht?’ En ik maar denken dat er geen domme vragen bestaan. Lijkt wel een gratis versie van slechte AI aan het werk.
@Beau
Als je verdragen met universiteiten sluit, bestaan die nog al is het gebouw en de mensen er niet meer. Het is meer iets voor in de toekomst.
@Fred
Domme opmerking.
@Jasper,
Ik kan me goed voorstellen dat een verdrag met een universiteit zonder faciliteiten en zonder mensen (een ernstige tekortkoming in het verdrag, lijkt me) automatisch ontbonden wordt (want een praktisch waardeloos verdrag), dus ik ben benieuwd naar je bron die beweert dat het verdrag geldig blijft.
“Het is meer iets voor in de toekomst.”
Zodra de universiteiten in Gaza weer zijn opgebouwd (kan nog lang duren) en er voldoende personeel en studenten zijn aangetrokken (kan ook nog lang duren), dan vind je dat verbintenissen met deze universiteiten tegen die tijd alsnog moeten worden onderzocht, anders is er sprake van hypocrisie? Begrijp ik je goed?
In het jaarverslag 2023 van Hogeschool Rotterdam staan geen universiteiten in Palestijnse gebieden vermeld waarmee een samenwerkingsovereenkomst is. Dus laat je verontwaardiging over vermeende hypocrisie maar los. Bron: hint.hr.nl/nl/HR/HR-Breed-nieuws/jaarverslag-2023-bouwen-aan-grotere-impact-op-de-maatschappij
@ Marco,
Ja dan vind ik dat de universiteiten alsnog tegen het licht aangehouden moeten worden voor banden met Hamas, daar die het palestijnse volk onderdrukken.
Het is alsnog hypocriet van allen die demonstreren tegen mensenrechtenschendingen van israel, terwijl Hamas dit al 15 jaar doet, en daar niets over gezegd is al de jaren. dat heb je goed begrepen. Vind jij dat ook niet?
@Jasper, nee, dat zou je niet hoeven te vinden. Het is een vreemd argument dat je geen probleem zou mogen aankaarten in een poging tot verbetering, zonder alle andere problemen ook te willen oplossen. Het is een onmogelijke taak en leidt onvermijdelijk tot inactie of zelfs apathie.
Demonstreren is geen plicht, het is een keuze. Mensen kiezen waar ze actie voor willen voeren, je kan nu eenmaal niet alle leed in de wereld aanpakken ongeacht of je de oorzaken moreel afkeurt. Als je goed gaat nadenken kan je talloze immorele zaken in de wereld benoemen waar jij niet van je stoel af voor wilt komen, en zelfs niet in je comments naar verwijst.
Je vraagt niet dat we alle banden die bestaan met elke organisatie ter wereld die direct of indirect betrokken is bij mensenleed, worden onderzocht. Jij hebt daar niets over gezegd al die jaren. Uiterst hypocriet, vind je ook niet?
@Jasper,
Nee, dat vind ik niet, want er is geen sprake van hypocrisie. Waar wel sprake van is, is whataboutism jouwerzijds: ‘Maar Hamas dan?’ Een drogreden waar ik inmiddels misselijk van word.
Ik zie jou ook nooit refereren naar conflicten elders in de wereld. Wat dat betreft, heeft S. Heikamp het treffend verwoord.